WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie

Kalafior to jedno z takich warzyw, które dobrze przygotowane wywołują zachwyt, a nieodpowiednio – zniechęcają na długie lata. Jeśli warzywo, zamiast układać się w ładne różyczki, zamienia się w nieelegancką papkę o mało przyjemnym zapachu, trudno o entuzjazm. Przykre dolegliwości trawienne przeważają szalę goryczy.

Jak zmniejszyć objawy wzdęcia po kalafiorze?Jak zmniejszyć objawy wzdęcia po kalafiorze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W polskiej kuchni kalafior najczęściej podawany jest z masłem i bułką tartą, rzadziej z sosem pomidorowym. Coraz częściej zamiast rozgotowanych kawałków, na stole pojawiają się zblanszowane różyczki, o wiele lepiej trzymające fason. W przepisach na sałatki pojawia się również surowy kalafior, jednak nie wszystkim dobrze służy w takiej postaci. Jak ugotować kalafior, aby nie cierpieć po jego spożyciu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Dlaczego kalafior powoduje wzdęcia?

Kalafior zawiera węglowodany złożone w postaci oligosacharydów i związków siarki, które są trudne do strawienia i ulegają rozkładowi dopiero w jelicie grubym. Fermentacja węglowodanów u osób z wrażliwym układem pokarmowym może powodować spory dyskomfort.

Już samo gotowanie kalafiora może zmniejszyć jego działanie wzdymające, ale nie eliminuje go całkowicie. Aby złagodzić dolegliwości, warto sięgać po przyprawy tradycyjnie stosowane w kuchni i medycynie naturalnej, takie jak kminek, koper, imbir czy liść laurowy – wspierają one trawienie i ułatwiają usuwanie gazów.

Kiedy dodać kminek, a kiedy koperek?

Już na początku gotowania kalafiora możesz dodać kminek, nasiona kopru, liść laurowy lub odrobinę gałki muszkatołowej. Te przyprawy potrzebują czasu, aby uwolnić olejki eteryczne do wywaru. Wtedy są najbardziej aromatyczne, więc skutecznie łagodzą ostry zapach kalafiora i ułatwiają jego strawienie.

W połowie gotowania możesz dodać czosnek i nawet nie musisz wyjmować go z łupinki. Wystarczy tylko lekko rozgnieść ząbek. Nie polecam wrzucania czosnku do razu z kalafiorem, ponieważ wtedy może zwiększyć niepożądaną goryczkę.

Pod koniec gotowania sprawdzi się sok z cytryny, który poprawi zapach warzywa i wzbogaci potrawę o dodatek witaminy C. Sok z cytryny możesz dodać też na początku gotowania, jeśli chcesz, aby warzywo zachowało jasny kolor, ale musisz liczyć się wtedy z dłuższą obróbką termiczną. Na sam koniec warto dodać świeży koperek lub odrobinę startego imbiru – wtedy nie stracą aromatu.

Które dodatki można ze sobą łączyć?

Najlepsze efekty przeciw wzdęciom uzyskasz, łącząc ze sobą kminek i liść laurowy. Jeśli zależy ci na delikatniejszym smaku, dodaj sok z cytryny i świeży koperek. Lubisz orientalne akcenty? Postaw na czosnek i starty imbir. A jeśli chcesz znacząco przyspieszyć trawienie, najlepszy rezultat przyniesie połączenie kminku, koperku i imbiru.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona