PrzepisDania bezmięsneZapiekanka z kalafiorem zachwyci twoich bliskich. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Zapiekanka z kalafiorem zachwyci twoich bliskich. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Po świątecznym gotowaniu, pozwól sobie na chwilę odpoczynku. Zamiast tradycyjnego obiadu przygotuj szybką zapiekankę z piekarnika. To coś w stylu mac&cheese, ale z dodatkiem pysznych różyczek kalafiora. Będzie pożywnie i wegetariańsko.

Zapiekanka z kalafiorem jest lepsza niż mac&cheese
Zapiekanka z kalafiorem jest lepsza niż mac&cheese
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton Starikov

Przygotowując zapiekankę, możesz ugotować kalafior razem z makaronem. To szybki sposób na zmiękczenie różyczek przed wstawieniem ich do piekarnika. Jeśli jednak obawiasz się, że mogą się rozgotować, przygotuj je w osobnym garnku lub na parze. Aby kalafior był bardziej chrupiący, po ugotowaniu zblanszuj różyczki pod zimną, bieżącą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Blanszowanie kalafiora

Blanszowanie to proces, który pozwala na zachowanie intensywnego koloru i chrupkości warzyw, takich jak kalafior czy brokuł. Ten zabieg zatrzymuje proces gotowania, pomagając utrzymać pożądany poziom jędrności warzyw. Podobnie można zblanszować inne warzywa, na przykład fasolkę szparagową czy szpinak. W takiej formie lepiej sprawdzą się w sałatkach lub jako dodatek do głównych dań.

Gotowany kalafior i jego składniki odżywcze

Niektóre warzywa, takie jak marchewka czy buraki, zyskują więcej wartości odżywczych po ugotowaniu ze względu na uwalnianie karotenoidów. Jednak kalafior, chociaż jest bardzo smaczny w ugotowanej wersji, warto spożywać także na surowo. Dostarcza wtedy o wiele więcej witaminy C.

Wielką zaletą kalafiora jest jego wszechstronność. Znakomicie sprawdza się w kuchni zarówno jako składnik dań na ciepło, takich jak zupa krem, jak i baza do sałatek. Co więcej, kalafior może być alternatywą dla ryżu, gdy zostanie rozdrobiony na drobniejsze kawałki i delikatnie podpieczony.

Przepis na zapiekankę z kalafiorem

Z podanych składników przygotujesz porcję dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu, na przykład muszelki lub penne,
  • pół kalafiora,
  • 25 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g startego sera (może być cheddar, mozzarella, gruyère lub brie),
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy i 3 łyżki orzeszków pinii lub płatków migdałów.

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na 3 minut przed końcem gotowania dodaj kalafior rozdrobniony na różyczki. Ugotowane składniki odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj, przygotowując bazę do sosu beszamelowego. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj mleko. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać musztardę.
  4. Wrzuć starty ser i szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
  5. Sosem serowym polej kalafiora i makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15 minut. W połowie pieczenia możesz dodać orzeszki pinii lub płatki migdałów.

Wybrane dla Ciebie