Ewa Wachowicz robi obłędne ciasto. Użycie sezonowych owoców nadaje mu wyraźnego charakteru

Ewa Wachowicz doskonale wie, że na co dzień sprawdzają się proste przepisy na ciasta. W dodatku, gdy mamy tak wyraziste owoce, jak śliwki to naprawdę dużo nie trzeba. Wystarczy chwila, a już na stole stoi pyszne ciasto, można parzyć kawę i dzwonić po sąsiadkę.

Pyszne ciasto ze śliwkamiPyszne ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Dorota Gepert

Śliwki na straganach. To już druga połowa lata. Nacieszyliśmy się wypiekami z truskawkami, malinami, jagodami, teraz czas na te owoce. Śliwki nadają się do przeróżnych wypieków. Cudownie smakują z ciastem kruchym, ale też w zwykłym, ucieranym nie dają o sobie zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Ucierane ciasto ze śliwkami

Ciasto na oliwie? Właśnie na ten tłuszcz tym razem postawiła Ewa Wachowicz. Sprawdza się on w przypadku szybkich, wręcz spontanicznych wypieków. Olej czy oliwę wystarczy wyjąć z szafki, nie trzeba czekać, jak w przypadku masła. Ciasto zrobisz po obiedzie, będzie gotowe na podwieczorek. To dobry pomysł na pierwszy wypiek ze śliwkami w tym sezonie.

Do takich wypieków nie potrzebne są specjalne przygotowania, planowanie, bo składniki najczęściej masz w kuchennej szafce. Wystarczy kupić na straganie owoce. Ciasta ucierane mają też to do siebie, że udają się zawsze. Oliwa czy olej sprawiają, że ciasto jest wilgotne i dłużej nie wysycha.

Ciasto z owocami według Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1 szczypta soli,

Dodatkowo:

  • 300 g śliwek,
  • wiórki kokosowe do smaku,
  • cukier puder, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj.
  2. Masę wlej do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm).
  3. Masę posyp wiórkami kokosowymi.
  4. Na wiórkach ułóż połówki śliwek.
  5. Ciasto piecz ok. 1 godziny w temp. 180 stopni C.
  6. Upieczone i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje