Ciasto z twarożkiem i owocami to mój letni hit. Przygotowuję je w kwadrans

Szukasz pomysłu na weekendowy deser? Zapewniam, że to ciasto zasmakuje wszystkim i będzie przebojem na każdym spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Wyróżnia je orzechowy posmak i warstwa owoców zatopionych w waniliowym twarożku. Brzmi pysznie!

Do tego ciasta pasują wszystkie owoce sezonowe. Do tego ciasta pasują wszystkie owoce sezonowe.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photographer: ALEKSANDR KRAVTSOV
Dorota Gepert

Jak się pewnie domyślasz, bazą tego wypieku jest ciasto ucierane. Idealnie pasuje ono do owoców. Jakie ma inne zalety? Jest lekkie i puszyste, a przygotowuje się je bardzo szybko.

Prosto i pysznie

Ciasta ucierane można latem piec niemal codziennie i za każdym razem będą inne, bo wybór owoców jest teraz największy. Jeśli już wykorzystywałaś większość z nich, teraz dodaj do nich twarożek. Zatopione i zapieczone w nim maliny, jagody, borówki czy porzeczki są pysznym zwieńczeniem tego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Czas na owoce

Praktycznie wszystkie letnie owoce nadają się do wypieków. Z ciastem ucieranym zaś poradzą sobie nawet nastolatki. Wystarczy wymieszać składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Przepisów na ten rodzaj ciasta jest sporo. W tym może zaskoczyć cię dodatek mąki migdałowej. To dzięki niej deser ma delikatny, orzechowy posmak.

Orzechowy posmak

Mąka migdałowa, podobnie jak kokosowa należy do mąk orzechowych. Są one bogate w białko i tłuszcze, co sprawia, że szczególnie nadają się do wypieków o bogatej i wilgotnej konsystencji, jak ciasto marchewkowe czy czekoladowe. W ciastach ucieranych trzeba więc łączyć je z mąką pszenną. W tym przepisie można też mąkę migdałową zastąpić zmielonymi migdałami.

Ciasto z owocami zapiekanymi w twarożku

Składniki:

  • 60 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • połowa opakowania cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 proc.

Warstwa wierzchnia:

  • 100 g zmielonego twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 300 g ulubionych owoców, np. borówek, malin, porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym.
  2. Potem dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  3. Następnie stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną.
  4. Teraz masę wystarczy delikatnie wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
  6. Twaróg na wierzchnią warstwę zmiksuj z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru. Rozprowadź go delikatnie na cieście.
  7. Na koniec ułóż dobrze osuszone po umyciu owoce.
  8. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C (najlepiej wykorzystaj funkcję termoobieg) i piecz przez ok. 40-45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"