Kremowy sernik z jagodami na zimno. Tak pyszny, że przez całe lato robię w każdą niedzielę

Rozpoczęło się kalendarzowe lato, a najlepszy deser tej pory roku to... oczywiście sernik na zimno. Mocno sezonowy, kremowy, z owocami — sporo można napisać o jego walorach. Za każdym razem da się go przygotowywać nieco inaczej, jednak dla mnie nie ma lepszej wersji niż ta z jagodami.

Cały rok czekam na ten sernik. Cały rok czekam na ten sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jagodowy sernik na zimno to deser, z którym poradzi sobie każdy. Wcale nie trzeba mieć wielkich cukierniczych umiejętności, by zachwycić rodzinę czy znajomych. Potrafi on zastąpić lody, bo jest również mocno orzeźwiający, lekki i bardzo smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Żelatyna do wyboru

Sernik na zimno będzie idealnie kremowy, gdy wybierzesz odpowiedni ser. To najważniejsze kryterium, tak samo jak w przypadku sernika pieczonego. Ważne, aby nie był zbyt chudy. Z kolei spód deseru najszybciej przygotujesz z biszkoptów lub zblendowanych herbatników. Żelatyny możesz użyć klasycznej lub w listkach, która rozpuszcza się zarówno w zimnych, jak i ciepłych płynach, i nie pozostawia żadnych grudek.

Niczym tort

Jagodowy sernik na zimno jest idealny na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi, bo świetnie się kroi i porcje na talerzykach wyglądają elegancko. Taki deser może nawet zastąpić tort dla letnich jubilatów. Trzeba go jednak przygotować nieco wcześniej, bo musi tężeć w lodówce co najmniej kilka godzin.

Jagodowy sernik na zimno — przepis

Składniki:

Na spód:

  • 250 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mleka.

Na masę sernikową:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 250 g cukru,
  • 6 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny,
  • ok. 2 szklanek jagód plus 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 200 ml śmietany kremówki.

Dekoracja:

  • szklanka jagód,
  • opakowanie galaretki jagodowej lub truskawkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
  2. Herbatniki zblenduj, dodaj rozpuszczone masło i mleko. Wymieszaj i wyłóż masą dno tortownicy, dociskając równomiernie.
  3. Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny oraz cukrem. Twaróg zmiksuj z cukrem, dodaj jagody i wymieszaj. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzej, dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj. Przelej do masy serowej, ponownie wymieszaj.
  4. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  5. Masę wyłóż na przygotowany spód. Na wierzchu sernika ułóż jagody i zalej tężejącą galaretką.
  6. Sernik schładzaj w lodówce kilka godzin. Dobrze jest owinąć go wcześniej folią aluminiową bądź spożywczą, by nie pochłaniał zapachów innych smakołyków.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej