WAŻNE
TERAZ

Macron pisze po polsku. Francja wysyła myśliwce na wschodnią flankę

Tania zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym dodatkiem. Cała rodzina naje się nią do syta

Ziemniaki, biała kapusta i kiełbasa to składniki, z których możesz przygotować pyszny, tani i totalnie sycący obiad dla całej rodziny. Połączenie ich w jedność to żaden problem, a zapiekanka, którą już wkrótce poczęstujesz domowników, stanie się u was nowym hitem.

Zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olha Afanasieva

Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najprostszych obiadów, o jakie można pokusić się w trakcie zabieganego tygodnia. Ma ona naprawdę dużo pozytywnych cech. Jest szybka i łatwa – recepturę wcieli w życie każdy amator. Jest też tania jak barszcz, o czym przekonasz się, robiąc zakupy. Jest też najzwyczajniej w świecie smaczna, bo składa się z produktów, które lubi każdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Zapiekanka z kapustą

Użycie kiełbasy do tworzenia zapiekanki ziemniaczanej to pospolity zabieg. Co innego skorzystanie z białej kapusty. To zdrowe warzywo znacznie rzadziej pojawia się w przepisach na tego rodzaju potrawy. My jednak uparcie twierdzimy, że jest to w pełni przemyślana operacja. Poszatkowana kapusta dodaje zapiekance rześkości, nie nabija zbytnio rachunku, a przy okazji sprawia, że obiad staje się bardziej pożywny. Ten pełnowartościowy posiłek z całą pewnością ci się spodoba, a domownicy będą się o niego regularnie upominać. Prawda, że brzmi to cudownie?

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • ½ główki białej kapusty (około 500 g),
  • 250 g ulubionej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera w kostce,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • olej rośliny,
  • natka pietruszki,
  • suszony rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Tworzenie zapiekanki "do syta" rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie umyj je i pokrój w dosyć cienkie plastry. Podgotuj je w osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Teraz rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę, posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dorzuć również poszatkowaną kapustę, a całość dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy kapusta będzie już miękka, zdejmij mieszankę z ognia.
  4. Czas na składanie zapiekanki. Zacznij od warstwy odcedzonych ziemniaków. Teraz wyłóż do naczynia żaroodpornego kapustę z kiełbasą, znowu ziemniaki i tak aż do wyczerpania składników.
  5. Ser zetrzyj. Połowę wymieszaj ze śmietanką i wylej na zapiekankę. Wierzch przykryj pozostałym serem.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę