PrzepisDania mięsneRoladki z kurczaka w boczku. Podaj na obiad, a teściowa nie uwierzy, że mięso może być tak soczyste

Roladki z kurczaka w boczku. Podaj na obiad, a teściowa nie uwierzy, że mięso może być tak soczyste

Boczek ma duży wpływ na smak roladek.
Boczek ma duży wpływ na smak roladek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.09.2024 14:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Teściowa skrytykowała moje roladki z kurczaka. Stwierdziła, że mięso jest przesuszone, a cała potrawa zbyt dietetyczna i brakuje jej sosu. Nie poddałam się. Następnym razem zrobiłam roladki inaczej i trafiłam w gust seniorki. Dwa razy pytała, czy to na pewno drób.

Kurczak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj drobiu. Często wybieramy filety, bo to najszybszy pomysł na obiad. Na drugim miejscu jest zaś mięso z udek, bardziej konkretne w smaku. Jednak za każdym razem, gdy przygotowujemy drób jest ta sama obawa, żeby nie wyszedł zbyt suchy. Wiadomo, to chude mięso i szybko traci wilgoć podczas obróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak nie przesuszyć drobiu?

Mięso drobiowe to świetne źródło pełnowartościowego białka, ma też sporo witamin. Jest lekkostrawne i zdrowe. Co mu można zarzucić? Może tylko właśnie to, że szybko robi się zbyt suche, zwłaszcza gdy przygotowujemy je tradycyjnie. Roladki to dobry sposób, by tego uniknąć. Farsz sprawi, że mięso nasyci się płynami, a do tego roladki można owinąć plasterkami boczku.

Boczek na straży

Roladki z kurczaka, które owija się boczkiem, to bardzo proste do przygotowania danie. Kurczak w takim wydaniu nabiera mocniejszego smaku, wędzona nuta robi swoje. I oczywiście warstwa boczku świetnie zatrzymuje wilgoć w mięsie drobiowym. Działa jak szczelna otoczka. Dlatego moja teściowa przyznała, że jeszcze nie jadła tak soczystego kurczaka. Dodatkowe plusy? Idealnie roztopiony ser i chrupiący boczek. Roladki można podawać z ziemniakami czy ryżem jako danie obiadowe. Sprawdzą się też na kolację, wtedy pasuje do nich pieczywo lub sałatka.

Roladki z kurczaka w boczku

Składniki:

  • 8 plastrów mięsa z kurczaka, z udek lub piersi,
  • 8 plasterków surowego wędzonego boczku,
  • 8 plasterków sera gouda lub cheddar,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka, czosnek opcjonalnie,
  • natka pietruszki lub rozmaryn opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety z kurczaka rozbij tłuczkiem. Oprósz je solą, pieprzem, natrzyj czosnkiem i ziołami. Odstaw do zamarynowania.
  2. Na blacie kuchennym rozłóż plasterki boczku, a na nich ułóż przyprawione kawałki kurczaka.
  3. Na każdym kawałku mięsa połóż złożony plaster sera potem zwiń w ciasną roladkę. Boczek musi dokładnie otaczać kurczaka. Aby roladki nie rozpadły się podczas pieczenia, dobrze jest użyć wykałaczek.
  4. Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wokół nich poukładaj gałązki świeżych ziół.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i piecz roladki przez 25-30 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także