Kotlet rzymski jest idealny na piątek. Dzieci i mąż byli zachwyceni, gdy go przekroili

Są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. W niczym nie przypominają tradycyjnych kotletów, bo nie znajdziemy w nich kawałka mięsa, a solidny plaster sera żółtego. Specjał ten, mimo mylącej nazwy, pochodzi z kuchni naszych południowych sąsiadów. U nas to danie jest teraz trochę zapomniane, ale często było jadane w okresie PRL-u. Warto od czasu do czasu do niego wracać.

Kotlet rzymski z frytkamiKotlet rzymski z frytkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Kotlety rzymskie były bardzo popularne w przeszłości, zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy nie było łatwo dostać mięsa. Teraz jest trochę zapomnienie, ale nadal cieszy się dużą popularnością w Czechach i na Słowacji. Często kojarzone jest z wypadami na narty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Ulubione danie sąsiadów

Smażony ser, czyli w Czechach smažený sýr to danie obiadowe podawane z frytkami, surówkami oraz sosem tatarskim. Oprócz Czech niezwykłą popularnością cieszy się też na Słowacji, gdzie znane jest pod nazwą wyprážaný syr. Smażony ser szczególną popularność zyskał w okresie Czechosłowackiej Republiki Socjalistycznej, ale na czeskich i słowackich stołach zaczął pojawiać się jednak dużo wcześniej, bo już w okresie międzywojennym. Od początku smażonemu serowi jako dodatek towarzyszyła tatarska omacka, czyli sos tatarski. Dziś to danie uchodzi za tradycyjne w Czechach i na Słowacji, można je zjeść w każdej restauracji i barze, często serwowane jest w domach.

Pod złocistą panierką

Danie to charakteryzuje się chrupiącą, smażoną na złocisty kolor panierką, która kryje w sobie plastry żółtego sera. Przepis na kotlety rzymskie jest prosty. Potrzebny jest żółty ser, najlepiej edamski lub gouda. I tradycyjne składniki na panierkę, czyli jajka, bułka tarta oraz przyprawy takie jak pieprz i oregano. Warto pamiętać, że panierka powinna być dość gruba, aby zapobiec wyciekowi sera podczas smażenia. Kotlety najlepiej podać z surówkami, frytkami i sosem tatarskim lub żurawinowym. W czasach PRL-u kotlety rzymskie były serwowane z chlebem, a do tego marchewka z groszkiem na ciepło. Nazwa "rzymski" prawdopodobnie wiązała się z tym, że ser kojarzył się wtedy z kuchnią włoską.

Kotlety rzymskie jak z dawnych lat

Składniki:

  • 300 g sera edamskiego lub goudy,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • oregano, słodka papryka, sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek przypraw mieszanką soli, pieprzu, oregano i papryki.
  2. Każdy kawałek sera obtocz dwukrotnie w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
  3. Smaż kotlety rzymskie na rozgrzanym oleju, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki