Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej

Ogórki są dostępne w sklepach przez cały rok, więc i na stołach pojawiają się często jako dodatek do wielu dań głównych. Zamiast jednak zalewać je po raz kolejny jogurtem lub śmietaną, postaw na azjatyckie nuty.

Ogórki po azjatyckuOgórki po azjatycku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tak naprawdę jest to bardziej azjatycka sałatka z ogórka niż mizeria. Zamiast kroić warzywo w plasterku, delikatnie rozbije się je za pomocą płaskiej części noża lub wałka. Dzięki temu pęka na nieregularne kawałki o nieco chropowatych krawędziach. W przeciwieństwie do krojonych plastrów te nieregularne i popękane fragmenty są w stanie wchłonąć znacznie więcej aromatycznego sosu na bazie sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego. Są do tego bardziej chrupkie, przez co ciekawsze niż tradycyjna mizeria. To pyszny sposób na to, by wprowadzić na talerz powiew świeżości.

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Mizeria po azjatycku

Tutaj nie ma miejsca na nabiał. Jest za to głęboki w smaku, pełen umami sos sojowy, odrobina kwaśnego aromatu ryżowego octu, lekka ostrość czosnku i orzechowy smak oleju sezamowego. Dla przełamania trochę miodu i mam sos idealny. Miłośnicy ostrych smaków mogą dorzucić nieco płatków lub oleju chilli.

Składniki:

Na sałatkę:

  • 500 g ogórków gruntowych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1-2 łyżki octu ryżowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, osusz i ułóż na desce. Użyj płaskiej strony szerokiego noża, wałka lub tłuczka i zacznij uderzać w ogórki wzdłuż ich długości, aż pękną.
  2. Pokrój je pod skosem na mniejsze kawałki.
  3. Zmiażdżone ogórki umieść w misce i posyp łyżeczką soli. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aż puszczą nadmiar wody.
  4. W oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu: sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, czosnek, miód i płatki chili.
  5. Zlej wodę z ogórków i przełóż je do miski z dressingiem.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Schłódź krótko w lodówce i udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz podprażonym sezamem.

Azjatycka mizeria z dressingiem świetnie pasuje do karkówki i mięs z grilla, uatrakcyjni tradycyjne kotlety schabowe czy dodaj świeżości i chrupkości przy azjatyckich kluskach na ostro. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci