Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny
Dopadła cię nagła ochota na coś słodkiego? Nie sięgaj po gotowe łakocie. Zamiast tego zrób genialny deser bez pieczenia zaledwie z kilku składników. Nie sposób powiedzieć mu nie.
18.04.2024 | aktual.: 18.04.2024 09:04
Tym razem mam dla ciebie genialny patent na szybki i prosty deser bez pieczenia. Co więcej, nie dość, że zrobisz go w mgnieniu oka, to jeszcze lista potrzebnych składników jest bardzo krótka. Ba, istnieje spore prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne składniki masz już pod ręką, więc dodatkowe zakupy z pewnością ci nie grożą.
Z poniższym przepisem już za godzinę na twoim stole mogą pojawić się przepyszne muffinki na bazie czekolady. W deserze domowej roboty znajdziesz też masło orzechowe oraz proso i pszenicę ekspandowaną. Wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że gotowy deser nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje, dlatego też każdy będzie chciał go skosztować już od pierwszej chwili.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mega czekoladowe muffinki bez pieczenia praktycznie robią się same, dlatego masz pewność, że udadzą się za każdym razem
Składniki:
- 300 g mlecznej czekolady w roztopionej wersji,
- 200 g masła orzechowego,
- 40 g roztopionego masła,
- 30 g prosa ekspandowanego,
- 30 g pszenicy ekspandowanej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, do garnka wlewam trochę wody i umieszczam go na palniku. Następnie bezpośrednio na garnku ustawiam miskę z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą.
Czekoladę ogrzewam przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość miski. I to wszystko. Już po chwili mieszanka ma idealną konsystencję.
Krok 2. Do czekoladowej mieszanki dodaję następnie roztopione masło. Nie zapominam również o maśle orzechowym.
Krok 3. Na koniec do miski wrzucam ekspandowane proso i pszenicę. Składniki mieszam bardzo dokładnie, aby dobrze się połączyły.
Krok 4. Tak przygotowaną mieszankę przekładam na koniec do silikonowych muffinek. Polecam właśnie takie rozwiązanie, bo wyjęcie gotowego deseru z kuchennych gadżetów będzie bezproblemowe i zajmie dosłownie kilka sekund.
Krok 5. Foremki z zawartością wkładam na godzinę do lodówki. I to wszystko, po 60 minutach można cieszyć się smakiem pysznego deseru domowej roboty.
Szybko, prosto i z efektem wow na koniec. Takie przepisy lubimy najbardziej, a ty?