Zapiekanka z kalafiorem zachwyci twoich bliskich. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Po świątecznym gotowaniu, pozwól sobie na chwilę odpoczynku. Zamiast tradycyjnego obiadu przygotuj szybką zapiekankę z piekarnika. To coś w stylu mac&cheese, ale z dodatkiem pysznych różyczek kalafiora. Będzie pożywnie i wegetariańsko.

Zapiekanka z kalafiorem jest lepsza niż mac&cheeseZapiekanka z kalafiorem jest lepsza niż mac&cheese
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton Starikov
Anna Galuhn

Przygotowując zapiekankę, możesz ugotować kalafior razem z makaronem. To szybki sposób na zmiękczenie różyczek przed wstawieniem ich do piekarnika. Jeśli jednak obawiasz się, że mogą się rozgotować, przygotuj je w osobnym garnku lub na parze. Aby kalafior był bardziej chrupiący, po ugotowaniu zblanszuj różyczki pod zimną, bieżącą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Blanszowanie kalafiora

Blanszowanie to proces, który pozwala na zachowanie intensywnego koloru i chrupkości warzyw, takich jak kalafior czy brokuł. Ten zabieg zatrzymuje proces gotowania, pomagając utrzymać pożądany poziom jędrności warzyw. Podobnie można zblanszować inne warzywa, na przykład fasolkę szparagową czy szpinak. W takiej formie lepiej sprawdzą się w sałatkach lub jako dodatek do głównych dań.

Gotowany kalafior i jego składniki odżywcze

Niektóre warzywa, takie jak marchewka czy buraki, zyskują więcej wartości odżywczych po ugotowaniu ze względu na uwalnianie karotenoidów. Jednak kalafior, chociaż jest bardzo smaczny w ugotowanej wersji, warto spożywać także na surowo. Dostarcza wtedy o wiele więcej witaminy C.

Wielką zaletą kalafiora jest jego wszechstronność. Znakomicie sprawdza się w kuchni zarówno jako składnik dań na ciepło, takich jak zupa krem, jak i baza do sałatek. Co więcej, kalafior może być alternatywą dla ryżu, gdy zostanie rozdrobiony na drobniejsze kawałki i delikatnie podpieczony.

Przepis na zapiekankę z kalafiorem

Z podanych składników przygotujesz porcję dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu, na przykład muszelki lub penne,
  • pół kalafiora,
  • 25 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g startego sera (może być cheddar, mozzarella, gruyère lub brie),
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy i 3 łyżki orzeszków pinii lub płatków migdałów.

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na 3 minut przed końcem gotowania dodaj kalafior rozdrobniony na różyczki. Ugotowane składniki odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj, przygotowując bazę do sosu beszamelowego. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj mleko. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać musztardę.
  4. Wrzuć starty ser i szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
  5. Sosem serowym polej kalafiora i makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15 minut. W połowie pieczenia możesz dodać orzeszki pinii lub płatki migdałów.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej