Przed laty królował w eleganckich kawiarniach. Z trzech składników robię najlepszy deser PRL‑u
Zbliża się ten czas, gdy w zamrażarce zawsze musi być miejsce dla lodów. Kiedy tylko robi się cieplej, znacznie częściej po nie sięgamy. Bardzo łatwo przygotować z nich deser, który był popularny w czasach PRL-u, a może się poszczycić francuskim rodowodem. Czy wiesz, jakie są najważniejsze składniki melby oprócz lodów?
18.04.2024 16:15
Nazwa tego deseru jest niezwykle wykwintna, ale przygotowanie niezwykle proste. Do jego klasycznej wersji, potrzebne są tylko trzy składniki, które często mamy w kuchni. Miłośnicy lodów podawanych w stylu retro będą zachwyceni. Melba to lody śmietankowe tylko z dwoma dodatkami, czyli brzoskwiniami i musem malinowym lub truskawkowym.
Słodka historia
Ten deser wymyślił Auguste Escoffier, francuski szef kuchni. Podano go po raz pierwszy podczas otwarcia londyńskiego Carlton Hotel w 1899 roku. Do stworzenia go zainspirowała go rozmowa odbyta rok wcześniej. Wtedy w paryskim hotel Ritz spotkał się z Nellie Melbą, śpiewaczką operową. Zdradziła, że uwielbia brzoskwinie po kardynalsku jego autorstwa i ponoć poprosiła go o przepis na ten deser. A szef kuchni nie byłby sobą, gdyby go nie ulepszył. I tak powstał deser, który na jej cześć nazwał "melbą".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kompozycja idealna
Klasyczny przepis na melbę to lody śmietankowe, które podaje się ze zblanszowanymi połówkami świeżych, dojrzałych brzoskwiń z przecierem truskawkowym lub malinowym. Całość można posypać płatkami świeżych migdałów. Tylko kilka składników, ale za to jak skomponowanych! Gdy uda mi się kupić świeże brzoskwinie, to blanszuje je tak jak w klasycznym przepisie. Ale wypróbowałam też ten deser z brzoskwiniami zgrillowanymi na patelni i w tej wersji dla mnie jest jeszcze smaczniejszy. Do melby można też użyć brzoskwiń z puszki, choć te będą zdecydowanie słodsze niż świeże. Co do musu, wystarczy zmiksować maliny czy truskawki blenderem lub sięgnąć po gotowy produkt.
Chodzi o śmietankę
Lody śmietankowe należą do zdecydowanie najczęściej wybieranych. Kto nie lubi ich smaku? Wybierając je do tego deseru, zwracajmy uwagę na ich skład. Powinien być w nich wyczuwalny przede wszystkim śmietankowy, mleczny smak, a nie cukier. Dlatego zawartość śmietanki powinna być w nich wysoka. Lody rozłóż w pucharku, na nich połówki brzoskwiń, a całość polej musem malinowym czy truskawkowym. Melba gotowa!