Tania zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym dodatkiem. Cała rodzina naje się nią do syta
Ziemniaki, biała kapusta i kiełbasa to składniki, z których możesz przygotować pyszny, tani i totalnie sycący obiad dla całej rodziny. Połączenie ich w jedność to żaden problem, a zapiekanka, którą już wkrótce poczęstujesz domowników, stanie się u was nowym hitem.
10.11.2024 06:00
Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najprostszych obiadów, o jakie można pokusić się w trakcie zabieganego tygodnia. Ma ona naprawdę dużo pozytywnych cech. Jest szybka i łatwa – recepturę wcieli w życie każdy amator. Jest też tania jak barszcz, o czym przekonasz się, robiąc zakupy. Jest też najzwyczajniej w świecie smaczna, bo składa się z produktów, które lubi każdy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z kapustą
Użycie kiełbasy do tworzenia zapiekanki ziemniaczanej to pospolity zabieg. Co innego skorzystanie z białej kapusty. To zdrowe warzywo znacznie rzadziej pojawia się w przepisach na tego rodzaju potrawy. My jednak uparcie twierdzimy, że jest to w pełni przemyślana operacja. Poszatkowana kapusta dodaje zapiekance rześkości, nie nabija zbytnio rachunku, a przy okazji sprawia, że obiad staje się bardziej pożywny. Ten pełnowartościowy posiłek z całą pewnością ci się spodoba, a domownicy będą się o niego regularnie upominać. Prawda, że brzmi to cudownie?
Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i kiełbasą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- ½ główki białej kapusty (około 500 g),
- 250 g ulubionej kiełbasy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 150 g sera w kostce,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- olej rośliny,
- natka pietruszki,
- suszony rozmaryn,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tworzenie zapiekanki "do syta" rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie umyj je i pokrój w dosyć cienkie plastry. Podgotuj je w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Teraz rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę, posiekaną cebulę i czosnek.
- Dorzuć również poszatkowaną kapustę, a całość dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy kapusta będzie już miękka, zdejmij mieszankę z ognia.
- Czas na składanie zapiekanki. Zacznij od warstwy odcedzonych ziemniaków. Teraz wyłóż do naczynia żaroodpornego kapustę z kiełbasą, znowu ziemniaki i tak aż do wyczerpania składników.
- Ser zetrzyj. Połowę wymieszaj ze śmietanką i wylej na zapiekankę. Wierzch przykryj pozostałym serem.
- Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!