PrzepisZapiekankiTania zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym dodatkiem. Cała rodzina naje się nią do syta

Tania zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym dodatkiem. Cała rodzina naje się nią do syta

Ziemniaki, biała kapusta i kiełbasa to składniki, z których możesz przygotować pyszny, tani i totalnie sycący obiad dla całej rodziny. Połączenie ich w jedność to żaden problem, a zapiekanka, którą już wkrótce poczęstujesz domowników, stanie się u was nowym hitem.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olha Afanasieva

10.11.2024 06:00

Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najprostszych obiadów, o jakie można pokusić się w trakcie zabieganego tygodnia. Ma ona naprawdę dużo pozytywnych cech. Jest szybka i łatwa – recepturę wcieli w życie każdy amator. Jest też tania jak barszcz, o czym przekonasz się, robiąc zakupy. Jest też najzwyczajniej w świecie smaczna, bo składa się z produktów, które lubi każdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kapustą

Użycie kiełbasy do tworzenia zapiekanki ziemniaczanej to pospolity zabieg. Co innego skorzystanie z białej kapusty. To zdrowe warzywo znacznie rzadziej pojawia się w przepisach na tego rodzaju potrawy. My jednak uparcie twierdzimy, że jest to w pełni przemyślana operacja. Poszatkowana kapusta dodaje zapiekance rześkości, nie nabija zbytnio rachunku, a przy okazji sprawia, że obiad staje się bardziej pożywny. Ten pełnowartościowy posiłek z całą pewnością ci się spodoba, a domownicy będą się o niego regularnie upominać. Prawda, że brzmi to cudownie?

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • ½ główki białej kapusty (około 500 g),
  • 250 g ulubionej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera w kostce,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • olej rośliny,
  • natka pietruszki,
  • suszony rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Tworzenie zapiekanki "do syta" rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie umyj je i pokrój w dosyć cienkie plastry. Podgotuj je w osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Teraz rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę, posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dorzuć również poszatkowaną kapustę, a całość dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy kapusta będzie już miękka, zdejmij mieszankę z ognia.
  4. Czas na składanie zapiekanki. Zacznij od warstwy odcedzonych ziemniaków. Teraz wyłóż do naczynia żaroodpornego kapustę z kiełbasą, znowu ziemniaki i tak aż do wyczerpania składników.
  5. Ser zetrzyj. Połowę wymieszaj ze śmietanką i wylej na zapiekankę. Wierzch przykryj pozostałym serem.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
zapiekankazapiekanka ziemniaczanaprzepis
Zobacz także