Ten niepozorny grzyb jest najdroższy na świecie. Nawet 260 tys. zł za kilogram

Ceny niektórych produktów spożywczych potrafią zwalić z nóg. Wyjątkowo nie mamy tu na myśli artykułów pierwszej potrzeby, których nowe, inflacyjne ceny przyprawiają o zimny dreszcz. Tym razem chodzi nam o prawdziwy rarytas, a mianowicie... grzyby. Najdroższy grzyb na świecie kosztuje bowiem ok. 260 tys. złotych za kilogram, czyli niemal dokładnie tyle, co... złoto.

Obrazeknajdroższy grzyb na świecie - Pyszności; foto: Canva

Jeśli wyrażenie "najdroższy grzyb na świecie" kojarzysz od razu z truflą, to musimy cię rozczarować. Istnieją grzyby, które osiągnęły cenę niemal dziesięciokrotnie wyższą od skarbu Piemontu. Jeśli jednak przeszło ci przez myśl, żeby iść ich szukać, to droga wolna, ale nie zapomnij zabrać ze sobą... sprzętu wspinaczkowego. I ciepłej kurtki! Czeka cię bowiem daleka i bardzo "wysoka" podróż.

Obrazek
najdroższy grzyb świata - Pyszności; foto: Canva

Najdroższy grzyb na świecie, to himalajska viagra

Najdroższy grzyb świata to yartsa gunbu. Ta dźwięczna, tybetańska nazwa nie jest jedyną, jaką przypisano temu grzybowi. Biolodzy nazywają go kordycepsem chińskim lub maczużnikiem. Jeszcze inaczej zwą go zachodni fani tego grzyba. Yartsa gunbu zawdzięcza swój przydomek — himalajska viagra — rzekomym właściwościom wzmacniającym potencję. Uważany jest również za afrodyzjak.

Gunbu musi działać naprawdę mocno, bo jego cena w szczytowym momencie osiągnęła totalnie zawrotny poziom. Portal moneyinc.com ocenił ją na 2000 dolarów za uncję, co w przeliczeniu daje około 260 tysięcy złotych za kilogram. To kwota zbliżona do tego, ile trzeba zapłacić za kilogram złota i jednocześnie dziesięć razy więcej, niż trzeba zapłacić za białą truflę.

Obrazek
najdroższy grzyb świata - Pyszności; foto: Canva

Nie tylko rzekome właściwości gunbu sprawiają, że jest on najdroższym grzybem świata. Okaz ten występuje na ternach, które — jakby to powiedzieć — są nieco "trudniejsze" niż mazurskie lasy. Kordyceps rośnie bowiem wysoko, na terenach himalajskich do 5000 metrów n.p.m. Pomimo wielu prób nikomu nie udało się też go wyhodować.

Polskie grzyby też są niczego sobie!

Chociaż zarówno najdroższy grzyb na świecie, jak i dwa kolejne cenowe giganty — trufla biała i japońskie matsutake — w Polsce nie występują, to i tak mamy się czym poszczycić. Jak się bowiem okazuje, wysoką pozycję w rankingu najdroższych grzybów świata, zajmują smardze i... kurki.

Zwłaszcza cena tych drugich, popularnych okazów może być dla ciebie zaskoczeniem. Za kilogram suszonych kurek trzeba bowiem zapłacić nawet 500-600 zł. Czujesz się teraz bardziej zachęcony do wyjścia do lasu?

Sprawdź też nasz przepis na pyszny bigos z pieczarkami. Smakuje każdemu!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇