Zapiekanka z kalafiorem zachwyci twoich bliskich. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Po świątecznym gotowaniu, pozwól sobie na chwilę odpoczynku. Zamiast tradycyjnego obiadu przygotuj szybką zapiekankę z piekarnika. To coś w stylu mac&cheese, ale z dodatkiem pysznych różyczek kalafiora. Będzie pożywnie i wegetariańsko.

Zapiekanka z kalafiorem jest lepsza niż mac&cheeseZapiekanka z kalafiorem jest lepsza niż mac&cheese
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton Starikov
Anna Galuhn

Przygotowując zapiekankę, możesz ugotować kalafior razem z makaronem. To szybki sposób na zmiękczenie różyczek przed wstawieniem ich do piekarnika. Jeśli jednak obawiasz się, że mogą się rozgotować, przygotuj je w osobnym garnku lub na parze. Aby kalafior był bardziej chrupiący, po ugotowaniu zblanszuj różyczki pod zimną, bieżącą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Blanszowanie kalafiora

Blanszowanie to proces, który pozwala na zachowanie intensywnego koloru i chrupkości warzyw, takich jak kalafior czy brokuł. Ten zabieg zatrzymuje proces gotowania, pomagając utrzymać pożądany poziom jędrności warzyw. Podobnie można zblanszować inne warzywa, na przykład fasolkę szparagową czy szpinak. W takiej formie lepiej sprawdzą się w sałatkach lub jako dodatek do głównych dań.

Gotowany kalafior i jego składniki odżywcze

Niektóre warzywa, takie jak marchewka czy buraki, zyskują więcej wartości odżywczych po ugotowaniu ze względu na uwalnianie karotenoidów. Jednak kalafior, chociaż jest bardzo smaczny w ugotowanej wersji, warto spożywać także na surowo. Dostarcza wtedy o wiele więcej witaminy C.

Wielką zaletą kalafiora jest jego wszechstronność. Znakomicie sprawdza się w kuchni zarówno jako składnik dań na ciepło, takich jak zupa krem, jak i baza do sałatek. Co więcej, kalafior może być alternatywą dla ryżu, gdy zostanie rozdrobiony na drobniejsze kawałki i delikatnie podpieczony.

Przepis na zapiekankę z kalafiorem

Z podanych składników przygotujesz porcję dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu, na przykład muszelki lub penne,
  • pół kalafiora,
  • 25 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g startego sera (może być cheddar, mozzarella, gruyère lub brie),
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy i 3 łyżki orzeszków pinii lub płatków migdałów.

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na 3 minut przed końcem gotowania dodaj kalafior rozdrobniony na różyczki. Ugotowane składniki odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj, przygotowując bazę do sosu beszamelowego. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj mleko. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać musztardę.
  4. Wrzuć starty ser i szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
  5. Sosem serowym polej kalafiora i makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15 minut. W połowie pieczenia możesz dodać orzeszki pinii lub płatki migdałów.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇