Nie gotuj tak jajek. Pojawi się sina obwódka wokół żółtka

Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek ugotować jajko na twardo, a po jego obraniu zauważyć siną obwódkę wokół żółtka? Z pewnością zastanawiałeś się, czy takie jajko jest bezpieczne do spożycia. Niewiele osób wie, co jest przyczyną tego zjawiska i co ono oznacza.

Sina obwódka wokół żółtkaSina obwódka wokół żółtka
Źródło zdjęć: © wikimedia commons
Paulina Hermann

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Jajka na twardo to składnik sałatek uwielbianych przez Polaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zdarza się, że po ugotowaniu i przekrojeniu jajka czeka na nas nieprzyjemny widok — nieestetyczna szara lub zielona otoczka wokół żółtka. Często interpretujemy to (zupełnie błędnie) jako znak, że jajko jest zepsute. Jednak to jest dalekie od prawdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Sina obwódka wokół żółtka od jajka — co oznacza?

Przyczyna pojawienia się nieestetycznej obwódki jest bardzo prosta – wynika to ze zbyt długiego gotowania. Jeżeli gotujemy jajka dłużej niż 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której z żółtka wytrącają się siarka i żelazo. Te dwa pierwiastki tworzą związek chemiczny o nazwie siarczek żelaza, którego cechą charakterystyczną jest szary kolor. Nie ma jednak powodu do niepokoju — takie jajko można bez obaw zjeść. Zmiana koloru jest defektem estetycznym, który psuje doznania wizualne, ale nie wpływa w żaden sposób na smak jajka i nie jest szkodliwa dla zdrowia.

Jak długo powinno się gotować jajka na twardo?

Zbyt długie gotowanie jajek, oprócz zmiany koloru żółtka, ma jeszcze jedną wadę — sprawia, że produkt traci wartości odżywcze. Jeżeli jednak nie lubisz jajek na miękko, możesz gotować je na twardo. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przygotować. Takie jajka powinny gotować się 7-8 minut od momentu zagotowania się wody. Dzięki temu żółtko cały czas będzie żółte. Po upływie tego czasu należy zalać jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.


Do naczynia warto dodać 2-3 łyżki soli. Ten prosty trik ułatwi ci później obieranie jajek. Podobne działanie ma soda oczyszczona. Po ugotowaniu jajka delikatnie obij o brzeg garnka lub blat kuchenny, aby skorupka popękała. Gdy jajka przestygną, możesz przystąpić do obierania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu