Przepis na domowy serek kanapkowy z tymiankiem i papryką. Krótki i dobry skład oraz kremowa konsystencja
Prosty przepis na domowy ser żółty z dodatkiem aromatycznych przypraw- tymianku i ostrej papryki. Krótki i dobry skład oraz kremowa konsystencja.
09.01.2023 16:07
Jak zrobić ser?
Już nigdy nie kupisz żółtego sera w sklepie. Z łatwością przygotujesz go w swoim domu, bez specjalnego sprzętu i zbędnego wysiłku. Domowy ser bije na głowę te dostępne w supermarketach. Skład jest niesamowicie prosty i klarowny, nie znajdziesz w nim zbędnych dodatków, wzmacniaczy, ulepszaczy i konserwantów. Dzięki dodaniu do niego aromatycznych przypraw, tymianku oraz ostrej papryki, zyskuje on dodatkowo wyrazisty smak oraz aromat. Nie potrzebujesz podpuszczki ani żadnych nietypowych składników- ten podstawowy przepis bazuje na prostych i dostępnych składnikach.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube
Domowy ser żółty
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 kg białego sera tłustego
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko i podgrzewaj. Gdy będzie już zagotowane, dodaj pokruszony w drobne kawałki tłusty ser twarogowy oraz sodę oczyszczoną i całość dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość (mieszając) do momentu aż oddziel się delikatnie żółta serwatka. Przelej zawartość garnka przez sito.
W garnku umieść masło i rozpuść je na niewielkim ogniu. Dodaj oddzielony ser (gęstą część, która została na sicie) i energicznie wymieszaj całość. Dorzuć żółtka jaj. dobrze wymieszaj i dopraw całość solą, ostrą papryką i tymiankiem. Mieszaj całość aż masa nabierze konsystencji serka topionego.
Następnie przełóż ją do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na całą noc.
Po tym czasie wyjmij ser z foremki i podaj w towarzystwie ulubionego pieczywa. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik past i smarowideł na kanapki. Domowy ser topiony pokochasz od pierwszego kęsa. Prosty przepis z jeszcze prostszym składem idealny dla całej rodziny.
Smacznego!