Kapusta po budapesztańsku powala na kolana. Nawet bigos wypada przy niej blado

Węgrzy są mistrzami potraw jednogarnkowych. Latem zajadaliśmy się leczo, a teraz czas na kapustę według przepisu z Budapesztu. Jest lepsza niż gulasz czy bigos, a w dodatku nie ma w tym daniu ani kawałka mięsa.

Ten sposób na kapustę jest bezkonkurencyjny. Ten sposób na kapustę jest bezkonkurencyjny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Dorota Gepert

Dietetycy wciąż przypominają, że o tej porze roku warto jeść więcej warzyw. Są bogate w witaminy, które mają świetny wpływ na odporność. Nie masz już pomysłów na kolejne dania? Wypróbuj kapustę po budapesztańsku. Jest pyszna i pełna składników odżywczych.

Idealna na jesień

Dania z kapusty o tej porze roku to dobry wybór. Ma ona mnóstwo witamin, szczególnie A, C, D, a także niezbędnych minerałów jak wapń, magnez czy żelazo, które wpływają na usprawnienie układu odpornościowego. W węgierskim daniu kapusta pełni główną rolę, ale są w nim także papryki, marchewki i cukinia. Zawiera więc sporo błonnika, który świetnie wpływa na trawienie. Dzięki temu też potrawa jest sycąca. Nie brakuje w niej również antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, zaś dodatek chili sprawia, że kapusta świetnie rozgrzewa nawet w najchłodniejszy dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Skąd w nazwie tego dania Budapeszt?

Inspiracją było tu typowo węgierskie leczo, a także gulasz. W tradycyjnych węgierskich daniach nie brakuje mięsa, a kapusta po budapesztańsku to świetna propozycja także dla wegetarian. Można ją podawać po prostu z pieczywem. Smakuje także jako dodatek do obiadu, pasuje do ziemniaków, kotletów czy mięsa w sosie. Trzeba przyznać, że ta kapusta ma zdecydowany charakter. Jak to w węgierskiej kuchni, przypraw, a zwłaszcza papryki, w niej nie brakuje.

Kapusta po budapesztańsku

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,  
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka, 
  • kawałek papryczki chili, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 cukinia, 
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu warzywnego, 
  • 400 g passaty pomidorowej, 
  • olej roślinny do smażenia, 
  • 1 łyżka masła. 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • pół łyżeczki ziaren kolendry, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:  

  1. Kapustę drobno poszatkuj. Pozbądź się z papryki gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki, a chili pokrój w drobną kosteczkę. Obierz marchewki i cukinię, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Pokrój cebule w piórka. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodaj czosnek, papryczkę chili i przyprawy — obie sproszkowane papryki, kminek, a także roztarte w moździerzu ziarna kolendry i ziela angielskiego. Smaż przez chwilę.  
  4. Dołóż na patelnię paprykę, cukinię i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Wlej na patelnię bulion. Gdy się zagotuje, przełóż całą zawartość patelni do odpowiednio dużego garnka. 
  5. Dodaj go garnka kapustę i passatę pomidorową. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Duś na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną, a sos się zredukuje. Pod koniec dołóż łyżkę masła i ponownie wymieszaj.  
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem