Nie gotuj tak jajek. Pojawi się sina obwódka wokół żółtka

Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek ugotować jajko na twardo, a po jego obraniu zauważyć siną obwódkę wokół żółtka? Z pewnością zastanawiałeś się, czy takie jajko jest bezpieczne do spożycia. Niewiele osób wie, co jest przyczyną tego zjawiska i co ono oznacza.

Sina obwódka wokół żółtkaSina obwódka wokół żółtka
Źródło zdjęć: © wikimedia commons
Paulina Hermann

Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Jajka na twardo to składnik sałatek uwielbianych przez Polaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zdarza się, że po ugotowaniu i przekrojeniu jajka czeka na nas nieprzyjemny widok — nieestetyczna szara lub zielona otoczka wokół żółtka. Często interpretujemy to (zupełnie błędnie) jako znak, że jajko jest zepsute. Jednak to jest dalekie od prawdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Sina obwódka wokół żółtka od jajka — co oznacza?

Przyczyna pojawienia się nieestetycznej obwódki jest bardzo prosta – wynika to ze zbyt długiego gotowania. Jeżeli gotujemy jajka dłużej niż 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której z żółtka wytrącają się siarka i żelazo. Te dwa pierwiastki tworzą związek chemiczny o nazwie siarczek żelaza, którego cechą charakterystyczną jest szary kolor. Nie ma jednak powodu do niepokoju — takie jajko można bez obaw zjeść. Zmiana koloru jest defektem estetycznym, który psuje doznania wizualne, ale nie wpływa w żaden sposób na smak jajka i nie jest szkodliwa dla zdrowia.

Jak długo powinno się gotować jajka na twardo?

Zbyt długie gotowanie jajek, oprócz zmiany koloru żółtka, ma jeszcze jedną wadę — sprawia, że produkt traci wartości odżywcze. Jeżeli jednak nie lubisz jajek na miękko, możesz gotować je na twardo. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przygotować. Takie jajka powinny gotować się 7-8 minut od momentu zagotowania się wody. Dzięki temu żółtko cały czas będzie żółte. Po upływie tego czasu należy zalać jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.


Do naczynia warto dodać 2-3 łyżki soli. Ten prosty trik ułatwi ci później obieranie jajek. Podobne działanie ma soda oczyszczona. Po ugotowaniu jajka delikatnie obij o brzeg garnka lub blat kuchenny, aby skorupka popękała. Gdy jajka przestygną, możesz przystąpić do obierania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę