Ciasto z twarożkiem i owocami to mój letni hit. Przygotowuję je w kwadrans

Szukasz pomysłu na weekendowy deser? Zapewniam, że to ciasto zasmakuje wszystkim i będzie przebojem na każdym spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Wyróżnia je orzechowy posmak i warstwa owoców zatopionych w waniliowym twarożku. Brzmi pysznie!

Do tego ciasta pasują wszystkie owoce sezonowe. Do tego ciasta pasują wszystkie owoce sezonowe.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photographer: ALEKSANDR KRAVTSOV
Dorota Gepert

Jak się pewnie domyślasz, bazą tego wypieku jest ciasto ucierane. Idealnie pasuje ono do owoców. Jakie ma inne zalety? Jest lekkie i puszyste, a przygotowuje się je bardzo szybko.

Prosto i pysznie

Ciasta ucierane można latem piec niemal codziennie i za każdym razem będą inne, bo wybór owoców jest teraz największy. Jeśli już wykorzystywałaś większość z nich, teraz dodaj do nich twarożek. Zatopione i zapieczone w nim maliny, jagody, borówki czy porzeczki są pysznym zwieńczeniem tego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Czas na owoce

Praktycznie wszystkie letnie owoce nadają się do wypieków. Z ciastem ucieranym zaś poradzą sobie nawet nastolatki. Wystarczy wymieszać składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Przepisów na ten rodzaj ciasta jest sporo. W tym może zaskoczyć cię dodatek mąki migdałowej. To dzięki niej deser ma delikatny, orzechowy posmak.

Orzechowy posmak

Mąka migdałowa, podobnie jak kokosowa należy do mąk orzechowych. Są one bogate w białko i tłuszcze, co sprawia, że szczególnie nadają się do wypieków o bogatej i wilgotnej konsystencji, jak ciasto marchewkowe czy czekoladowe. W ciastach ucieranych trzeba więc łączyć je z mąką pszenną. W tym przepisie można też mąkę migdałową zastąpić zmielonymi migdałami.

Ciasto z owocami zapiekanymi w twarożku

Składniki:

  • 60 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • połowa opakowania cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 proc.

Warstwa wierzchnia:

  • 100 g zmielonego twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 300 g ulubionych owoców, np. borówek, malin, porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym.
  2. Potem dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  3. Następnie stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną.
  4. Teraz masę wystarczy delikatnie wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.
  6. Twaróg na wierzchnią warstwę zmiksuj z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru. Rozprowadź go delikatnie na cieście.
  7. Na koniec ułóż dobrze osuszone po umyciu owoce.
  8. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C (najlepiej wykorzystaj funkcję termoobieg) i piecz przez ok. 40-45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej