Usmaż zamiast kotletów. Wieprzowina w azjatyckim stylu rozkocha od pierwszego kęsa

To danie jest szybkie w przygotowaniu, pełne smaku i zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami w roli głównej szybko wkradnie się do twojego menu, zajmując podium na liście ulubionych przepisów na obiad.

Stir fry z kolorową sałatką nie ma sobie równychStir fry z kolorową sałatką nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Nie potrzeba długich przygotowań, by wyczarować danie jak z najlepszej azjatyckiej restauracji. To dowód na to, że karkówka sprawdzi się nie tylko na grillu, a zwykła sałatka, połączona z pysznym dressingiem, może smakować obłędnie. Cała magia tkwi w prostocie - wystarczy pokroić składniki i wrzucić na patelnię. Prościej się nie da.

Chociaż stir-fry wydaje się prostym daniem, sekret jego wyjątkowego smaku tkwi w odpowiednim doborze sosów i marynat. To właśnie one sprawiają, że nawet wieprzowina i warzywa nabierają wyrazistości. Majonez Kielecki oraz Ketchup Kielecki to uwielbiana klasyka, a Sos Kielecki grillowy BBQ zaskoczy połączeniem słodkich, a zarazem lekko kwaskowych jabłek i śliwek węgierek z dojrzałymi pomidorami. Ten gęsty sos świetnie otuli mięso, sprawiając, że staje się niezwykle aromatyczne i soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Wieprzowina stir-fry

Stir-fry to technika kulinarna, która przywędrowała do nas z Azji. Polega na błyskawicznym smażeniu składników, najczęściej mięsa i warzyw, na mocno rozgrzanym tłuszczu, zwykle w specjalnej patelni zwanej wokiem. Kluczowe jest ciągłe, energiczne mieszanie - wtedy jedzenie nie przywiera i równomiernie się smaży. Dzięki temu warzywa pozostają przyjemnie chrupiące, mają intensywny kolor i smak, a mięso zachwyca delikatnością.

Składniki:


Mięso:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego,
  • 3 łyżki Sosu Kieleckiego grillowego BBQ,
  • sól i pieprz do smaku.

Warzywa do smażenia:

  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • 1/3 zielonej papryki,
  • 1/3 czerwonej cebuli,
  • 1 mały pęczek dymki.

Dressing:

  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Dodatki do podania:

  • mix ulubionych sałat,
  • podprażone orzeszki ziemne,
  • posiekana cebulka dymka.

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę pokrój na małe, niezbyt grube kawałki i przełóż do miski.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty drobno imbir, sól, pieprz, Ketchup Kielecki oraz Sos Kielecki grillowy BBQ i dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum godzinę. Możesz je także przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Wyjmij je jednak chwilę przed smażeniem, aby złapało temperaturę pokojową.
  4. Przygotuj warzywa do smażenia. Kolorowe papryki pokrój w nieduże paski, cebulę w pióra, a dymkę posiekaj.
  5. Przejdź do dressingu. W blenderze umieść świeży szpinak, natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku, śmietanę, sok z cytryny oraz Majonez Kielecki. Zblenduj.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć zamarynowaną karkówkę. Smaż, aż się zarumieni i zdejmij z patelni.
  7. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż.
  8. Po chwili dorzuć mięso i jeszcze przez chwilę smaż.

Na talerz wyłóż miks sałat, dodaj wieprzowinę z warzywami i polej całość przygotowanym dressingiem. Udekoruj posiekanymi orzeszkami oraz dymką. Wieprzowinę stir-fry możesz podać także w tortilli lub w towarzystwie ryżu. Smacznego!

Płatna współpraca z marką Majonez Kielecki

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety