Miód syczy i ma kwaśny zapach? Pszczelarz ma tylko jedną radę

Dziś obalimy kolejny mit kulinarny. Tym razem w głównej roli wystąpi miód, który uważany jest za niezniszczalny produkt. Tylko czy na pewno tak jest?

MiódMiód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Daniel Vincek
Marzena Pęcak

Wiele razy w swoim życiu spotkałam się, ze stwierdzeniem, że miód jest produktem długowiecznym i nie może się zepsuć. To jednak nieprawda. W rzeczywistości jest to kolejny mit kulinarny, który wspólnie obalimy. 

Okazuje się bowiem, że miód jak najbardziej może się zepsuć. Co powinno nas zaniepokoić? No i czy taki miód nadaje się jeszcze w ogóle do czegokolwiek? Pytań i wątpliwości jest całkiem sporo, przechodzimy więc do sedna sprawy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze pizzerinki z miodem i burratą. Idealne na każdą okazję

Miód, a proces fermentacji

Buszując ostatnio w sieci, natrafiłam na bardzo ciekawą informację. Wynikało z niej, że miód jak najbardziej może ulec zepsuciu. I muszę przyznać, że to stwierdzenie totalnie mnie zszokowało. Przez wiele lat byłam, pewna, że miód to jeden z tych produktów, który jest niezniszczalny pomimo upływu lat.

Tak bardzo zainteresowała mnie ta wiadomość, że postanowiłam zgłębić temat. Ciekawy artykuł na ten temat znalazłam na blogu miodowewzgorze.pl, gdzie wypowiedział się pszczelarz, czyli osoba, która o miodzie wie dosłownie wszystko. 

Po czym poznać, że miód jest zepsuty wyjaśnia pszczelarz
Po czym poznać, że miód jest zepsuty wyjaśnia pszczelarz © Adobe Stock | Аrtranq

Z zebranych informacji dowiadujemy się, że zepsuty miód może ulec procesowi fermentacji. Pod wpływem ciśnienia wieczko zakrętki może stać się wręcz wypukłe. A kiedy otworzymy taki słoik, usłyszymy nie tylko charakterystyczne syczenie. Naszą uwagę powinien zwrócić również kwaśny i niezbyt przyjemny zapach

To jednak nie koniec cennych informacji na dzisiaj. Pszczelarz wyjaśnia również, że za fermentację miodu odpowiedzialnie są drożdże osmofilne. Te same drożdże odpowiadają także za zepsucie domowych przetworów na bazie owoców.

Co zrobić ze sfermentowanym miodem?

W swoim artykule pszczelarz wyjaśnił jednocześnie, czy taki produkt w ogóle nadaje się do użycia. 

Zepsuty miód nie może trafić do handlu detalicznego. Sfermentowany miód trafia do przemysłu spożywczego, po uprzednim podgrzaniu do temperatury 80 stopni C. Jest to tzw. miód piekarniczy lub przemysłowy, który wykorzystywany jest do produktów spożywczych oraz miodu pitnego. Produkt spożywczy wytworzony z takiego miodu, musi mieć w składnikach produktu oznaczenie "miód piekarski".

czytamy na wspomnianym blogu

To jednak nie koniec cennych rad od doświadczonego pszczelarza.

Żaden szanujący się pszczelarz nie daje sfermentowanego miodu pszczołom. Nie używam sfermentowanego miodu do słodzenia domowych nalewek i nie wytwarzam domowego miodu pitnego. Jedyne co można w domowych warunkach zrobić z zepsutym miodem to głęboko zakopać lub dodać do zacieru i przerobić na bimber.

pisze pszczelarz.

Koniecznie daj mi znać, czy tak jak ja byłeś przekonany, że miód nie może ulec zepsuciu nawet pomimo wielu lat. Jestem mega ciekawa, czy tylko ja żyłam przez wiele lat w błędnym założeniu. Z drugiej strony ta sytuacja to kolejny dowód na to, że uczymy się przez całe życie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa