Ziemniaki zalewam i wstawiam do piekarnika. Są tak pyszne, że można jeść nawet bez mięsa
Ziemniaki pieczone są jednym z fundamentów polskiej kuchni. Prostota przygotowania i niezawodnie smaczny rezultat sprawiają, że są chętnie wybierane jako dodatek do wielu potraw. Niemniej od czasu do czasu warto wprowadzić do nich odrobinę odmienności i podać je w nieco innym wydaniu.
13.03.2024 | aktual.: 14.03.2024 14:17
Właśnie z myślą o takim odświeżeniu polecam przygotować absolutnie nieziemskie ziemniaki po grecku. Są bajecznie łatwe w wykonaniu, a lista składników ograniczona jest do minimum.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaki. Proste i genialne
Ziemniaki często pełnią rolę dodatku. Jednakże dzięki temu przepisowi na pieczone ziemniaki po grecku ta sytuacja może ulec diametralnej zmianie. Nie musisz posiadać wielu składników ani specjalistycznej wiedzy, aby stworzyć te wyjątkowe ziemniaki, które z pewnością zaskoczą swoim niecodziennym smakiem. Przygotuj się na kulinarną podróż, która przeniesie cię prosto do słonecznej Grecji.
Poza ziemniakami potrzebujesz oliwy z oliwek i oregano, przyda się również kilka szczypt soli. Chcąc nadać im więcej smaku, możesz dodać nieco rozmarynu, tymianku czy bazylii oraz czosnku. Niemniej ziemniaki przygotowane według tej najprostszej wersji z pewnością zdadzą egzamin na pełnoprawne danie, a nie tylko dodatek do mięsa.
Pieczone ziemniaki po grecku. Przepis
Składniki:
- 10-12 średniej wielkości ziemniaków,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- 1 garść suszonego oregano,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę o boku 1,5-2 cm.
- Przełóż na blaszkę do pieczenia i zalej oliwą z oliwek. Nie muszą być rozłożone idealnie na płasko, może ich być więcej.
- Posól do smaku i wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki pokryły się oliwą i solą.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ziemniaki do pieczenia.
- Po około 30 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika, wymieszaj i posyp suszonym oregano.
- Wstaw do piekarnika i dopiekaj jeszcze przez około 15-20 minut, aż wierzch się zezłoci, a od dołu ziemniaki będą miękkie i ugotowane w oliwie.