Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Raz na jakiś czas trzeba zrobić w kuchni gruntowny porządek, a przy tym pozbyć się zalegającego czerstwego chleba. Ścieranie go na bułkę tartą jest pożyteczne, ale żmudne. O wiele łatwiej przygotować kotlety – w sam raz na przekąskę do rodzinnego seansu.
Takie kotlety raczej nie zastąpią pełnego obiadu, ale są świetnym pomysłem na przekąskę w duchu zero waste. Przygotujesz je z czerstwego chleba, który nabierze smaku po namoczeniu w bulionie. Dodaj zeszkloną na maśle cebulę i świeżą natkę pietruszki, a otrzymasz smaczną potrawę i zaoszczędzisz na zakupach.
Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika
Inne pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba
Sucha bułka lub kromka chleba jest częstym dodatkiem do kotletów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jednak czerstwe pieczywo możesz wykorzystać także do przygotowania deseru. W Anglii pudding chlebowy uchodzi za prawdziwy rarytas, a również ma "resztkowe pochodzenie". Ułóż kromki w formie na tartę, zalej sosem waniliowym i wstaw do piekarnika. Do środka możesz dodać rodzynki lub inne bakalie.
Francuzi oraz Hiszpanie często wykorzystują czerstwy chleb do przygotowania grzanek. We Francji grzanki są wrzucane bezpośrednio do zupy cebulowej. W Hiszpanii są odświeżane poprzez natarcie świeżym pomidorem.
Przepis na kotlety z czerstwego chleba
Do namoczenia chleba przyda się bulion z wczorajszego obiadu.
Składniki:
- 10 suchych kromek,
- 100 ml bulionu,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Chleb namocz w bulionie, a gdy zrobi się miękki, odciśnij z nadmiaru płynu. Przełóż do miski.
- Dodaj cebulę podsmażoną na maśle, jajko i natkę pietruszki.
- Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Kotlety uformuj w zwilżonych dłoniach i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.