Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Odpowiednio przygotowany kalafior może odegrać doskonałą główną rolę na talerzu. Wiele osób zna tylko jeden przepis – na smażone różyczki z masłem i bułką tartą, a to tylko kropla w morzu możliwości kulinarnych. Kalafior duszony z sosem pomidorowym nabiera wyjątkowego smaku – sprawdzi się na obiad w piątek lub rozgrzewającą kolację.
Kalafior często jest wykorzystywany jako zamiennik do kurczaka w kuchni indyjskiej. Curry z kalafiorem, podane z ryżem lub ciecierzycą, idealnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad, na przykład w piątek, kiedy wiele osób szuka bezmięsnych inspiracji. Kalafior duszony w sosie pomidorowym trochę przypomina indyjskie curry, jednak tym razem bazą do sosu są włoskie klasyki.
Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych
Pomysły na dania z kalafiorem
Kalafior to wszechstronne warzywo o dość neutralnym smaku, dlatego idealnie sprawdza się w wielu różnych potrawach. Co prawda rozgotowany w zupie może przyprawić o mdłości, ale wystarczy ugotować go al dente, a koszmar z dzieciństwa odejdzie w niepamięć. Z kalafiorem możesz przygotować wegańskie nuggetsy lub
oszukane schabowe, które z powodzeniem zastąpią mięsne odpowiedniki. Kotlety doskonale smakują polane sosem jogurtowym.
Spróbuj także pizzy na kalafiorowym spodzie, która jest świetną alternatywą dla klasycznej na pszennym cieście. Wystarczy połączyć starty kalafior z jajkiem i serem żółtym, aby przygotować masę, która po upieczeniu sprawdzi się jako spód od pizzy.
Kolejną inspiracją mogą być kopytka z kalafiora, czyli coś dla osób, które szukają zamienników ziemniaków. Kalafior jest świetnym wyborem dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Zrobione z nim kopytka, podane z ulubionym sosem, wyjdą o wiele lżejsze i pełne składników odżywczych.
Kalafior w sosie pomidorowym
Dodatkowo możesz wrzucić kapary lub czarne oliwki. Dodaj je na sam koniec, kiedy już sos nabierze gęstej konsystencji.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 ząbki czosnku,
- 6–7 suszonych pomidorów,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- sól, pieprz do smaku,
- do posypania: natka kolendry, pietruszki lub szczypiorek z dymki.
Sposób przygotowania:
- Umyj kalafior i pokrój na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze tak, żeby był półmiękki (nie może się rozpadać). Odlej wodę, a kalafior przełóż na sitko do odcieknięcia.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż posiekany w cienkie plasterki czosnek.
- Po chwili dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i ugotowane różyczki kalafiora. Wymieszaj i smaż przez 2–3 minuty.
- Następnie dodaj passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj do momentu, aż sos nabierze gęstości.
- Przed podaniem posyp natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem z dymki.