PrzepisDeseryKremowy sernik z jagodami na zimno. Tak pyszny, że przez całe lato robię w każdą niedzielę

Kremowy sernik z jagodami na zimno. Tak pyszny, że przez całe lato robię w każdą niedzielę

Cały rok czekam na ten sernik
Cały rok czekam na ten sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.06.2024 18:06, aktual.: 22.06.2024 21:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rozpoczęło się kalendarzowe lato, a najlepszy deser tej pory roku to... oczywiście sernik na zimno. Mocno sezonowy, kremowy, z owocami — sporo można napisać o jego walorach. Za każdym razem da się go przygotowywać nieco inaczej, jednak dla mnie nie ma lepszej wersji niż ta z jagodami.

Jagodowy sernik na zimno to deser, z którym poradzi sobie każdy. Wcale nie trzeba mieć wielkich cukierniczych umiejętności, by zachwycić rodzinę czy znajomych. Potrafi on zastąpić lody, bo jest również mocno orzeźwiający, lekki i bardzo smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żelatyna do wyboru

Sernik na zimno będzie idealnie kremowy, gdy wybierzesz odpowiedni ser. To najważniejsze kryterium, tak samo jak w przypadku sernika pieczonego. Ważne, aby nie był zbyt chudy. Z kolei spód deseru najszybciej przygotujesz z biszkoptów lub zblendowanych herbatników. Żelatyny możesz użyć klasycznej lub w listkach, która rozpuszcza się zarówno w zimnych, jak i ciepłych płynach, i nie pozostawia żadnych grudek.

Niczym tort

Jagodowy sernik na zimno jest idealny na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi, bo świetnie się kroi i porcje na talerzykach wyglądają elegancko. Taki deser może nawet zastąpić tort dla letnich jubilatów. Trzeba go jednak przygotować nieco wcześniej, bo musi tężeć w lodówce co najmniej kilka godzin.

Jagodowy sernik na zimno — przepis

Składniki:

Na spód:

  • 250 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mleka.

Na masę sernikową:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 250 g cukru,
  • 6 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny,
  • ok. 2 szklanek jagód plus 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 200 ml śmietany kremówki.

Dekoracja:

  • szklanka jagód,
  • opakowanie galaretki jagodowej lub truskawkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
  2. Herbatniki zblenduj, dodaj rozpuszczone masło i mleko. Wymieszaj i wyłóż masą dno tortownicy, dociskając równomiernie.
  3. Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny oraz cukrem. Twaróg zmiksuj z cukrem, dodaj jagody i wymieszaj. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzej, dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj. Przelej do masy serowej, ponownie wymieszaj.
  4. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  5. Masę wyłóż na przygotowany spód. Na wierzchu sernika ułóż jagody i zalej tężejącą galaretką.
  6. Sernik schładzaj w lodówce kilka godzin. Dobrze jest owinąć go wcześniej folią aluminiową bądź spożywczą, by nie pochłaniał zapachów innych smakołyków.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także