WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Ewa Wachowicz robi perfekcyjne schabowe. Poznaj jej niezawodny sposób na kotlety

Pizza, kebab, sushi... są smaczne, ale najchętniej wracamy do rodzimych przepisów. Dlatego sposoby, by kotlety schabowe były idealne, są na wagę złota. Jak je robi Ewa Wachowicz? Zdradziła swoje sekrety.

Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni polskiej. Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Canva
Dorota Gepert

Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni polskiej. Doskonale wie, co w niej jest najlepsze i takimi rarytasami kusi do swojej restauracji "Zalipianki". Prowadzi ją od lat w Krakowie. Wśród dań głównych mamy tam do wyboru kaczkę, kurczaka i oczywiście kotleta schabowego, który podawany jest z ziemniakami i kapustą. Trzeba za niego zapłacić 57 zł. A co radzi, gdy chcesz go zrobić w domu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Nie obawiaj się kości i tłuszczu

Według Ewy Wachowicz kluczowym elementem jest wybór mięsa. Podkreśla, aby nie oszczędzać na nim i kupować tylko świeży schab najwyższej jakości. Trudno się z nią nie zgodzić. Wielokrotnie podkreślaliśmy, że schab najlepszy będzie przygotowany w dniu zakupu. A kupić go trzeba w sprawdzonym miejscu. Restauratorka dodaje, że ważny jest również wybór odpowiednich fragmentów. Najczęściej wybieramy schab bez kości, a Ewa Wachowicz preferuje kawałki mięsa z kością. Zaznacza też, by nie obawiać się tłuszczu. Uważa, że wzbogaca on smak kotleta.

Kotlet schabowy bez bułki tartej

Ewa Wachowicz ma też swój sposób na panierkę. Po rozbiciu kotletów tłuczkiem, doprawieniu solą i pieprzem, obtacza je wcale nie w bułce tartej. Według niej lepiej nadaje się do tego mąka orkiszowa, bo dodaje daniu niepowtarzalnego charakteru.

Na czym smaży schabowe Ewa Wachowicz?

Smażenie wywołuje zawsze najwięcej kontrowersji. Olej czy smalec? Ewa Wachowicz wybiera tradycyjnie - smalec. Ten tłuszcz dzięki swojej wysokiej temperaturze dymienia, nie tylko jest jest doskonały do smażenia, ale dodatkowo nadaje kotletom schabowym charakterystycznego posmaku.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki