Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny

Dopadła cię nagła ochota na coś słodkiego? Nie sięgaj po gotowe łakocie. Zamiast tego zrób genialny deser bez pieczenia zaledwie z kilku składników. Nie sposób powiedzieć mu nie.

Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodzinyTakie pyszności jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Tym razem mam dla ciebie genialny patent na szybki i prosty deser bez pieczenia. Co więcej, nie dość, że zrobisz go w mgnieniu oka, to jeszcze lista potrzebnych składników jest bardzo krótka. Ba, istnieje spore prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne składniki masz już pod ręką, więc dodatkowe zakupy z pewnością ci nie grożą. 

Z poniższym przepisem już za godzinę na twoim stole mogą pojawić się przepyszne muffinki na bazie czekolady. W deserze domowej roboty znajdziesz też masło orzechowe oraz proso i pszenicę ekspandowaną. Wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że gotowy deser nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje, dlatego też każdy będzie chciał go skosztować już od pierwszej chwili. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny

Mega czekoladowe muffinki bez pieczenia praktycznie robią się same, dlatego masz pewność, że udadzą się za każdym razem

Składniki:

  • 300 g mlecznej czekolady w roztopionej wersji,
  • 200 g masła orzechowego,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 30 g prosa ekspandowanego,
  • 30 g pszenicy ekspandowanej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, do garnka wlewam trochę wody i umieszczam go na palniku. Następnie bezpośrednio na garnku ustawiam miskę z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą.

Najpierw zajmuję się mleczną czekoladą
Najpierw zajmuję się mleczną czekoladą © Licencjodawca | Pyszności

Czekoladę ogrzewam przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość miski. I to wszystko. Już po chwili mieszanka ma idealną konsystencję

Krok 2. Do czekoladowej mieszanki dodaję następnie roztopione masło. Nie zapominam również o maśle orzechowym

W przepisie nie zabraknie m.in. masła orzechowego
W przepisie nie zabraknie m.in. masła orzechowego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec do miski wrzucam ekspandowane proso pszenicę. Składniki mieszam bardzo dokładnie, aby dobrze się połączyły. 

Zawartość miski mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej
Zawartość miski mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowaną mieszankę przekładam na koniec do silikonowych muffinek. Polecam właśnie takie rozwiązanie, bo wyjęcie gotowego deseru z kuchennych gadżetów będzie bezproblemowe i zajmie dosłownie kilka sekund. 

Czas na wizytę w lodówce
Czas na wizytę w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Foremki z zawartością wkładam na godzinę do lodówki. I to wszystko, po 60 minutach można cieszyć się smakiem pysznego deseru domowej roboty

Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Na jednej porcji na pewno się nie skończy © Licencjodawca | Pyszności

Szybko, prosto i z efektem wow na koniec. Takie przepisy lubimy najbardziej, a ty?

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia