PoradyChcesz obniżyć cholesterol i mieć zdrowe serce? Jedz codziennie suszone śliwki

Chcesz obniżyć cholesterol i mieć zdrowe serce? Jedz codziennie suszone śliwki

Suszone śliwki - jedz na zdrowie!
Suszone śliwki - jedz na zdrowie!
Źródło zdjęć: © Canva.com

09.08.2023 09:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Suszone śliwki to coś znacznie więcej, niż pomoc w zaparciach. Ich wpływ na organizm jest wręcz nieprawdopodobny

To, że suszone śliwki powinny mieć swoje miejsce w "kulinarnej domowej apteczce" każdego z nas, wiemy wszyscy. A jednak sięganie po nie tylko i wyłącznie przy wątpliwie przyjemnej sytuacji związanej z zaparciami, jest błędem. Dlaczego? Specjaliści żywieniowi podkreślają, że ten produkt to coś znacznie więcej, a lista jego zalet jest długa i imponująca.

Suszone śliwki pod lupą

Już nasze prababcie wiedziały, że suszone śliwki potrafią zdziałać cuda w kwestii zaparć. Kiedyś takie ich zastosowanie związane było z obserwacją; dzisiaj wiemy już, że to żaden przypadek, a śliwki zawdzięczają tę charakterystyczną cechę wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Ale nie tylko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poza usprawniającym trawienie błonnikiem suszone śliwki są również bogatym źródłem sorbitolu, czyli naturalnego środka przeczyszczającego. Co ciekawe, ten związek chemiczny stał się dla wielu konsumentów wrogiem nr 1, ponieważ została mu nadana nazwa E420, a — zgodnie z powszechnym przekonaniem każde E jest szkodliwe. Sorbitol występuje również w gumach do żucia, a w nadmiarze może powodować wzdęcia i biegunki, dlatego nie należy z nim przesadzać. Spożywane w rozsądnych ilościach suszone śliwki mogę nam jednak pomóc nie tylko w zaparciach.

Suszone śliwki i nowe badania

W lipcu tego roku, na konferencji naukowej American Society for Nutrition, przedstawiono wyniki dwóch nowych badań, które ostatecznie potwierdziły to, o czym spekulowano już od dawna. Uczeni dowiedli, że suszone śliwki wpływają na ludzki organizm w sposób znacznie wykraczający poza wpływ na trawienie.

Suszone śliwki pod lupą naukowców
Suszone śliwki pod lupą naukowców© Canva.com

Jak dla portalu yahoo.com wyjaśniła dr Shirin Hooshmand z Uniwersytetu Stanowego w San Diego, suszone śliwki, ze względu na poprawę poziomu przeciwutleniaczy, wykazują pozytywny wpływ na poziom złego cholesterolu we krwi. Współautorka badania dodała, że zwieńczony sukcesem eksperyment dotyczył spożywania około 50 gramów śliwek dziennie. Co ciekawe, te rewelacyjne efekty miały być najlepiej widoczne u mężczyzn.

Innym efektem regularnego spożywania suszonych śliwek ma być profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Andre Giancoli, dietetyczka z California Prune Board, przyznaje jednak, że takie badania należy powtórzyć i zagłębić się jeszcze dokładniej w wyniki. Czekamy na takie prace z niecierpliwością, bo kto wie? Może okaże się, że suszone śliwki oddziałują na ludzki organizm w jeszcze jakiś efektowny sposób?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także