Przed laty królował w eleganckich kawiarniach. Z trzech składników robię najlepszy deser PRL-u

Zbliża się ten czas, gdy w zamrażarce zawsze musi być miejsce dla lodów. Kiedy tylko robi się cieplej, znacznie częściej po nie sięgamy. Bardzo łatwo przygotować z nich deser, który był popularny w czasach PRL-u, a może się poszczycić francuskim rodowodem. Czy wiesz, jakie są najważniejsze składniki melby oprócz lodów?

Melba sprawdzi się też jako elegancki deser na przyjęciu. Melba sprawdzi się też jako elegancki deser na przyjęciu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nazwa tego deseru jest niezwykle wykwintna, ale przygotowanie niezwykle proste. Do jego klasycznej wersji, potrzebne są tylko trzy składniki, które często mamy w kuchni. Miłośnicy lodów podawanych w stylu retro będą zachwyceni. Melba to lody śmietankowe tylko z dwoma dodatkami, czyli brzoskwiniami i musem malinowym lub truskawkowym.

Słodka historia

Ten deser wymyślił Auguste Escoffier, francuski szef kuchni. Podano go po raz pierwszy podczas otwarcia londyńskiego Carlton Hotel w 1899 roku. Do stworzenia go zainspirowała go rozmowa odbyta rok wcześniej. Wtedy w paryskim hotel Ritz spotkał się z Nellie Melbą, śpiewaczką operową. Zdradziła, że uwielbia brzoskwinie po kardynalsku jego autorstwa i ponoć poprosiła go o przepis na ten deser. A szef kuchni nie byłby sobą, gdyby go nie ulepszył. I tak powstał deser, który na jej cześć nazwał "melbą".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Kompozycja idealna

Klasyczny przepis na melbę to lody śmietankowe, które podaje się ze zblanszowanymi połówkami świeżych, dojrzałych brzoskwiń z przecierem truskawkowym lub malinowym. Całość można posypać płatkami świeżych migdałów. Tylko kilka składników, ale za to jak skomponowanych! Gdy uda mi się kupić świeże brzoskwinie, to blanszuje je tak jak w klasycznym przepisie. Ale wypróbowałam też ten deser z brzoskwiniami zgrillowanymi na patelni i w tej wersji dla mnie jest jeszcze smaczniejszy. Do melby można też użyć brzoskwiń z puszki, choć te będą zdecydowanie słodsze niż świeże. Co do musu, wystarczy zmiksować maliny czy truskawki blenderem lub sięgnąć po gotowy produkt.

Chodzi o śmietankę

Lody śmietankowe należą do zdecydowanie najczęściej wybieranych. Kto nie lubi ich smaku? Wybierając je do tego deseru, zwracajmy uwagę na ich skład. Powinien być w nich wyczuwalny przede wszystkim śmietankowy, mleczny smak, a nie cukier. Dlatego zawartość śmietanki powinna być w nich wysoka. Lody rozłóż w pucharku, na nich połówki brzoskwiń, a całość polej musem malinowym czy truskawkowym. Melba gotowa!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka