Ciasto z twarożkiem i owocami to mój letni hit. Przygotowuję je w kwadrans
Szukasz pomysłu na weekendowy deser? Zapewniam, że to ciasto zasmakuje wszystkim i będzie przebojem na każdym spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Wyróżnia je orzechowy posmak i warstwa owoców zatopionych w waniliowym twarożku. Brzmi pysznie!
Jak się pewnie domyślasz, bazą tego wypieku jest ciasto ucierane. Idealnie pasuje ono do owoców. Jakie ma inne zalety? Jest lekkie i puszyste, a przygotowuje się je bardzo szybko.
Prosto i pysznie
Ciasta ucierane można latem piec niemal codziennie i za każdym razem będą inne, bo wybór owoców jest teraz największy. Jeśli już wykorzystywałaś większość z nich, teraz dodaj do nich twarożek. Zatopione i zapieczone w nim maliny, jagody, borówki czy porzeczki są pysznym zwieńczeniem tego wypieku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki
Czas na owoce
Praktycznie wszystkie letnie owoce nadają się do wypieków. Z ciastem ucieranym zaś poradzą sobie nawet nastolatki. Wystarczy wymieszać składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Przepisów na ten rodzaj ciasta jest sporo. W tym może zaskoczyć cię dodatek mąki migdałowej. To dzięki niej deser ma delikatny, orzechowy posmak.
Orzechowy posmak
Mąka migdałowa, podobnie jak kokosowa należy do mąk orzechowych. Są one bogate w białko i tłuszcze, co sprawia, że szczególnie nadają się do wypieków o bogatej i wilgotnej konsystencji, jak ciasto marchewkowe czy czekoladowe. W ciastach ucieranych trzeba więc łączyć je z mąką pszenną. W tym przepisie można też mąkę migdałową zastąpić zmielonymi migdałami.
Ciasto z owocami zapiekanymi w twarożku
Składniki:
- 60 g masła,
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
- połowa opakowania cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 proc.
Warstwa wierzchnia:
- 100 g zmielonego twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- 300 g ulubionych owoców, np. borówek, malin, porzeczek.
Sposób przygotowania:
- Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym.
- Potem dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Następnie stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną.
- Teraz masę wystarczy delikatnie wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
- Twaróg na wierzchnią warstwę zmiksuj z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru. Rozprowadź go delikatnie na cieście.
- Na koniec ułóż dobrze osuszone po umyciu owoce.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C (najlepiej wykorzystaj funkcję termoobieg) i piecz przez ok. 40-45 minut.