Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie

Kalafior to jedno z takich warzyw, które dobrze przygotowane wywołują zachwyt, a nieodpowiednio – zniechęcają na długie lata. Jeśli warzywo, zamiast układać się w ładne różyczki, zamienia się w nieelegancką papkę o mało przyjemnym zapachu, trudno o entuzjazm. Przykre dolegliwości trawienne przeważają szalę goryczy.

Jak zmniejszyć objawy wzdęcia po kalafiorze?Jak zmniejszyć objawy wzdęcia po kalafiorze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W polskiej kuchni kalafior najczęściej podawany jest z masłem i bułką tartą, rzadziej z sosem pomidorowym. Coraz częściej zamiast rozgotowanych kawałków, na stole pojawiają się zblanszowane różyczki, o wiele lepiej trzymające fason. W przepisach na sałatki pojawia się również surowy kalafior, jednak nie wszystkim dobrze służy w takiej postaci. Jak ugotować kalafior, aby nie cierpieć po jego spożyciu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Dlaczego kalafior powoduje wzdęcia?

Kalafior zawiera węglowodany złożone w postaci oligosacharydów i związków siarki, które są trudne do strawienia i ulegają rozkładowi dopiero w jelicie grubym. Fermentacja węglowodanów u osób z wrażliwym układem pokarmowym może powodować spory dyskomfort.

Już samo gotowanie kalafiora może zmniejszyć jego działanie wzdymające, ale nie eliminuje go całkowicie. Aby złagodzić dolegliwości, warto sięgać po przyprawy tradycyjnie stosowane w kuchni i medycynie naturalnej, takie jak kminek, koper, imbir czy liść laurowy – wspierają one trawienie i ułatwiają usuwanie gazów.

Kiedy dodać kminek, a kiedy koperek?

Już na początku gotowania kalafiora możesz dodać kminek, nasiona kopru, liść laurowy lub odrobinę gałki muszkatołowej. Te przyprawy potrzebują czasu, aby uwolnić olejki eteryczne do wywaru. Wtedy są najbardziej aromatyczne, więc skutecznie łagodzą ostry zapach kalafiora i ułatwiają jego strawienie.

W połowie gotowania możesz dodać czosnek i nawet nie musisz wyjmować go z łupinki. Wystarczy tylko lekko rozgnieść ząbek. Nie polecam wrzucania czosnku do razu z kalafiorem, ponieważ wtedy może zwiększyć niepożądaną goryczkę.

Pod koniec gotowania sprawdzi się sok z cytryny, który poprawi zapach warzywa i wzbogaci potrawę o dodatek witaminy C. Sok z cytryny możesz dodać też na początku gotowania, jeśli chcesz, aby warzywo zachowało jasny kolor, ale musisz liczyć się wtedy z dłuższą obróbką termiczną. Na sam koniec warto dodać świeży koperek lub odrobinę startego imbiru – wtedy nie stracą aromatu.

Które dodatki można ze sobą łączyć?

Najlepsze efekty przeciw wzdęciom uzyskasz, łącząc ze sobą kminek i liść laurowy. Jeśli zależy ci na delikatniejszym smaku, dodaj sok z cytryny i świeży koperek. Lubisz orientalne akcenty? Postaw na czosnek i starty imbir. A jeśli chcesz znacząco przyspieszyć trawienie, najlepszy rezultat przyniesie połączenie kminku, koperku i imbiru.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca