Angielskie mamy szykowały dla dzieci na niedzielne śniadanie. Konkurencja dla tostów i omletów

Wygląda jak słodka zapiekanka, a energii dostarcza tyle, że nawet pierwsze jesienne chłody nie będą straszne. Angielski pudding chlebowy to prosty przepis w duchu zero waste. To połączenie pysznego smaku, tradycji i zaradności gospodyń domowych.

Chałka zyska nowe życie w puddinguChałka zyska nowe życie w puddingu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pudding chlebowy ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni brytyjskiej, a jego historia sięga aż XI wieku, kiedy to angielscy kucharze zaczęli wykorzystywać czerstwe pieczywo, aby nie marnować jedzenia. Początkowo był to skromny posiłek, który zyskał miano "ciasta biedaków". Z czasem, gdy wzbogacono go o składniki takie jak jajka, mleko czy przyprawy, pudding stał się bardziej wyrafinowanym daniem, pojawiającym się na stołach zamożniejszych domów.

Pudding chlebowy był konkurencją dla innych tradycyjnych, ciepłych śniadań i stał się idealną słodką alternatywą dla placuszów czy owsianek, zyskując uznanie nie tylko wśród mieszkańców Wysp Brytyjskich. Często pojawia się na stołach w niedzielne poranki, gdy brakuje już świeżego pieczywa w chlebaku. Wypełnia dom słodkim zapachem wanilii i cynamonu, od którego od razu zaczyna burczeć w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Przepis na pudding chlebowy

Sekretem udanego puddingu chlebowego jest czerstwe pieczywo pszenne, które doskonale chłonie płyny. Chociaż może się to wydawać mało logiczne, to właśnie lekko wysuszona struktura pieczywa pozwala na osiągnięcie idealnej, zwartej, ale jednocześnie kremowej konsystencji po upieczeniu. Zapobiega to rozpadowi dania i sprawia, że jest ono wyjątkowo przyjemne w jedzeniu.

Może być to pszenna bułka, kromki chleba czy croissanty. Świetnie smakuje również z chałką, której delikatnie słodki smak podkreśla deserowy charakter dania. Pudding chlebowy to przepis, który można dostosować do zawartości własnej kuchni, nie marnując ani okruszka.

Składniki:

  • 500 g czerstwego pieczywa (np. chałki),
  • 2 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g rodzynek,
  • 20 g cukru,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka cynamonu, kardamonu lub wanilii,
  • owoce (np. jabłka, gruszki, jagody),
  • orzechy lub migdały.


Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczywo w kostkę lub mniejsze kawałki. Włóż je do dużej miski.
  2. W osobnym naczyniu dokładnie roztrzep jajka, mleko i cukier. Jeśli używasz, dodaj też cynamon lub wanilię.
  3. Zalej pokrojone pieczywo przygotowaną masą jajeczno-mleczną i dodaj rodzynki. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki pieczywa nasiąkły płynem. Odstaw na około 10 minut.
  4. Natłuść naczynie żaroodporne i przełóż do niego namoczone pieczywo. Wyrównaj wierzch.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, aż pudding będzie złotobrązowy i zwarty.
  6. Wyjmij pudding z piekarnika i odczekaj kilka minut przed podaniem.

Smakuje wyśmienicie na ciepło, podany z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub dżemem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇