Najdroższy miód na świecie. Pozyskuje się go w nietypowy sposób

Miód elficki uważany jest za najdroższy i najczystszy miód na świecie. Jego cena może sięgać nawet 5 tysięcy euro za kilogram. Dlaczego jest tak drogi, jak się go pozyskuje i jakie ma właściwości zdrowotne?

Miód elficki to najdroższy miód świataMiód elficki to najdroższy miód świata
Źródło zdjęć: © Pixabay

Miód elficki jest bardzo rzadki i trudno dostępny. Produkują go pszczoły żyjące w jaskini w dolinie Sarıçayır w Turcji. Jaskinia ta jest głęboka na 1800 m, pszczelarze potrzebują więc specjalistycznego sprzętu, wiedzy i doświadczenia, by zebrać tamtejszy miód. Ponadto wydobywa się go tylko raz w roku. Co ciekawe, miód elficki odkryty został kilkanaście lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Najdroższy miód świata. Dlaczego miód elficki kosztuje krocie?

W 2009 roku turecki pszczelarz Günay Gündüz zauważył pszczoły wylatujące z jaskini. Przy pomocy wspinaczy udało mu się wydobyć z jej wnętrz 18 kilogramów plastrów miodu. Następnie pszczelarz wysłał próbki do laboratorium we Francji, gdzie stwierdzono, że miód ma 7 lat i jest bogaty w cenne minerały. Pierwszy kilogram produktu sprzedano na francuskiej giełdzie za 45 tysięcy euro, a rok później chiński farmaceuta zapłacił 28 tysięcy euro za kolejny kilogram

Co jest niezwykłego w elfickim miodzie? Poza nietypowym sposobem pozyskiwania produkt ten cechuje specyficzny skład. Ze względu na to, że pszczoły, które go produkują, żyją w jaskini, miód elficki jest bogaty nie tylko w składniki odżywcze pochodzące z nektaru okolicznych, endemicznych i leczniczych roślin, ale też w minerały, pochodzące ze ścian jaskini.

Miód elficki to złoto w płynie
Miód elficki to złoto w płynie © Pixabay

Jak smakuje miód elficki? Jakie ma właściwości?

Miód elficki ma słodko-gorzki smak z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi, owocowymi i ziołowymi. Jego zapach jest intensywny, ale niedrażniący, z akcentami leśnymi i waniliowymi. Miód elficki ma złoty kolor z różowymi, fioletowymi i zielonymi odcieniami.

Produkt ten jest bogaty w witaminy, minerały, antyoksydanty i inne substancje odżywcze, które wspomagają zdrowie i urodę. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie. Pomaga w leczeniu ran, oparzeń, infekcji, chorób skóry, układu oddechowego, układu pokarmowego, układu nerwowego i układu krwionośnego. Miód ten także poprawia nastrój, koncentrację, pamięć, kreatywność i sen.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy