Jedz, nie żałuj sobie. Niedoceniana przyprawa zbija cukier i pomaga zrzucić brzuszek

W kuchennych szafkach znaleźć można wiele skarbów, o właściwościach, jakich się nie spodziewasz. Prawdziwym bogactwem zdrowia jest niepozorny koszyczek z przyprawami. Te nasiona skrywają w sobie wielką moc, jednak najczęściej kurzą się gdzieś zapomniane w kuchennej szafce. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Kozieradka - PysznościKozieradka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Michelle Lee Photography
Ewa Malinowska

Ciężko znaleźć kozieradkę w codziennych potrawach, kojarzy się przede wszystkim z kuchnią orientalną oraz daniami z rejonu Morza Śródziemnego. Skrywa w sobie jednak ogromny potencjał zarówno pod kątem smaku, jak i właściwości odżywczych. Docenią ją osoby, które chcą wyregulować poziom cukru we krwi czy też poprawić swoje samopoczucie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Kozieradka - zapomniana skarbnica zdrowia

Ta jednoroczna roślina z rodziny bobowatych od wieków ceniona jest zarówno w medycynie, jak i kuchni. W krajach Orientu kozieradka stanowi nieodłączny element wielu potraw, wzbogacając je nie tylko smakiem, ale i dobroczynnymi właściwościami.

Kozieradka - Pyszności
Kozieradka - Pyszności © Canva | SGAPhoto

Kozieradka jest źródłem białka, błonnika, witamin (m.in. A, B, C, E) i minerałów (m.in. żelaza, magnezu, wapnia). Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i neutralizują wolne rodniki, a saponiny obniżają poziom "złego" cholesterolu i wspomagają metabolizm tłuszczów. Alkaloidy z kolei działają przeciwbólowo i antybakteryjnie, a związki śluzowe łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego.

Jedz kozieradkę na zdrowie

Kozieradka łagodzi dolegliwości żołądkowe, stymulując produkcję soku żołądkowego. Dzięki temu lepiej trawimy i mniej cierpimy po zjedzeniu ciężkich potraw. Jest także naturalnym wsparciem w walce z cukrzycą - badania wykazały, że może obniżyć poziom cukru we krwi aż o 25 procent!

Kozieradka jest jednym ze składników curry
Kozieradka jest jednym ze składników curry © Getty Images | PhotoAlto/I. Rozenbaum & F. Ciro

Kozieradka może pomóc również w odchudzaniu. Zawiera dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit, ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na dłużej. To z kolei pomaga w redukcji apetytu i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Kozieradka stymuluje metabolizm, co oznacza, że przyspiesza spalanie tłuszczu i ułatwia pozbycie się nadprogramowych kilogramów.

Do czego pasuje kozieradka?

Nasiona kozieradki można wykorzystywać w całości lub w formie zmielonej. Ich gorzkawy smak doskonale komponuje się z potrawami kuchni orientalnej, warzywnymi i mięsnymi, zupami, sałatkami i sosami.

Napój z kozieradki jest bardzo prosty w przygotowaniu
Napój z kozieradki jest bardzo prosty w przygotowaniu © Licencjodawca | Ahmad Darmansyah

Z kozieradki można przygotować również prozdrowotny napar. 2 łyżeczki nasion kozieradki zalej szklanką wrzątku i odstaw na pół godziny. Tak przygotowany napój pij 2 razy dziennie - przed śniadaniem i przed snem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej