Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny

Dopadła cię nagła ochota na coś słodkiego? Nie sięgaj po gotowe łakocie. Zamiast tego zrób genialny deser bez pieczenia zaledwie z kilku składników. Nie sposób powiedzieć mu nie.

Takie pyszności jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchniTakie pyszności jeszcze dziś mogą pojawić się w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem mam dla ciebie genialny patent na szybki i prosty deser bez pieczenia. Co więcej, nie dość, że zrobisz go w mgnieniu oka, to jeszcze lista potrzebnych składników jest bardzo krótka. Ba, istnieje spore prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne składniki masz już pod ręką, więc dodatkowe zakupy z pewnością ci nie grożą. 

Z poniższym przepisem już za godzinę na twoim stole mogą pojawić się przepyszne muffinki na bazie czekolady. W deserze domowej roboty znajdziesz też masło orzechowe oraz proso i pszenicę ekspandowaną. Wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że gotowy deser nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje, dlatego też każdy będzie chciał go skosztować już od pierwszej chwili. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny

Mega czekoladowe muffinki bez pieczenia praktycznie robią się same, dlatego masz pewność, że udadzą się za każdym razem

Składniki:

  • 300 g mlecznej czekolady w roztopionej wersji,
  • 200 g masła orzechowego,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 30 g prosa ekspandowanego,
  • 30 g pszenicy ekspandowanej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, do garnka wlewam trochę wody i umieszczam go na palniku. Następnie bezpośrednio na garnku ustawiam miskę z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą.

Najpierw zajmuję się mleczną czekoladą
Najpierw zajmuję się mleczną czekoladą © Licencjodawca | Pyszności

Czekoladę ogrzewam przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość miski. I to wszystko. Już po chwili mieszanka ma idealną konsystencję

Krok 2. Do czekoladowej mieszanki dodaję następnie roztopione masło. Nie zapominam również o maśle orzechowym

W przepisie nie zabraknie m.in. masła orzechowego
W przepisie nie zabraknie m.in. masła orzechowego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec do miski wrzucam ekspandowane proso pszenicę. Składniki mieszam bardzo dokładnie, aby dobrze się połączyły. 

Zawartość miski mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej
Zawartość miski mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowaną mieszankę przekładam na koniec do silikonowych muffinek. Polecam właśnie takie rozwiązanie, bo wyjęcie gotowego deseru z kuchennych gadżetów będzie bezproblemowe i zajmie dosłownie kilka sekund. 

Czas na wizytę w lodówce
Czas na wizytę w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Foremki z zawartością wkładam na godzinę do lodówki. I to wszystko, po 60 minutach można cieszyć się smakiem pysznego deseru domowej roboty

Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Na jednej porcji na pewno się nie skończy © Licencjodawca | Pyszności

Szybko, prosto i z efektem wow na koniec. Takie przepisy lubimy najbardziej, a ty?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"