Ten niepozorny grzyb jest najdroższy na świecie. Nawet 260 tys. zł za kilogram

Ceny niektórych produktów spożywczych potrafią zwalić z nóg. Wyjątkowo nie mamy tu na myśli artykułów pierwszej potrzeby, których nowe, inflacyjne ceny przyprawiają o zimny dreszcz. Tym razem chodzi nam o prawdziwy rarytas, a mianowicie... grzyby. Najdroższy grzyb na świecie kosztuje bowiem ok. 260 tys. złotych za kilogram, czyli niemal dokładnie tyle, co... złoto.

Obrazeknajdroższy grzyb na świecie - Pyszności; foto: Canva

Jeśli wyrażenie "najdroższy grzyb na świecie" kojarzysz od razu z truflą, to musimy cię rozczarować. Istnieją grzyby, które osiągnęły cenę niemal dziesięciokrotnie wyższą od skarbu Piemontu. Jeśli jednak przeszło ci przez myśl, żeby iść ich szukać, to droga wolna, ale nie zapomnij zabrać ze sobą... sprzętu wspinaczkowego. I ciepłej kurtki! Czeka cię bowiem daleka i bardzo "wysoka" podróż.

Obrazek
najdroższy grzyb świata - Pyszności; foto: Canva

Najdroższy grzyb na świecie, to himalajska viagra

Najdroższy grzyb świata to yartsa gunbu. Ta dźwięczna, tybetańska nazwa nie jest jedyną, jaką przypisano temu grzybowi. Biolodzy nazywają go kordycepsem chińskim lub maczużnikiem. Jeszcze inaczej zwą go zachodni fani tego grzyba. Yartsa gunbu zawdzięcza swój przydomek — himalajska viagra — rzekomym właściwościom wzmacniającym potencję. Uważany jest również za afrodyzjak.

Gunbu musi działać naprawdę mocno, bo jego cena w szczytowym momencie osiągnęła totalnie zawrotny poziom. Portal moneyinc.com ocenił ją na 2000 dolarów za uncję, co w przeliczeniu daje około 260 tysięcy złotych za kilogram. To kwota zbliżona do tego, ile trzeba zapłacić za kilogram złota i jednocześnie dziesięć razy więcej, niż trzeba zapłacić za białą truflę.

Obrazek
najdroższy grzyb świata - Pyszności; foto: Canva

Nie tylko rzekome właściwości gunbu sprawiają, że jest on najdroższym grzybem świata. Okaz ten występuje na ternach, które — jakby to powiedzieć — są nieco "trudniejsze" niż mazurskie lasy. Kordyceps rośnie bowiem wysoko, na terenach himalajskich do 5000 metrów n.p.m. Pomimo wielu prób nikomu nie udało się też go wyhodować.

Polskie grzyby też są niczego sobie!

Chociaż zarówno najdroższy grzyb na świecie, jak i dwa kolejne cenowe giganty — trufla biała i japońskie matsutake — w Polsce nie występują, to i tak mamy się czym poszczycić. Jak się bowiem okazuje, wysoką pozycję w rankingu najdroższych grzybów świata, zajmują smardze i... kurki.

Zwłaszcza cena tych drugich, popularnych okazów może być dla ciebie zaskoczeniem. Za kilogram suszonych kurek trzeba bowiem zapłacić nawet 500-600 zł. Czujesz się teraz bardziej zachęcony do wyjścia do lasu?

Sprawdź też nasz przepis na pyszny bigos z pieczarkami. Smakuje każdemu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej