Truskawkowa chmurka bez pieczenia to moje ulubione ciasto. Nigdy nie kupisz deseru w cukierni

Chmurki z różnymi owocami to jedne z moich ulubionych ciast. Tym razem postaw na przepis z truskawkami. Chrupiący spód, owocowa galaretka krem i pokruszone bezy to połączenie po prostu idealne. Całość przygotujesz bez użycia piekarnika.

Truskawkowa chmurka bez pieczenia - PysznościTruskawkowa chmurka bez pieczenia - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Sprint Cooking
Ewa Malinowska

Truskawkowa chmurka to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie - na jej widok od razu ma się ochotę na deser, nawet jeśli wcześniej nie było na niego miejsca w żołądku. Takiego ciasta nie powstydziłaby się nawet dobra cukiernia - prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Chociaż wygląda bardzo efektownie, to przygotowanie jest naprawdę proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Truskawkowa chmurka bez pieczenia

Zamiast klasycznego ciasta kruchego w roli spodu wykorzystuje się tutaj herbatniki. Ich konsystencja całkiem nieźle odwzorowuje pieczone ciasto, a przy tym czas przygotowania znacznie się skraca. Przepis na ten deser podpatrzyłam na kanale "Sprint Cooking". Szybko zagościł w moim słodkim repertuarze.

Truskawkowa chmurka bez pieczenia - Pyszności
Truskawkowa chmurka bez pieczenia - Pyszności © YouTube | Sprint Cooking

Deser jest lekki, słodki i smakuje jak lato. Idealnie sprawdzi się na przyjęcia i spotkania z bliskim w ciepłe dni.

Składniki:

  • 400 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 250 g herbatników maślanych,
  • 100 g masła
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 100 g bezików lub gotowej bezy,
  • płatki migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuść w 750 ml wody i odstaw do wystudzenia.
  2. Herbatniki pokrusz drobno i wymieszaj z roztopionym masłem.
  3. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wyłóż formę masą herbatnikową, dociskając całość łyżką, aby powstał zwarty spód.
  5. Do przestudzonej galaretki dorzuć pokrojone i pozbawione szypułek truskawki. Pamiętaj, aby wcześniej je umyć.
  6. Odstaw galaretkę do momentu, aż zacznie tężeć.
  7. Tężejącą galaretkę przełóż na herbatnikowy spód. Wstaw do lodówki, aby całkowicie stężała.
  8. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  9. Śmietankę kremówkę zmiksuj wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Na koniec dodaj żelatynę.
  10. Gotowy krem przełóż na galaretkę, wyrównaj powierzchnię i udekoruj pokruszonymi bezami oraz płatkami migdałów.
  11. Wstaw na min. 3 godziny do lodówki.


Gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa i obłędnie pyszna Truskawkowa Chmurka z bezą 🍓 na kruchym spodzie, bez pieczenia 👍 pycha

Wybrane dla Ciebie
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇