Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze

Raz na jakiś czas trzeba zrobić w kuchni gruntowny porządek, a przy tym pozbyć się zalegającego czerstwego chleba. Ścieranie go na bułkę tartą jest pożyteczne, ale żmudne. O wiele łatwiej przygotować kotlety – w sam raz na przekąskę do rodzinnego seansu.

Kotlety z czerstwego chleba są świetne do maczania w sosachKotlety z czerstwego chleba są świetne do maczania w sosach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie kotlety raczej nie zastąpią pełnego obiadu, ale są świetnym pomysłem na przekąskę w duchu zero waste. Przygotujesz je z czerstwego chleba, który nabierze smaku po namoczeniu w bulionie. Dodaj zeszkloną na maśle cebulę i świeżą natkę pietruszki, a otrzymasz smaczną potrawę i zaoszczędzisz na zakupach.

Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika

Inne pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Sucha bułka lub kromka chleba jest częstym dodatkiem do kotletów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jednak czerstwe pieczywo możesz wykorzystać także do przygotowania deseru. W Anglii pudding chlebowy uchodzi za prawdziwy rarytas, a również ma "resztkowe pochodzenie". Ułóż kromki w formie na tartę, zalej sosem waniliowym i wstaw do piekarnika. Do środka możesz dodać rodzynki lub inne bakalie.

Francuzi oraz Hiszpanie często wykorzystują czerstwy chleb do przygotowania grzanek. We Francji grzanki są wrzucane bezpośrednio do zupy cebulowej. W Hiszpanii są odświeżane poprzez natarcie świeżym pomidorem.

Przepis na kotlety z czerstwego chleba

Do namoczenia chleba przyda się bulion z wczorajszego obiadu.

Składniki:

  • 10 suchych kromek,
  • 100 ml bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb namocz w bulionie, a gdy zrobi się miękki, odciśnij z nadmiaru płynu. Przełóż do miski.
  2. Dodaj cebulę podsmażoną na maśle, jajko i natkę pietruszki.
  3. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Kotlety uformuj w zwilżonych dłoniach i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci