Kapusta po budapesztańsku powala na kolana. Nawet bigos wypada przy niej blado

Węgrzy są mistrzami potraw jednogarnkowych. Latem zajadaliśmy się leczo, a teraz czas na kapustę według przepisu z Budapesztu. Jest lepsza niż gulasz czy bigos, a w dodatku nie ma w tym daniu ani kawałka mięsa.

Kapusta po budapesztańsku powala na kolana. Nawet bigos wypada przy niej bladoTen sposób na kapustę jest bezkonkurencyjny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Dietetycy wciąż przypominają, że o tej porze roku warto jeść więcej warzyw. Są bogate w witaminy, które mają świetny wpływ na odporność. Nie masz już pomysłów na kolejne dania? Wypróbuj kapustę po budapesztańsku. Jest pyszna i pełna składników odżywczych.

Idealna na jesień

Dania z kapusty o tej porze roku to dobry wybór. Ma ona mnóstwo witamin, szczególnie A, C, D, a także niezbędnych minerałów jak wapń, magnez czy żelazo, które wpływają na usprawnienie układu odpornościowego. W węgierskim daniu kapusta pełni główną rolę, ale są w nim także papryki, marchewki i cukinia. Zawiera więc sporo błonnika, który świetnie wpływa na trawienie. Dzięki temu też potrawa jest sycąca. Nie brakuje w niej również antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, zaś dodatek chili sprawia, że kapusta świetnie rozgrzewa nawet w najchłodniejszy dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Skąd w nazwie tego dania Budapeszt?

Inspiracją było tu typowo węgierskie leczo, a także gulasz. W tradycyjnych węgierskich daniach nie brakuje mięsa, a kapusta po budapesztańsku to świetna propozycja także dla wegetarian. Można ją podawać po prostu z pieczywem. Smakuje także jako dodatek do obiadu, pasuje do ziemniaków, kotletów czy mięsa w sosie. Trzeba przyznać, że ta kapusta ma zdecydowany charakter. Jak to w węgierskiej kuchni, przypraw, a zwłaszcza papryki, w niej nie brakuje.

Kapusta po budapesztańsku

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,  
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka, 
  • kawałek papryczki chili, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 cukinia, 
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu warzywnego, 
  • 400 g passaty pomidorowej, 
  • olej roślinny do smażenia, 
  • 1 łyżka masła. 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • pół łyżeczki ziaren kolendry, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:  

  1. Kapustę drobno poszatkuj. Pozbądź się z papryki gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki, a chili pokrój w drobną kosteczkę. Obierz marchewki i cukinię, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Pokrój cebule w piórka. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodaj czosnek, papryczkę chili i przyprawy — obie sproszkowane papryki, kminek, a także roztarte w moździerzu ziarna kolendry i ziela angielskiego. Smaż przez chwilę.  
  4. Dołóż na patelnię paprykę, cukinię i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Wlej na patelnię bulion. Gdy się zagotuje, przełóż całą zawartość patelni do odpowiednio dużego garnka. 
  5. Dodaj go garnka kapustę i passatę pomidorową. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Duś na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną, a sos się zredukuje. Pod koniec dołóż łyżkę masła i ponownie wymieszaj.  

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia