Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Ogórki są dostępne w sklepach przez cały rok, więc i na stołach pojawiają się często jako dodatek do wielu dań głównych. Zamiast jednak zalewać je po raz kolejny jogurtem lub śmietaną, postaw na azjatyckie nuty.
Tak naprawdę jest to bardziej azjatycka sałatka z ogórka niż mizeria. Zamiast kroić warzywo w plasterku, delikatnie rozbije się je za pomocą płaskiej części noża lub wałka. Dzięki temu pęka na nieregularne kawałki o nieco chropowatych krawędziach. W przeciwieństwie do krojonych plastrów te nieregularne i popękane fragmenty są w stanie wchłonąć znacznie więcej aromatycznego sosu na bazie sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego. Są do tego bardziej chrupkie, przez co ciekawsze niż tradycyjna mizeria. To pyszny sposób na to, by wprowadzić na talerz powiew świeżości.
Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang
Mizeria po azjatycku
Tutaj nie ma miejsca na nabiał. Jest za to głęboki w smaku, pełen umami sos sojowy, odrobina kwaśnego aromatu ryżowego octu, lekka ostrość czosnku i orzechowy smak oleju sezamowego. Dla przełamania trochę miodu i mam sos idealny. Miłośnicy ostrych smaków mogą dorzucić nieco płatków lub oleju chilli.
Składniki:
Na sałatkę:
- 500 g ogórków gruntowych,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1-2 łyżki octu ryżowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka sezamu,
- szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, osusz i ułóż na desce. Użyj płaskiej strony szerokiego noża, wałka lub tłuczka i zacznij uderzać w ogórki wzdłuż ich długości, aż pękną.
- Pokrój je pod skosem na mniejsze kawałki.
- Zmiażdżone ogórki umieść w misce i posyp łyżeczką soli. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aż puszczą nadmiar wody.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu: sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, czosnek, miód i płatki chili.
- Zlej wodę z ogórków i przełóż je do miski z dressingiem.
- Dokładnie wymieszaj.
- Schłódź krótko w lodówce i udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz podprażonym sezamem.
Azjatycka mizeria z dressingiem świetnie pasuje do karkówki i mięs z grilla, uatrakcyjni tradycyjne kotlety schabowe czy dodaj świeżości i chrupkości przy azjatyckich kluskach na ostro. Smacznego!