Miód staje się dobrem luksusowym? Jego ceny właśnie pobiły kolejne rekordy
Ceny miodu nigdy nie były niskie, w końcu produkcja tego słodkiego specyfiku również nie jest tania. Pszczelarze poświęcają mnóstwo czasu i zasobów, aby wyprodukować doskonałej jakości produkt. Niestety obecne ceny nie skłaniają do częstych zakupów. Co więcej, może się okazać, że w przyszłości będziemy płacić jeszcze więcej.
13.11.2022 | aktual.: 07.08.2023 16:00
Miód jest pyszną, a przez wielu uważany za zdrowszą alternatywę dla cukru. Miód charakteryzuje się specyficznym smakiem, który zmienia się w zależności od roślin, z których pozyskany został pyłek przez pszczoły. Niestety jego fani nie mają teraz powodu do szczęścia.
Dlaczego ceny miodu są tak wysokie?
Przede wszystkim najważniejszym powodem jest sam proces produkcyjny, który charakteryzuje się żmudną pracą milionów pszczół. Owady zbierają w końcu pyłek tylko przez określony czas. Dodatkowym czynnikiem są koszty utrzymania pasieki przez pszczelarza. Odpowiedni sprzęt, ule i urządzenia są kosztowne, co odbija się na cenie finalnego produktu.
Warto przy tym zaznaczyć, że spory wpływ na cenę widoczną w sklepie, ma sama inflacja. W Polsce wyniosła ona w październiku aż 17,9%, co jest naprawdę wysokim wynikiem. Swoje dodała także w tym roku letnia susza.
W przyszłości, to znaczy w zbliżającym się roku 2023, możemy być świadkami kolejnej podwyżki. Ewentualna mroźna zima może spowodować, że pszczelarze będą zmuszeni zimować swoje owady i dokarmiać je cukrem oraz słodkimi ciastami pszczelarskimi, których koszt bezpośrednio przełoży się na miód.
Ile kosztuje teraz miód?
Do najbardziej popularnych i uważanych za najlepsze należą miody spadziowe, gryczane, rzepakowe, lipowe oraz wielokwiatowe. Za litrowy słoik miodu spadziowego z pasieki należy zapłacić od 55 do 200 zł. Taka sama ilość miodu gryczanego wyceniania jest średnio na około 40 zł.
Miód wielokwiatowy, który jest najczęściej spożywany przez Polaków, kosztuje za jeden litr około 56 zł, a miód lipowy to cena średnio 50 zł za litr. Najtaniej wypada w zestawieniu miód wielokwiatowy - za litrowy słoik można liczyć nawet 38 zł.
Niektórzy uważają nawet, że miód prosto od pszczelarza z pasieki jest w smaku znacznie lepszy, niż ten sam produkt znaleziony na sklepowej półce. Prawdopodobnym wyjaśnieniem może być fakt, że w produkcji przemysłowej stosuje się inne procesy, które negatywnie wpływają na walory smakowe. Finalnie jednak radzimy sprawdzić tę teorię samemu.
Jeśli chcesz wykorzystać miód w pyszny sposób, sięgnij po przepis na marynowane grzybki z miodem z naszego kanału YouTube: