Kruche ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi idealne. Zdradzamy sekret najlepszych cukierników!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kruche ciasto należy do kategorii tych ulubionych, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Jest podstawą wielu popularnych deserów. Dlatego też w wyszukiwarkach internetowych dość często pojawia się fraza: kruche ciasto przepis. My wiemy, jak je zrobić. Swoją recepturą podzielili się z nami najlepsi cukiernicy.

ObrazekKruche ciasto przepis - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kruche ciasto - przepis według sekretu popularnych cukierników

Chyba każdy, kto lubi kruche ciasto, zdaje sobie sprawę, że jest ono podstawą szarlotki, ciast z kremem, czy spodu serników. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest. Kruche ciasto i przepis na nie pokazują, że można je przygotować miło, łatwo i przyjemnie. Aby wyszło możliwie, jak najlepsze, to warto jest trzymać się proporcji 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i masła oraz 1 część cukru. Trzymając się tej zasady, przygotujecie możliwie najlepsze ciasto kruche.

Obrazek
Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com

Jak przygotować najlepsze kruche ciasto?

Zasada jest bardzo prosta. Trzymając się wspomnianych wyżej proporcji, kruche ciasto i przepis na nie będzie tylko formalnością. Pamiętaj, by zbyt długo nie zagniatać ciasta. Dzięki temu będzie ono perfekcyjne.

Składniki:

  • kostka zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej typu 500
  • żółtko
  • 100 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto - przepis na to najlepsze? Proszę bardzo! Rozpoczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, cukier waniliowy i cukier, a także zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy składniki długim nożem, a gdy masło "wejdzie" w mąkę, to przystępujemy do energicznego zagniataniaciasta. Dobrze jest by robić to szybko i by nie ocieplać go dłońmi. Gdy będzie jednolite i gładkie, to formujemy go w kulkę, owijamy folię i wkładamy do zamrażalnika lub lodówki. Gdy się schłodzi, to możemy je wykorzystać do dowolnych wypieków.

Ważne jest też to, że możemy je zamrozić i użyć dopiero za kilka dni. Absolutnie nie straci na swoich właściwościach - będzie tak samo dobre i idealne do domowych wypieków. Chłód w tym przypadku doda mu delikatności.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟