Większość smaruje nim chleb. Ja dodaję do ziemniaków i ubijam puszyste purée

Ziemniaczane purée to doskonały dodatek do wielu potraw, takich jak kotlety mielone, duszone mięsa w sosach czy pieczone ryby. Doskonale komponuje się również z różnego rodzaju warzywami. Ale jak przygotować idealne ziemniaczane purée, które zachwyci swoim smakiem i delikatną, kremową konsystencją?

Purée z ziemniakówPurée z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealnie kremowe, aksamitne, lekko puszyste purée z ziemniaków podbije serca domowników. Chcąc uzyskać jak najlepszy efekt, koniecznie wypróbuj poniższy patent. Zamiast lub obok masła możesz użyć innego dodatku, którego użycie zwykle ograniczamy do smarowania chleba. A okazuje, że może dużo więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Co dodać do purée z ziemniaków?

Wystarczy sięgnąć po serek do smarowania pieczywa, najlepiej o smaku śmietankowym. Takich na sklepowej półce znajdziesz od groma, jednak przy wyborze skup się na tym, żeby produkt miał krótki skład bez niepotrzebnych dodatków i ulepszaczy (konserwantów, stabilizatorów, mleka w proszku, substancji zagęszczających).

Serek kanapkowy ma gładką konsystencję, a więc doda purée aksamitności. Pamiętaj jednak, by nie rezygnować z dodatku mleka, gdyż pozwala ono nieco "rozluźnić" masę, a więc sprawić, że jest lżejsza, mniej zbita. Co istotne, przed dodaniem serka do ziemniaków, warto wyjąć produkt z lodówki wcześniej, by nie łączyć ciepłych ziemniaków z zimnym serkiem. Zadbaj o to, by serek miał temperaturę pokojową.

Jak zrobić idealne purée?
Jak zrobić idealne purée? © Pixabay

Idealne purée - wykonanie krok po kroku

Kluczem do przygotowania idealnego purée ziemniaczanego są odpowiednie ziemniaki. Najlepiej nadają się do tego ziemniaki typu C, które charakteryzują się mączystością oraz suchym i rozsypującym się miąższem. Są to ziemniaki, które zawierają najwięcej skrobi, co sprawia, że trudno je kroić, ale za to doskonale nadają się do przyrządzania purée.

Przygotowanie purée ziemniaczanego zaczynamy od ugotowania ziemniaków najlepiej bez wcześniejszego obierania. Po dokładnym wyszorowaniu skórki ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól (łyżkę na litr wody) i powoli doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy je na małym ogniu, bez przykrycia. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków - muszą one stać się miękkie, co zwykle zajmuje od 20 do 30 minut.

Po ugotowaniu jeszcze gorące ziemniaki obieramy ze skórki i ponownie umieszczamy w garnku (już bez wody), na małym ogniu. Następnie odparowujemy je przez 2-3 minuty. Nie zdejmując garnka z ognia, dodajemy masło, pokrojone w kawałki lub serek śmietankowy (w ilości wedle uznania). Następnie ugniatamy całość tłuczkiem i dolewamy ciepłe mleko, w takiej ilości, by purée osiągnęło gładką, aksamitną konsystencję. Pod koniec doprawiamy masę szczyptą gałki muszkatołowej, świeżo zmielonym białym pieprzem i – jeśli jest taka potrzeba – solą.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie