Ziemniaki zalewam i wstawiam do piekarnika. Są tak pyszne, że można jeść nawet bez mięsa

Ziemniaki pieczone są jednym z fundamentów polskiej kuchni. Prostota przygotowania i niezawodnie smaczny rezultat sprawiają, że są chętnie wybierane jako dodatek do wielu potraw. Niemniej od czasu do czasu warto wprowadzić do nich odrobinę odmienności i podać je w nieco innym wydaniu.

Pieczone ziemniaki w greckim styluPieczone ziemniaki w greckim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właśnie z myślą o takim odświeżeniu polecam przygotować absolutnie nieziemskie ziemniaki po grecku. Są bajecznie łatwe w wykonaniu, a lista składników ograniczona jest do minimum.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Pieczone ziemniaki. Proste i genialne

Ziemniaki często pełnią rolę dodatku. Jednakże dzięki temu przepisowi na pieczone ziemniaki po grecku ta sytuacja może ulec diametralnej zmianie. Nie musisz posiadać wielu składników ani specjalistycznej wiedzy, aby stworzyć te wyjątkowe ziemniaki, które z pewnością zaskoczą swoim niecodziennym smakiem. Przygotuj się na kulinarną podróż, która przeniesie cię prosto do słonecznej Grecji.

Poza ziemniakami potrzebujesz oliwy z oliwek i oregano, przyda się również kilka szczypt soli. Chcąc nadać im więcej smaku, możesz dodać nieco rozmarynu, tymianku czy bazylii oraz czosnku. Niemniej ziemniaki przygotowane według tej najprostszej wersji z pewnością zdadzą egzamin na pełnoprawne danie, a nie tylko dodatek do mięsa.

Ziemnaiki po grecku
Ziemnaiki po grecku © Adobe Stock | Eduardo Estellez

Pieczone ziemniaki po grecku. Przepis

Składniki:

  • 10-12 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 1 garść suszonego oregano,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę o boku 1,5-2 cm.
  2. Przełóż na blaszkę do pieczenia i zalej oliwą z oliwek. Nie muszą być rozłożone idealnie na płasko, może ich być więcej.
  3. Posól do smaku i wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki pokryły się oliwą i solą.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ziemniaki do pieczenia.
  5. Po około 30 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika, wymieszaj i posyp suszonym oregano.
  6. Wstaw do piekarnika i dopiekaj jeszcze przez około 15-20 minut, aż wierzch się zezłoci, a od dołu ziemniaki będą miękkie i ugotowane w oliwie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej