Kremowy sernik z jagodami na zimno. Tak pyszny, że przez całe lato robię w każdą niedzielę
Rozpoczęło się kalendarzowe lato, a najlepszy deser tej pory roku to... oczywiście sernik na zimno. Mocno sezonowy, kremowy, z owocami — sporo można napisać o jego walorach. Za każdym razem da się go przygotowywać nieco inaczej, jednak dla mnie nie ma lepszej wersji niż ta z jagodami.
22.06.2024 | aktual.: 22.06.2024 21:30
Jagodowy sernik na zimno to deser, z którym poradzi sobie każdy. Wcale nie trzeba mieć wielkich cukierniczych umiejętności, by zachwycić rodzinę czy znajomych. Potrafi on zastąpić lody, bo jest również mocno orzeźwiający, lekki i bardzo smaczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żelatyna do wyboru
Sernik na zimno będzie idealnie kremowy, gdy wybierzesz odpowiedni ser. To najważniejsze kryterium, tak samo jak w przypadku sernika pieczonego. Ważne, aby nie był zbyt chudy. Z kolei spód deseru najszybciej przygotujesz z biszkoptów lub zblendowanych herbatników. Żelatyny możesz użyć klasycznej lub w listkach, która rozpuszcza się zarówno w zimnych, jak i ciepłych płynach, i nie pozostawia żadnych grudek.
Niczym tort
Jagodowy sernik na zimno jest idealny na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi, bo świetnie się kroi i porcje na talerzykach wyglądają elegancko. Taki deser może nawet zastąpić tort dla letnich jubilatów. Trzeba go jednak przygotować nieco wcześniej, bo musi tężeć w lodówce co najmniej kilka godzin.
Jagodowy sernik na zimno — przepis
Składniki:
Na spód:
- 250 g herbatników,
- 100 g masła,
- 2 łyżki mleka.
Na masę sernikową:
- 1 kg sera twarogowego,
- 250 g cukru,
- 6 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny,
- ok. 2 szklanek jagód plus 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 200 ml śmietany kremówki.
Dekoracja:
- szklanka jagód,
- opakowanie galaretki jagodowej lub truskawkowej.
Sposób przygotowania:
- Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
- Herbatniki zblenduj, dodaj rozpuszczone masło i mleko. Wymieszaj i wyłóż masą dno tortownicy, dociskając równomiernie.
- Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny oraz cukrem. Twaróg zmiksuj z cukrem, dodaj jagody i wymieszaj. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzej, dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj. Przelej do masy serowej, ponownie wymieszaj.
- Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
- Masę wyłóż na przygotowany spód. Na wierzchu sernika ułóż jagody i zalej tężejącą galaretką.
- Sernik schładzaj w lodówce kilka godzin. Dobrze jest owinąć go wcześniej folią aluminiową bądź spożywczą, by nie pochłaniał zapachów innych smakołyków.