PoradyKruche ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi idealne. Zdradzamy sekret najlepszych cukierników!

Kruche ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi idealne. Zdradzamy sekret najlepszych cukierników!

Kruche ciasto przepis - Pyszności; Foto Canva.com
Kruche ciasto przepis - Pyszności; Foto Canva.com

09.01.2023 10:00, aktual.: 15.09.2023 14:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kruche ciasto należy do kategorii tych ulubionych, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Jest podstawą wielu popularnych deserów. Dlatego też w wyszukiwarkach internetowych dość często pojawia się fraza: kruche ciasto przepis. My wiemy, jak je zrobić. Swoją recepturą podzielili się z nami najlepsi cukiernicy.

Kruche ciasto - przepis według sekretu popularnych cukierników

Chyba każdy, kto lubi kruche ciasto, zdaje sobie sprawę, że jest ono podstawą szarlotki, ciast z kremem, czy spodu serników. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest. Kruche ciasto i przepis na nie pokazują, że można je przygotować miło, łatwo i przyjemnie. Aby wyszło możliwie, jak najlepsze, to warto jest trzymać się proporcji 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i masła oraz 1 część cukru. Trzymając się tej zasady, przygotujecie możliwie najlepsze ciasto kruche.

Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com
Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com

Jak przygotować najlepsze kruche ciasto?

Zasada jest bardzo prosta. Trzymając się wspomnianych wyżej proporcji, kruche ciasto i przepis na nie będzie tylko formalnością. Pamiętaj, by zbyt długo nie zagniatać ciasta. Dzięki temu będzie ono perfekcyjne.

Składniki:

  • kostka zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej typu 500
  • żółtko
  • 100 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto - przepis na to najlepsze? Proszę bardzo! Rozpoczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, cukier waniliowy i cukier, a także zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy składniki długim nożem, a gdy masło "wejdzie" w mąkę, to przystępujemy do energicznego zagniataniaciasta. Dobrze jest by robić to szybko i by nie ocieplać go dłońmi. Gdy będzie jednolite i gładkie, to formujemy go w kulkę, owijamy folię i wkładamy do zamrażalnika lub lodówki. Gdy się schłodzi, to możemy je wykorzystać do dowolnych wypieków.

Ważne jest też to, że możemy je zamrozić i użyć dopiero za kilka dni. Absolutnie nie straci na swoich właściwościach - będzie tak samo dobre i idealne do domowych wypieków. Chłód w tym przypadku doda mu delikatności.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także