Tania zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym dodatkiem. Cała rodzina naje się nią do syta

Ziemniaki, biała kapusta i kiełbasa to składniki, z których możesz przygotować pyszny, tani i totalnie sycący obiad dla całej rodziny. Połączenie ich w jedność to żaden problem, a zapiekanka, którą już wkrótce poczęstujesz domowników, stanie się u was nowym hitem.

Zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olha Afanasieva

Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najprostszych obiadów, o jakie można pokusić się w trakcie zabieganego tygodnia. Ma ona naprawdę dużo pozytywnych cech. Jest szybka i łatwa – recepturę wcieli w życie każdy amator. Jest też tania jak barszcz, o czym przekonasz się, robiąc zakupy. Jest też najzwyczajniej w świecie smaczna, bo składa się z produktów, które lubi każdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Zapiekanka z kapustą

Użycie kiełbasy do tworzenia zapiekanki ziemniaczanej to pospolity zabieg. Co innego skorzystanie z białej kapusty. To zdrowe warzywo znacznie rzadziej pojawia się w przepisach na tego rodzaju potrawy. My jednak uparcie twierdzimy, że jest to w pełni przemyślana operacja. Poszatkowana kapusta dodaje zapiekance rześkości, nie nabija zbytnio rachunku, a przy okazji sprawia, że obiad staje się bardziej pożywny. Ten pełnowartościowy posiłek z całą pewnością ci się spodoba, a domownicy będą się o niego regularnie upominać. Prawda, że brzmi to cudownie?

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • ½ główki białej kapusty (około 500 g),
  • 250 g ulubionej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera w kostce,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • olej rośliny,
  • natka pietruszki,
  • suszony rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Tworzenie zapiekanki "do syta" rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie umyj je i pokrój w dosyć cienkie plastry. Podgotuj je w osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Teraz rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę, posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dorzuć również poszatkowaną kapustę, a całość dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy kapusta będzie już miękka, zdejmij mieszankę z ognia.
  4. Czas na składanie zapiekanki. Zacznij od warstwy odcedzonych ziemniaków. Teraz wyłóż do naczynia żaroodpornego kapustę z kiełbasą, znowu ziemniaki i tak aż do wyczerpania składników.
  5. Ser zetrzyj. Połowę wymieszaj ze śmietanką i wylej na zapiekankę. Wierzch przykryj pozostałym serem.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu