InspiracjeCiasto z twarożkiem i owocami to mój letni hit. Przygotowuję je w kwadrans

Ciasto z twarożkiem i owocami to mój letni hit. Przygotowuję je w kwadrans

Do tego ciasta pasują wszystkie owoce sezonowe.
Do tego ciasta pasują wszystkie owoce sezonowe.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photographer: ALEKSANDR KRAVTSOV

27.07.2024 13:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na weekendowy deser? Zapewniam, że to ciasto zasmakuje wszystkim i będzie przebojem na każdym spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Wyróżnia je orzechowy posmak i warstwa owoców zatopionych w waniliowym twarożku. Brzmi pysznie!

Jak się pewnie domyślasz, bazą tego wypieku jest ciasto ucierane. Idealnie pasuje ono do owoców. Jakie ma inne zalety? Jest lekkie i puszyste, a przygotowuje się je bardzo szybko.

Prosto i pysznie

Ciasta ucierane można latem piec niemal codziennie i za każdym razem będą inne, bo wybór owoców jest teraz największy. Jeśli już wykorzystywałaś większość z nich, teraz dodaj do nich twarożek. Zatopione i zapieczone w nim maliny, jagody, borówki czy porzeczki są pysznym zwieńczeniem tego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czas na owoce

Praktycznie wszystkie letnie owoce nadają się do wypieków. Z ciastem ucieranym zaś poradzą sobie nawet nastolatki. Wystarczy wymieszać składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Przepisów na ten rodzaj ciasta jest sporo. W tym może zaskoczyć cię dodatek mąki migdałowej. To dzięki niej deser ma delikatny, orzechowy posmak.

Orzechowy posmak

Mąka migdałowa, podobnie jak kokosowa należy do mąk orzechowych. Są one bogate w białko i tłuszcze, co sprawia, że szczególnie nadają się do wypieków o bogatej i wilgotnej konsystencji, jak ciasto marchewkowe czy czekoladowe. W ciastach ucieranych trzeba więc łączyć je z mąką pszenną. W tym przepisie można też mąkę migdałową zastąpić zmielonymi migdałami.

Ciasto z owocami zapiekanymi w twarożku

Składniki:

  • 60 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • połowa opakowania cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 proc.

Warstwa wierzchnia:

  • 100 g zmielonego twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 300 g ulubionych owoców, np. borówek, malin, porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym.
  2. Potem dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  3. Następnie stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną.
  4. Teraz masę wystarczy delikatnie wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
  6. Twaróg na wierzchnią warstwę zmiksuj z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru. Rozprowadź go delikatnie na cieście.
  7. Na koniec ułóż dobrze osuszone po umyciu owoce.
  8. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C (najlepiej wykorzystaj funkcję termoobieg) i piecz przez ok. 40-45 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także