Tak zrobisz najlepsze langosze. Tajemnica skrywa się w dodatkach
Węgierski przysmak podbija kubki smakowe na jarmarkach i targach. Po smażone placki potrafią ustawiać się długie kolejki. Kultową przekąskę przygotujesz z łatwością w swoim domu.
Węgierskie langosze to naprawdę prosta sprawa. Podstawą jest tutaj ciasto drożdżowe, przygotowywane z mąki, drożdży oraz mleka. Po wyrośnięciu dzieli się je na mniejsze porcje i smaży na głębokim oleju. Dzięki temu langosze nabierają rumieńców, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Ten smak nie tylko rozkochał w sobie Węgrów, ale stał się symbolem tamtejszej kuchni na całym świecie.
Po usmażeniu na placku lądują dodatki. Najczęściej jest to śmietana i ser, ale warto postawić na pyszną odmianę, która wniesie do tradycyjnego dania zupełnie nową jakość. Z pomocą przychodzą kultowe produkty Wytwórczej Spółdzielni Pracy "Społem". Majonez Kielecki, Musztarda Kielecka oraz Ketchup Kielecki to esencja polskiego smaku, która doskonale komponuje się z kaszanką, białą kiełbasą i lekkim sosem majonezowym, zamieniając zwykłe langosze w prawdziwe kulinarne arcydzieło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Langosze w trzech wersjach. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Przepis na langosze
Składniki:
- 2,5 szk. mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 250 ml ciepłego mleka.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj.
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstaw, aby wyrosły. Powinny co najmniej podwoić swoją objętość.
- Rozczyn dodaj do mąki i wyrób gładkie, jednolite ciasto.
- Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto podziel na porcje i uformuj prostokątne placki.
- Smaż na głębokim oleju, aż będą rumiane z obu stron.
- Odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć langosze z nadmiaru tłuszczu.
Langosz z białą kiełbasą i Ketchupem Kieleckim
Chrupiący langosz, kremowy ser i soczysta biała kiełbasa tworzą solidną bazę. Do tego porcja pachnącego pomidorami Ketchupu Kieleckiego dla przełamania smaku.
Składniki:
- 200 g białej kiełbasy,
- 50 g żółtego sera,
- 2 łyżki Ketchupu Kieleckiego chipotle.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokrój w słupki i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.
- Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Usmażonego langosza posyp startym serem i wyłóż kiełbasę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10 minut, aby ser się roztopił.
- Polej całość ketchupem i gotowe.
Langosz z kaszanką i Musztardą Kielecką
Karmelizowana cebulka z miodem doprawiona majerankiem oraz polski kawior, czyli kaszanka, to duet, który idealnie łączy słodycz, gorycz i ziołowy aromat. Pikantna Musztarda Kielecka dodaje wyrazistości i przyjemnej ostrości.
Składniki:
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 łyżka miodu,
- 300 g kaszanki (obranej z osłonki),
- 1 łyżeczka pikantnej Musztardy Kieleckiej.
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój w pióra i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.
- Dodaj suszony majeranek, sól, pieprz oraz miód i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z patelni.
- Kaszankę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż, aż będzie miękka i rumiana. Powinna się rozpaść.
- Na usmażonym langoszu rozprowadź kaszankę.
- Na kaszankę wyłóż karmelizowaną cebulkę i udekoruj całość pikantną musztardą.
Langosz z sosem majonezowym i żółtym serem
To idealny langosz dla miłośników tradycyjnych smaków, ale w nowej, ciekawej odsłonie. Dodatek Majonezu Kieleckiego sprawia, że sos jest bardziej kremowy i bogaty w smaku. W połączeniu z kwaśną śmietaną, świeżą natką pietruszki i cytryną idealnie dopełniają chrupiące ciasto.
Składniki:
- 160 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.,
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- sok z połówki cytryny,
- 50 g sera żółtego.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż śmietanę, dodaj majonez, natkę pietruszki oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Gotowy sos rozprowadź równomiernie na usmażonym langoszu.
- Posyp startym serem. Smacznego!