WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem

Odpowiednio przygotowany kalafior może odegrać doskonałą główną rolę na talerzu. Wiele osób zna tylko jeden przepis – na smażone różyczki z masłem i bułką tartą, a to tylko kropla w morzu możliwości kulinarnych. Kalafior duszony z sosem pomidorowym nabiera wyjątkowego smaku – sprawdzi się na obiad w piątek lub rozgrzewającą kolację.

Taki kalafior możesz podać na piątkowy obiadTaki kalafior możesz podać na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kalafior często jest wykorzystywany jako zamiennik do kurczaka w kuchni indyjskiej. Curry z kalafiorem, podane z ryżem lub ciecierzycą, idealnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad, na przykład w piątek, kiedy wiele osób szuka bezmięsnych inspiracji. Kalafior duszony w sosie pomidorowym trochę przypomina indyjskie curry, jednak tym razem bazą do sosu są włoskie klasyki.

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Pomysły na dania z kalafiorem

Kalafior to wszechstronne warzywo o dość neutralnym smaku, dlatego idealnie sprawdza się w wielu różnych potrawach. Co prawda rozgotowany w zupie może przyprawić o mdłości, ale wystarczy ugotować go al dente, a koszmar z dzieciństwa odejdzie w niepamięć. Z kalafiorem możesz przygotować wegańskie nuggetsy lub

oszukane schabowe, które z powodzeniem zastąpią mięsne odpowiedniki. Kotlety doskonale smakują polane sosem jogurtowym.

Spróbuj także pizzy na kalafiorowym spodzie, która jest świetną alternatywą dla klasycznej na pszennym cieście. Wystarczy połączyć starty kalafior z jajkiem i serem żółtym, aby przygotować masę, która po upieczeniu sprawdzi się jako spód od pizzy.

Kolejną inspiracją mogą być kopytka z kalafiora, czyli coś dla osób, które szukają zamienników ziemniaków. Kalafior jest świetnym wyborem dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Zrobione z nim kopytka, podane z ulubionym sosem, wyjdą o wiele lżejsze i pełne składników odżywczych.

Kalafior w sosie pomidorowym

Dodatkowo możesz wrzucić kapary lub czarne oliwki. Dodaj je na sam koniec, kiedy już sos nabierze gęstej konsystencji.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6–7 suszonych pomidorów,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • do posypania: natka kolendry, pietruszki lub szczypiorek z dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafior i pokrój na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze tak, żeby był półmiękki (nie może się rozpadać). Odlej wodę, a kalafior przełóż na sitko do odcieknięcia.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż posiekany w cienkie plasterki czosnek.
  3. Po chwili dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i ugotowane różyczki kalafiora. Wymieszaj i smaż przez 2–3 minuty.
  4. Następnie dodaj passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj do momentu, aż sos nabierze gęstości.
  6. Przed podaniem posyp natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem z dymki.
Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza