Te ziemniaki kosztują 2 tys. zł za kilogram. Jedno je wyróżnia

Ziemniaki charakteryzuje uniwersalność i zazwyczaj łatwa dostępność. Zazwyczaj, bo istnieje pewien wyjątek. To gatunek Le Bonnotte, który uprawiany jest wyłącznie w jednym miejscu na świecie i kosztuje ponad 2 tys. zł za kilogram. Skąd ten fenomen?

La Bonnotte to najdroższe ziemniaki świata (zdj. poglądowe)La Bonnotte to najdroższe ziemniaki świata (zdj. poglądowe)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Le Bonnotte to najdroższe ziemniaki świata. Uprawiane są na małej wyspie Île de Noirmoutier, położonej przy zachodnim wybrzeżu Francji. Z ziemniaków tych można przygotować przeciery, sałatki, zupy i kremy. Czym wyróżniają się na tle innych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Uprawa ziemniaków Le Bonnotte

Ziemniaki Le Bonnotte rosną na 50 metrach kwadratowych piaszczystej ziemi. Nawozi się je algami i wodorostami, a podlewa wodą morską. Ten unikalny proces uprawy sprawia, że ziemniaki są pełne słonych i cytrynowych nut, wyczuwalny jest też smak orzechów włoskich.

Skórka Le Bonnotte ma wyjątkową zdolność wchłaniania wyraźnych aromatów i smaków gleby i wody morskiej, dlatego też zwykle jada się je bez obierania. Ta wyjątkowa odmiana ziemniaków zyskała na całym świecie reputację kulinarnego przysmaku, docenianego zarówno przez koneserów jedzenia, jak i szefów kuchni.

Dlaczego ziemniaki Le Bonnotte są tak drogie?

Le Bonnotte są kruche i delikatne, a więc zbiór odbywa się wyłącznie ręcznie. Ziemniaki dostępne są tylko przez 10 dni w roku, co wyjaśnia tak wysoką cenę. Podczas siedmiodniowego okresu zbiorów (który przypada na początek maja) przy selekcji ziemniaków zatrudnionych jest około 2500 osób, a każda z nich ma za zadanie wybierać okazy najdoskonalsze pod względem wyglądu i rozmiaru.

Chcąc spróbować tego specjału, trzeba zapisywać się na listy oczekujących - zbiory są niewielkie (w jednym roku zbiera się nie więcej niż 100 ton tego warzywa), a apetyt klientów rośnie. Nie zmniejsza go nawet zawrotna cena La Bonnotte, którą osiąga zawrotne 500 euro za kilogram (ok. 2 tys. zł).

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej