Zapiekanka z kalafiorem zachwyci twoich bliskich. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Po świątecznym gotowaniu, pozwól sobie na chwilę odpoczynku. Zamiast tradycyjnego obiadu przygotuj szybką zapiekankę z piekarnika. To coś w stylu mac&cheese, ale z dodatkiem pysznych różyczek kalafiora. Będzie pożywnie i wegetariańsko.
Przygotowując zapiekankę, możesz ugotować kalafior razem z makaronem. To szybki sposób na zmiękczenie różyczek przed wstawieniem ich do piekarnika. Jeśli jednak obawiasz się, że mogą się rozgotować, przygotuj je w osobnym garnku lub na parze. Aby kalafior był bardziej chrupiący, po ugotowaniu zblanszuj różyczki pod zimną, bieżącą wodą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz
Blanszowanie kalafiora
Blanszowanie to proces, który pozwala na zachowanie intensywnego koloru i chrupkości warzyw, takich jak kalafior czy brokuł. Ten zabieg zatrzymuje proces gotowania, pomagając utrzymać pożądany poziom jędrności warzyw. Podobnie można zblanszować inne warzywa, na przykład fasolkę szparagową czy szpinak. W takiej formie lepiej sprawdzą się w sałatkach lub jako dodatek do głównych dań.
Gotowany kalafior i jego składniki odżywcze
Niektóre warzywa, takie jak marchewka czy buraki, zyskują więcej wartości odżywczych po ugotowaniu ze względu na uwalnianie karotenoidów. Jednak kalafior, chociaż jest bardzo smaczny w ugotowanej wersji, warto spożywać także na surowo. Dostarcza wtedy o wiele więcej witaminy C.
Wielką zaletą kalafiora jest jego wszechstronność. Znakomicie sprawdza się w kuchni zarówno jako składnik dań na ciepło, takich jak zupa krem, jak i baza do sałatek. Co więcej, kalafior może być alternatywą dla ryżu, gdy zostanie rozdrobiony na drobniejsze kawałki i delikatnie podpieczony.
Przepis na zapiekankę z kalafiorem
Z podanych składników przygotujesz porcję dla 4 osób.
Składniki:
- 1 szklanka makaronu, na przykład muszelki lub penne,
- pół kalafiora,
- 25 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 100 g startego sera (może być cheddar, mozzarella, gruyère lub brie),
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy i 3 łyżki orzeszków pinii lub płatków migdałów.
Wykonanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na 3 minut przed końcem gotowania dodaj kalafior rozdrobniony na różyczki. Ugotowane składniki odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj, przygotowując bazę do sosu beszamelowego. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj mleko. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać musztardę.
- Wrzuć starty ser i szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
- Sosem serowym polej kalafiora i makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15 minut. W połowie pieczenia możesz dodać orzeszki pinii lub płatki migdałów.