Ewa Wachowicz robi perfekcyjne schabowe. Poznaj jej niezawodny sposób na kotlety

Pizza, kebab, sushi... są smaczne, ale najchętniej wracamy do rodzimych przepisów. Dlatego sposoby, by kotlety schabowe były idealne, są na wagę złota. Jak je robi Ewa Wachowicz? Zdradziła swoje sekrety.

Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni polskiej. Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Canva
Dorota Gepert

Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni polskiej. Doskonale wie, co w niej jest najlepsze i takimi rarytasami kusi do swojej restauracji "Zalipianki". Prowadzi ją od lat w Krakowie. Wśród dań głównych mamy tam do wyboru kaczkę, kurczaka i oczywiście kotleta schabowego, który podawany jest z ziemniakami i kapustą. Trzeba za niego zapłacić 57 zł. A co radzi, gdy chcesz go zrobić w domu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Nie obawiaj się kości i tłuszczu

Według Ewy Wachowicz kluczowym elementem jest wybór mięsa. Podkreśla, aby nie oszczędzać na nim i kupować tylko świeży schab najwyższej jakości. Trudno się z nią nie zgodzić. Wielokrotnie podkreślaliśmy, że schab najlepszy będzie przygotowany w dniu zakupu. A kupić go trzeba w sprawdzonym miejscu. Restauratorka dodaje, że ważny jest również wybór odpowiednich fragmentów. Najczęściej wybieramy schab bez kości, a Ewa Wachowicz preferuje kawałki mięsa z kością. Zaznacza też, by nie obawiać się tłuszczu. Uważa, że wzbogaca on smak kotleta.

Kotlet schabowy bez bułki tartej

Ewa Wachowicz ma też swój sposób na panierkę. Po rozbiciu kotletów tłuczkiem, doprawieniu solą i pieprzem, obtacza je wcale nie w bułce tartej. Według niej lepiej nadaje się do tego mąka orkiszowa, bo dodaje daniu niepowtarzalnego charakteru.

Na czym smaży schabowe Ewa Wachowicz?

Smażenie wywołuje zawsze najwięcej kontrowersji. Olej czy smalec? Ewa Wachowicz wybiera tradycyjnie - smalec. Ten tłuszcz dzięki swojej wysokiej temperaturze dymienia, nie tylko jest jest doskonały do smażenia, ale dodatkowo nadaje kotletom schabowym charakterystycznego posmaku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"