Chałka drożdżowa domowa. Przepis, składniki i przygotowanie

Przepis na chałkę drożdżową jest naprawdę prosty, a efekt końcowy domowego pichcenia po prostu genialny. Nikt nie oprze się świeżym wypiekom!

Obrazek
Ewa

Przepis na chałkę drożdżową domową. Jak zrobić?

Zapach domowego pieczywa to coś, co zawsze kojarzyć będzie się nam z naszą babcią. W rodzinnym domu, w każdą sobotę, unosił się piękny zapach ciasta drożdżowego na różne sposoby. Jednym z naszych ulubionych wypieków była chałka drożdżowa, którą nasza babcia wyplatała z niesamowitą precyzją. Pyszna zaplatanka nigdy nie doczekała kolejnego dnia – znikała w mgnieniu oka, posmarowana odrobiną masła lub domową konfiturą.

I chociaż kiedyś wydawało nam się, że to niezwykła sztuka, to teraz przygotowanie chałki jest bajecznie proste, a ten przepis na chałkę drożdżową z kruszonką z pewnością Ci w tym pomoże! Przygotowanie chałki drożdżowej krok po kroku znajdziesz poniżej.

Chałka – pochodzenie

Chałka w naszych domach to zapożyczenie z kuchni żydowskiej. Spożywana jest tam w czasie szabatu i świąt. W Polsce można znaleźć ją również w innych formach niż warkocz, np. w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Na chałkę mówimy również plecionka lub – tak jak mieszkańcy Podhala – kukiełka.

Składniki

Chałka drożdżowa z kruszonką – składniki

  1. 300 ml ciepłego mleka
  2. 50 g roztopionego masła
  3. 20 g świeżych drożdży
  4. 50 g cukru
  5. 550 g mąki pszennej
  6. 1/2 szklanki mleka
  7. 1 żółtko
  8. szczypta soli

Przygotuj ciasto do chałki drożdżowej

Ciasto drożdżowe jest bardzo proste w przygotowaniu, należy jednak trzymać się kilku kroków.

Do miski wlej 300 ml ciepłego mleka. Nie może być ono zbyt gorące, żeby nie "zabić" drożdży. Dodaj pokruszone świeże drożdże i roztopione masło oraz cukier i szczyptę soli.

Możesz również użyć suszonych drożdży, pamiętając, że 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) daje w zaokrągleniu 15 g świeżych drożdży. Żeby chałka w środku była biała i idealnie puszysta wybierz mąkę luksusową lub tortową.

Przy pomocy miksera połącz mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę z drożdżami. Dzięki temu chałka z kruszonką z tego przepisu będzie pyszna.

Chałka drożdżowa – czas pieczenia

Ile czasu piec chałkę drożdżową, żeby wyszła idealnie? Zanim włożysz ją do piekarnika, ciasto potrzebuje tylko chwili na wyrośnięcie.

Ciasto wyrobione mikserem (lub rękami) przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Najlepiej postawić ciasto w ciepłe miejsce. Jeśli przygotowujesz ciasto na chałkę, którą chcesz upiec rano, to miskę możesz wstawić do lodówki na noc i wyciągnąć wtedy, gdy będziesz chciał już upiec pyszną chałkę.

Wyrośnięte już ciasto podziel ciasto na 8 równych części.

Następnie uformuj z nich wałki i zapleć jak na zdjęciu poniżej. (Szczegóły na filmiku).

Gotową plecionkę posmaruj mieszanką z mleka i żółtka. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Gotowe! Z czym podawać chałkę drożdżową?

Gotową chałkę drożdżową podawaj z masłem, konfiturą, miodem lub nawet samą. Świetnie pasuje do niej szklanka ciepłego mleka.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟