Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze

Raz na jakiś czas trzeba zrobić w kuchni gruntowny porządek, a przy tym pozbyć się zalegającego czerstwego chleba. Ścieranie go na bułkę tartą jest pożyteczne, ale żmudne. O wiele łatwiej przygotować kotlety – w sam raz na przekąskę do rodzinnego seansu.

Kotlety z czerstwego chleba są świetne do maczania w sosachKotlety z czerstwego chleba są świetne do maczania w sosach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie kotlety raczej nie zastąpią pełnego obiadu, ale są świetnym pomysłem na przekąskę w duchu zero waste. Przygotujesz je z czerstwego chleba, który nabierze smaku po namoczeniu w bulionie. Dodaj zeszkloną na maśle cebulę i świeżą natkę pietruszki, a otrzymasz smaczną potrawę i zaoszczędzisz na zakupach.

Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika

Inne pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Sucha bułka lub kromka chleba jest częstym dodatkiem do kotletów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jednak czerstwe pieczywo możesz wykorzystać także do przygotowania deseru. W Anglii pudding chlebowy uchodzi za prawdziwy rarytas, a również ma "resztkowe pochodzenie". Ułóż kromki w formie na tartę, zalej sosem waniliowym i wstaw do piekarnika. Do środka możesz dodać rodzynki lub inne bakalie.

Francuzi oraz Hiszpanie często wykorzystują czerstwy chleb do przygotowania grzanek. We Francji grzanki są wrzucane bezpośrednio do zupy cebulowej. W Hiszpanii są odświeżane poprzez natarcie świeżym pomidorem.

Przepis na kotlety z czerstwego chleba

Do namoczenia chleba przyda się bulion z wczorajszego obiadu.

Składniki:

  • 10 suchych kromek,
  • 100 ml bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb namocz w bulionie, a gdy zrobi się miękki, odciśnij z nadmiaru płynu. Przełóż do miski.
  2. Dodaj cebulę podsmażoną na maśle, jajko i natkę pietruszki.
  3. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Kotlety uformuj w zwilżonych dłoniach i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze