Ewa Wachowicz robi obłędne ciasto. Użycie sezonowych owoców nadaje mu wyraźnego charakteru
Ewa Wachowicz doskonale wie, że na co dzień sprawdzają się proste przepisy na ciasta. W dodatku, gdy mamy tak wyraziste owoce, jak śliwki to naprawdę dużo nie trzeba. Wystarczy chwila, a już na stole stoi pyszne ciasto, można parzyć kawę i dzwonić po sąsiadkę.
03.08.2024 10:50
Śliwki na straganach. To już druga połowa lata. Nacieszyliśmy się wypiekami z truskawkami, malinami, jagodami, teraz czas na te owoce. Śliwki nadają się do przeróżnych wypieków. Cudownie smakują z ciastem kruchym, ale też w zwykłym, ucieranym nie dają o sobie zapomnieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ucierane ciasto ze śliwkami
Ciasto na oliwie? Właśnie na ten tłuszcz tym razem postawiła Ewa Wachowicz. Sprawdza się on w przypadku szybkich, wręcz spontanicznych wypieków. Olej czy oliwę wystarczy wyjąć z szafki, nie trzeba czekać, jak w przypadku masła. Ciasto zrobisz po obiedzie, będzie gotowe na podwieczorek. To dobry pomysł na pierwszy wypiek ze śliwkami w tym sezonie.
Do takich wypieków nie potrzebne są specjalne przygotowania, planowanie, bo składniki najczęściej masz w kuchennej szafce. Wystarczy kupić na straganie owoce. Ciasta ucierane mają też to do siebie, że udają się zawsze. Oliwa czy olej sprawiają, że ciasto jest wilgotne i dłużej nie wysycha.
Ciasto z owocami według Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 6 łyżek oliwy,
- 1½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- skórka otarta z cytryny,
- 1 szczypta soli,
Dodatkowo:
- 300 g śliwek,
- wiórki kokosowe do smaku,
- cukier puder, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj.
- Masę wlej do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm).
- Masę posyp wiórkami kokosowymi.
- Na wiórkach ułóż połówki śliwek.
- Ciasto piecz ok. 1 godziny w temp. 180 stopni C.
- Upieczone i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.