Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej

Ogórki są dostępne w sklepach przez cały rok, więc i na stołach pojawiają się często jako dodatek do wielu dań głównych. Zamiast jednak zalewać je po raz kolejny jogurtem lub śmietaną, postaw na azjatyckie nuty.

Ogórki po azjatyckuOgórki po azjatycku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tak naprawdę jest to bardziej azjatycka sałatka z ogórka niż mizeria. Zamiast kroić warzywo w plasterku, delikatnie rozbije się je za pomocą płaskiej części noża lub wałka. Dzięki temu pęka na nieregularne kawałki o nieco chropowatych krawędziach. W przeciwieństwie do krojonych plastrów te nieregularne i popękane fragmenty są w stanie wchłonąć znacznie więcej aromatycznego sosu na bazie sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego. Są do tego bardziej chrupkie, przez co ciekawsze niż tradycyjna mizeria. To pyszny sposób na to, by wprowadzić na talerz powiew świeżości.

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Mizeria po azjatycku

Tutaj nie ma miejsca na nabiał. Jest za to głęboki w smaku, pełen umami sos sojowy, odrobina kwaśnego aromatu ryżowego octu, lekka ostrość czosnku i orzechowy smak oleju sezamowego. Dla przełamania trochę miodu i mam sos idealny. Miłośnicy ostrych smaków mogą dorzucić nieco płatków lub oleju chilli.

Składniki:

Na sałatkę:

  • 500 g ogórków gruntowych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1-2 łyżki octu ryżowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, osusz i ułóż na desce. Użyj płaskiej strony szerokiego noża, wałka lub tłuczka i zacznij uderzać w ogórki wzdłuż ich długości, aż pękną.
  2. Pokrój je pod skosem na mniejsze kawałki.
  3. Zmiażdżone ogórki umieść w misce i posyp łyżeczką soli. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aż puszczą nadmiar wody.
  4. W oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu: sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, czosnek, miód i płatki chili.
  5. Zlej wodę z ogórków i przełóż je do miski z dressingiem.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Schłódź krótko w lodówce i udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz podprażonym sezamem.

Azjatycka mizeria z dressingiem świetnie pasuje do karkówki i mięs z grilla, uatrakcyjni tradycyjne kotlety schabowe czy dodaj świeżości i chrupkości przy azjatyckich kluskach na ostro. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały