Chałka drożdżowa domowa. Przepis, składniki i przygotowanie
Przepis na chałkę drożdżową jest naprawdę prosty, a efekt końcowy domowego pichcenia po prostu genialny. Nikt nie oprze się świeżym wypiekom!
22.02.2022 07:00
Przepis na chałkę drożdżową domową. Jak zrobić?
Zapach domowego pieczywa to coś, co zawsze kojarzyć będzie się nam z naszą babcią. W rodzinnym domu, w każdą sobotę, unosił się piękny zapach ciasta drożdżowego na różne sposoby. Jednym z naszych ulubionych wypieków była chałka drożdżowa, którą nasza babcia wyplatała z niesamowitą precyzją. Pyszna zaplatanka nigdy nie doczekała kolejnego dnia – znikała w mgnieniu oka, posmarowana odrobiną masła lub domową konfiturą.
I chociaż kiedyś wydawało nam się, że to niezwykła sztuka, to teraz przygotowanie chałki jest bajecznie proste, a ten przepis na chałkę drożdżową z kruszonką z pewnością Ci w tym pomoże! Przygotowanie chałki drożdżowej krok po kroku znajdziesz poniżej.
Chałka – pochodzenie
Chałka w naszych domach to zapożyczenie z kuchni żydowskiej. Spożywana jest tam w czasie szabatu i świąt. W Polsce można znaleźć ją również w innych formach niż warkocz, np. w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Na chałkę mówimy również plecionka lub – tak jak mieszkańcy Podhala – kukiełka.
Składniki
Chałka drożdżowa z kruszonką – składniki
- 300 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotuj ciasto do chałki drożdżowej
Ciasto drożdżowe jest bardzo proste w przygotowaniu, należy jednak trzymać się kilku kroków.
Do miski wlej 300 ml ciepłego mleka. Nie może być ono zbyt gorące, żeby nie "zabić" drożdży. Dodaj pokruszone świeże drożdże i roztopione masło oraz cukier i szczyptę soli.
Możesz również użyć suszonych drożdży, pamiętając, że 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) daje w zaokrągleniu 15 g świeżych drożdży. Żeby chałka w środku była biała i idealnie puszysta wybierz mąkę luksusową lub tortową.
Przy pomocy miksera połącz mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę z drożdżami. Dzięki temu chałka z kruszonką z tego przepisu będzie pyszna.
Chałka drożdżowa – czas pieczenia
Ile czasu piec chałkę drożdżową, żeby wyszła idealnie? Zanim włożysz ją do piekarnika, ciasto potrzebuje tylko chwili na wyrośnięcie.
Ciasto wyrobione mikserem (lub rękami) przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Najlepiej postawić ciasto w ciepłe miejsce. Jeśli przygotowujesz ciasto na chałkę, którą chcesz upiec rano, to miskę możesz wstawić do lodówki na noc i wyciągnąć wtedy, gdy będziesz chciał już upiec pyszną chałkę.
Wyrośnięte już ciasto podziel ciasto na 8 równych części.
Następnie uformuj z nich wałki i zapleć jak na zdjęciu poniżej. (Szczegóły na filmiku).
Gotową plecionkę posmaruj mieszanką z mleka i żółtka. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
Gotowe! Z czym podawać chałkę drożdżową?
Gotową chałkę drożdżową podawaj z masłem, konfiturą, miodem lub nawet samą. Świetnie pasuje do niej szklanka ciepłego mleka.
Smacznego!