Kapusta po budapesztańsku powala na kolana. Nawet bigos wypada przy niej blado
Węgrzy są mistrzami potraw jednogarnkowych. Latem zajadaliśmy się leczo, a teraz czas na kapustę według przepisu z Budapesztu. Jest lepsza niż gulasz czy bigos, a w dodatku nie ma w tym daniu ani kawałka mięsa.
06.11.2024 18:08
Dietetycy wciąż przypominają, że o tej porze roku warto jeść więcej warzyw. Są bogate w witaminy, które mają świetny wpływ na odporność. Nie masz już pomysłów na kolejne dania? Wypróbuj kapustę po budapesztańsku. Jest pyszna i pełna składników odżywczych.
Idealna na jesień
Dania z kapusty o tej porze roku to dobry wybór. Ma ona mnóstwo witamin, szczególnie A, C, D, a także niezbędnych minerałów jak wapń, magnez czy żelazo, które wpływają na usprawnienie układu odpornościowego. W węgierskim daniu kapusta pełni główną rolę, ale są w nim także papryki, marchewki i cukinia. Zawiera więc sporo błonnika, który świetnie wpływa na trawienie. Dzięki temu też potrawa jest sycąca. Nie brakuje w niej również antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, zaś dodatek chili sprawia, że kapusta świetnie rozgrzewa nawet w najchłodniejszy dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd w nazwie tego dania Budapeszt?
Inspiracją było tu typowo węgierskie leczo, a także gulasz. W tradycyjnych węgierskich daniach nie brakuje mięsa, a kapusta po budapesztańsku to świetna propozycja także dla wegetarian. Można ją podawać po prostu z pieczywem. Smakuje także jako dodatek do obiadu, pasuje do ziemniaków, kotletów czy mięsa w sosie. Trzeba przyznać, że ta kapusta ma zdecydowany charakter. Jak to w węgierskiej kuchni, przypraw, a zwłaszcza papryki, w niej nie brakuje.
Kapusta po budapesztańsku
Składniki:
- 1 kg białej kapusty,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- kawałek papryczki chili,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 2 cebule szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 400 g passaty pomidorowej,
- olej roślinny do smażenia,
- 1 łyżka masła.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka kminku,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowywania:
- Kapustę drobno poszatkuj. Pozbądź się z papryki gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki, a chili pokrój w drobną kosteczkę. Obierz marchewki i cukinię, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Pokrój cebule w piórka. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodaj czosnek, papryczkę chili i przyprawy — obie sproszkowane papryki, kminek, a także roztarte w moździerzu ziarna kolendry i ziela angielskiego. Smaż przez chwilę.
- Dołóż na patelnię paprykę, cukinię i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Wlej na patelnię bulion. Gdy się zagotuje, przełóż całą zawartość patelni do odpowiednio dużego garnka.
- Dodaj go garnka kapustę i passatę pomidorową. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Duś na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną, a sos się zredukuje. Pod koniec dołóż łyżkę masła i ponownie wymieszaj.