Ciasto z twarożkiem i owocami to mój letni hit. Przygotowuję je w kwadrans
Szukasz pomysłu na weekendowy deser? Zapewniam, że to ciasto zasmakuje wszystkim i będzie przebojem na każdym spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Wyróżnia je orzechowy posmak i warstwa owoców zatopionych w waniliowym twarożku. Brzmi pysznie!
27.07.2024 13:12
Jak się pewnie domyślasz, bazą tego wypieku jest ciasto ucierane. Idealnie pasuje ono do owoców. Jakie ma inne zalety? Jest lekkie i puszyste, a przygotowuje się je bardzo szybko.
Prosto i pysznie
Ciasta ucierane można latem piec niemal codziennie i za każdym razem będą inne, bo wybór owoców jest teraz największy. Jeśli już wykorzystywałaś większość z nich, teraz dodaj do nich twarożek. Zatopione i zapieczone w nim maliny, jagody, borówki czy porzeczki są pysznym zwieńczeniem tego wypieku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czas na owoce
Praktycznie wszystkie letnie owoce nadają się do wypieków. Z ciastem ucieranym zaś poradzą sobie nawet nastolatki. Wystarczy wymieszać składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Przepisów na ten rodzaj ciasta jest sporo. W tym może zaskoczyć cię dodatek mąki migdałowej. To dzięki niej deser ma delikatny, orzechowy posmak.
Orzechowy posmak
Mąka migdałowa, podobnie jak kokosowa należy do mąk orzechowych. Są one bogate w białko i tłuszcze, co sprawia, że szczególnie nadają się do wypieków o bogatej i wilgotnej konsystencji, jak ciasto marchewkowe czy czekoladowe. W ciastach ucieranych trzeba więc łączyć je z mąką pszenną. W tym przepisie można też mąkę migdałową zastąpić zmielonymi migdałami.
Ciasto z owocami zapiekanymi w twarożku
Składniki:
- 60 g masła,
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
- połowa opakowania cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 proc.
Warstwa wierzchnia:
- 100 g zmielonego twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- 300 g ulubionych owoców, np. borówek, malin, porzeczek.
Sposób przygotowania:
- Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym.
- Potem dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Następnie stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną.
- Teraz masę wystarczy delikatnie wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
- Twaróg na wierzchnią warstwę zmiksuj z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru. Rozprowadź go delikatnie na cieście.
- Na koniec ułóż dobrze osuszone po umyciu owoce.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C (najlepiej wykorzystaj funkcję termoobieg) i piecz przez ok. 40-45 minut.