Truskawkowa chmurka bez pieczenia to moje ulubione ciasto. Nigdy nie kupisz deseru w cukierni
03.04.2024 09:54, aktual.: 03.04.2024 11:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chmurki z różnymi owocami to jedne z moich ulubionych ciast. Tym razem postaw na przepis z truskawkami. Chrupiący spód, owocowa galaretka krem i pokruszone bezy to połączenie po prostu idealne. Całość przygotujesz bez użycia piekarnika.
Truskawkowa chmurka to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie - na jej widok od razu ma się ochotę na deser, nawet jeśli wcześniej nie było na niego miejsca w żołądku. Takiego ciasta nie powstydziłaby się nawet dobra cukiernia - prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Chociaż wygląda bardzo efektownie, to przygotowanie jest naprawdę proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawkowa chmurka bez pieczenia
Zamiast klasycznego ciasta kruchego w roli spodu wykorzystuje się tutaj herbatniki. Ich konsystencja całkiem nieźle odwzorowuje pieczone ciasto, a przy tym czas przygotowania znacznie się skraca. Przepis na ten deser podpatrzyłam na kanale "Sprint Cooking". Szybko zagościł w moim słodkim repertuarze.
Deser jest lekki, słodki i smakuje jak lato. Idealnie sprawdzi się na przyjęcia i spotkania z bliskim w ciepłe dni.
Składniki:
- 400 g truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 250 g herbatników maślanych,
- 100 g masła
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250 g mascarpone,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 3 łyżki żelatyny,
- 100 g bezików lub gotowej bezy,
- płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozpuść w 750 ml wody i odstaw do wystudzenia.
- Herbatniki pokrusz drobno i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Formę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż formę masą herbatnikową, dociskając całość łyżką, aby powstał zwarty spód.
- Do przestudzonej galaretki dorzuć pokrojone i pozbawione szypułek truskawki. Pamiętaj, aby wcześniej je umyć.
- Odstaw galaretkę do momentu, aż zacznie tężeć.
- Tężejącą galaretkę przełóż na herbatnikowy spód. Wstaw do lodówki, aby całkowicie stężała.
- Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
- Śmietankę kremówkę zmiksuj wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Na koniec dodaj żelatynę.
- Gotowy krem przełóż na galaretkę, wyrównaj powierzchnię i udekoruj pokruszonymi bezami oraz płatkami migdałów.
- Wstaw na min. 3 godziny do lodówki.
Gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo