Te pulchne bułeczki wprowadzają azjatycki akcent do mojej kuchni. Teraz robię je sama w domu

Już po pierwszym kęsie można się w nich zakochać. Te wspaniale puszyste bułeczki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też proste do przygotowania w domowych warunkach. A co najlepsze – zabierają nas w kulinarną podróż prosto do Azji.

Azjatyckie, puszyste bułeczkiAzjatyckie, puszyste bułeczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż bułeczki bao mogą wydawać się dość egzotyczne i przez to trudne do przygotowania, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Wcale nie musisz iść do azjatyckiej restauracji i płacić niemałej ceny za dwie małe bułeczki — wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak woda czy drożdże, aby samodzielnie, bez większego trudu, przygotować je w domu i zaserwować azjatycką kolację dla siebie i najbliższych.

Serowe bites'y w chrupiącej panierce. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka

Różnorodność nadzień

Bułeczki bao można nadziewać na wiele sposobów i tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaki masz gust. Jeśli jesteś fanem mięsnych smaków, to bao są strzałem w dziesiątkę, bo często serwuje się je z boczkiem, ale doskonale smakują też z wołowiną czy kurczakiem. Jeśli wolisz ryby i owoce morza, warto spróbować bao z krewetkami w panko, bo ich chrupkość świetnie współgra z miękką bułeczką.

Natomiast jeśli decydujesz się na wersję bez mięsa, spróbuj dodać do swoich bułeczek smażone lub pieczone tofu, które również jest popularnym i bardzo smacznym dodatkiem. Jakiekolwiek nadzienie wybierzesz, pamiętaj, by urozmaicić swoje bao o warzywa, na przykład świeży ogórek lub posiekany szczypiorek, oraz ulubiony sos — na przykład sos spicy mayo.

Przepis na bułeczki bao

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem.
  2. Odstaw na 5-10 minut, aż pojawi się piana – to znak, że drożdże zaczęły pracować.
  3. W dużej misce umieść mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajka i wlej przygotowany rozczyn.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, sprężyste i elastyczne.
  5. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, podziel na równe porcje i uformuj z nich owalne bułeczki.
  7. Każdą bułkę lekko oprósz mąką, złóż na pół i delikatnie spłaszcz wałkiem – dzięki temu po ugotowaniu będą miały charakterystyczny kształt.
  8. Wyłóż koszyk do parowania papierem do pieczenia.
  9. Ułóż bułeczki, zachowując odstępy, i odstaw na kolejne 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku, umieść nad nim sito do parowania, przykryj i paruj bułeczki przez około 20 minut. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇