NewsyTe ziemniaki kosztują 2 tys. zł za kilogram. Jedno je wyróżnia

Te ziemniaki kosztują 2 tys. zł za kilogram. Jedno je wyróżnia

Ziemniaki charakteryzuje uniwersalność i zazwyczaj łatwa dostępność. Zazwyczaj, bo istnieje pewien wyjątek. To gatunek Le Bonnotte, który uprawiany jest wyłącznie w jednym miejscu na świecie i kosztuje ponad 2 tys. zł za kilogram. Skąd ten fenomen?

La Bonnotte to najdroższe ziemniaki świata (zdj. poglądowe)
La Bonnotte to najdroższe ziemniaki świata (zdj. poglądowe)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 13:09

Le Bonnotte to najdroższe ziemniaki świata. Uprawiane są na małej wyspie Île de Noirmoutier, położonej przy zachodnim wybrzeżu Francji. Z ziemniaków tych można przygotować przeciery, sałatki, zupy i kremy. Czym wyróżniają się na tle innych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Uprawa ziemniaków Le Bonnotte

Ziemniaki Le Bonnotte rosną na 50 metrach kwadratowych piaszczystej ziemi. Nawozi się je algami i wodorostami, a podlewa wodą morską. Ten unikalny proces uprawy sprawia, że ziemniaki są pełne słonych i cytrynowych nut, wyczuwalny jest też smak orzechów włoskich.

Skórka Le Bonnotte ma wyjątkową zdolność wchłaniania wyraźnych aromatów i smaków gleby i wody morskiej, dlatego też zwykle jada się je bez obierania. Ta wyjątkowa odmiana ziemniaków zyskała na całym świecie reputację kulinarnego przysmaku, docenianego zarówno przez koneserów jedzenia, jak i szefów kuchni.

Dlaczego ziemniaki Le Bonnotte są tak drogie?

Le Bonnotte są kruche i delikatne, a więc zbiór odbywa się wyłącznie ręcznie. Ziemniaki dostępne są tylko przez 10 dni w roku, co wyjaśnia tak wysoką cenę. Podczas siedmiodniowego okresu zbiorów (który przypada na początek maja) przy selekcji ziemniaków zatrudnionych jest około 2500 osób, a każda z nich ma za zadanie wybierać okazy najdoskonalsze pod względem wyglądu i rozmiaru.

Chcąc spróbować tego specjału, trzeba zapisywać się na listy oczekujących - zbiory są niewielkie (w jednym roku zbiera się nie więcej niż 100 ton tego warzywa), a apetyt klientów rośnie. Nie zmniejsza go nawet zawrotna cena La Bonnotte, którą osiąga zawrotne 500 euro za kilogram (ok. 2 tys. zł).

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie