Jedz, nie żałuj sobie. Niedoceniana przyprawa zbija cukier i pomaga zrzucić brzuszek
W kuchennych szafkach znaleźć można wiele skarbów, o właściwościach, jakich się nie spodziewasz. Prawdziwym bogactwem zdrowia jest niepozorny koszyczek z przyprawami. Te nasiona skrywają w sobie wielką moc, jednak najczęściej kurzą się gdzieś zapomniane w kuchennej szafce. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
03.04.2024 | aktual.: 03.04.2024 11:05
Ciężko znaleźć kozieradkę w codziennych potrawach, kojarzy się przede wszystkim z kuchnią orientalną oraz daniami z rejonu Morza Śródziemnego. Skrywa w sobie jednak ogromny potencjał zarówno pod kątem smaku, jak i właściwości odżywczych. Docenią ją osoby, które chcą wyregulować poziom cukru we krwi czy też poprawić swoje samopoczucie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kozieradka - zapomniana skarbnica zdrowia
Ta jednoroczna roślina z rodziny bobowatych od wieków ceniona jest zarówno w medycynie, jak i kuchni. W krajach Orientu kozieradka stanowi nieodłączny element wielu potraw, wzbogacając je nie tylko smakiem, ale i dobroczynnymi właściwościami.
Kozieradka jest źródłem białka, błonnika, witamin (m.in. A, B, C, E) i minerałów (m.in. żelaza, magnezu, wapnia). Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i neutralizują wolne rodniki, a saponiny obniżają poziom "złego" cholesterolu i wspomagają metabolizm tłuszczów. Alkaloidy z kolei działają przeciwbólowo i antybakteryjnie, a związki śluzowe łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego.
Jedz kozieradkę na zdrowie
Kozieradka łagodzi dolegliwości żołądkowe, stymulując produkcję soku żołądkowego. Dzięki temu lepiej trawimy i mniej cierpimy po zjedzeniu ciężkich potraw. Jest także naturalnym wsparciem w walce z cukrzycą - badania wykazały, że może obniżyć poziom cukru we krwi aż o 25 procent!
Kozieradka może pomóc również w odchudzaniu. Zawiera dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit, ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na dłużej. To z kolei pomaga w redukcji apetytu i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Kozieradka stymuluje metabolizm, co oznacza, że przyspiesza spalanie tłuszczu i ułatwia pozbycie się nadprogramowych kilogramów.
Do czego pasuje kozieradka?
Nasiona kozieradki można wykorzystywać w całości lub w formie zmielonej. Ich gorzkawy smak doskonale komponuje się z potrawami kuchni orientalnej, warzywnymi i mięsnymi, zupami, sałatkami i sosami.
Z kozieradki można przygotować również prozdrowotny napar. 2 łyżeczki nasion kozieradki zalej szklanką wrzątku i odstaw na pół godziny. Tak przygotowany napój pij 2 razy dziennie - przed śniadaniem i przed snem.