Te pulchne bułeczki wprowadzają azjatycki akcent do mojej kuchni. Teraz robię je sama w domu

Już po pierwszym kęsie można się w nich zakochać. Te wspaniale puszyste bułeczki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też proste do przygotowania w domowych warunkach. A co najlepsze – zabierają nas w kulinarną podróż prosto do Azji.

Azjatyckie, puszyste bułeczkiAzjatyckie, puszyste bułeczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż bułeczki bao mogą wydawać się dość egzotyczne i przez to trudne do przygotowania, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Wcale nie musisz iść do azjatyckiej restauracji i płacić niemałej ceny za dwie małe bułeczki — wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak woda czy drożdże, aby samodzielnie, bez większego trudu, przygotować je w domu i zaserwować azjatycką kolację dla siebie i najbliższych.

Serowe bites'y w chrupiącej panierce. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka

Różnorodność nadzień

Bułeczki bao można nadziewać na wiele sposobów i tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaki masz gust. Jeśli jesteś fanem mięsnych smaków, to bao są strzałem w dziesiątkę, bo często serwuje się je z boczkiem, ale doskonale smakują też z wołowiną czy kurczakiem. Jeśli wolisz ryby i owoce morza, warto spróbować bao z krewetkami w panko, bo ich chrupkość świetnie współgra z miękką bułeczką.

Natomiast jeśli decydujesz się na wersję bez mięsa, spróbuj dodać do swoich bułeczek smażone lub pieczone tofu, które również jest popularnym i bardzo smacznym dodatkiem. Jakiekolwiek nadzienie wybierzesz, pamiętaj, by urozmaicić swoje bao o warzywa, na przykład świeży ogórek lub posiekany szczypiorek, oraz ulubiony sos — na przykład sos spicy mayo.

Przepis na bułeczki bao

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem.
  2. Odstaw na 5-10 minut, aż pojawi się piana – to znak, że drożdże zaczęły pracować.
  3. W dużej misce umieść mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajka i wlej przygotowany rozczyn.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, sprężyste i elastyczne.
  5. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, podziel na równe porcje i uformuj z nich owalne bułeczki.
  7. Każdą bułkę lekko oprósz mąką, złóż na pół i delikatnie spłaszcz wałkiem – dzięki temu po ugotowaniu będą miały charakterystyczny kształt.
  8. Wyłóż koszyk do parowania papierem do pieczenia.
  9. Ułóż bułeczki, zachowując odstępy, i odstaw na kolejne 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku, umieść nad nim sito do parowania, przykryj i paruj bułeczki przez około 20 minut. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Ta zupa zbawiennie wpływa na jelita i pomaga schudnąć. Babcie często ją gotowały, a ja dodaję 1 ekstra składnik
Ta zupa zbawiennie wpływa na jelita i pomaga schudnąć. Babcie często ją gotowały, a ja dodaję 1 ekstra składnik
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób