Zauważyłeś biały nalot na kiszonej kapuście? Mało kto wie, co to oznacza

Jesienią i zimą znacznie częściej jemy kiszoną kapustę. I bardzo dobrze, bo ma świetny wpływ na odporność i poprawia trawienie. Lepiej jednak nie kupować jej na zapas i wiedzieć, jak rozpoznać, że jest zepsuta. Sygnały nie zawsze są oczywiste.

kapusta kiszona
Zaczyna się sezon na kiszoną kapustę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiszona kapusta to jedno z najstarszych i najzdrowszych przetworów. W ostatnich latach jej popularność wzrosła dzięki modzie na fermentowane produkty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Jedz, nie będziesz chorować

Kiszona kapusta wzmacnia odporność, bo dostarcza organizmowi niezbędne bakterie probiotyczne. Regularne spożywanie kiszonej kapusty może uchronić przed infekcjami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jednym z głównych atutów kapusty kiszonej jest jej wpływ na trawienie. Zawarte w niej bakterie mlekowe wspierają naturalną mikroflorę jelit, pomagając w przyswajaniu składników odżywczych i łagodzeniu problemów trawiennych. Kapusta kiszona jest też bogata w witaminę C, zawiera żelazo, potas oraz magnez, które wspierają pracę serca i mięśni.

Czy kożuch jest groźny

Jest bardzo zdrowa, ale wiadomo, musi być dobrej jakości. Sam proces fermentacji kapusty jest jakąś formą psucia. Często niepokój wywołuje biały nalot na kapuście. Może mieć różne pochodzenie, ale najczęściej jest to tzw. kożuch fermentacyjny. Jest to naturalny efekt procesu fermentacji mlekowej. Kożuch fermentacyjny jest całkowicie bezpieczny do spożycia, wystarczy go zdjąć przed jedzeniem, aby nie wpłynął na smak kiszonki. Natomiast jeśli biały nalot jest kępkowaty i ma różne barwy – od szarej, przez niebieską, do pomarańczowej – może to wskazywać na obecność pleśni, która jest szkodliwa i kiszonki powinny być wyrzucone.

Groźna pleśń

Rozróżnienie pleśni od kożucha fermentacyjnego nie jest trudne. Kożuch fermentacyjny jest jednorodny, ma mlecznobiały kolor i charakterystyczny zapach. Pleśń natomiast ma kępkowatą strukturę i może przybierać wiele różnych kolorów. Jeśli kiszonka ma przyjemny, kwaśny zapach, a na powierzchni jest jednorodny biały nalot, można ją bezpiecznie spożyć.

 Kiszona kapusta może się też zepsuć, na co wpływu nie ma pleśń. Wtedy jej zapach jest bardzo nieprzyjemny. Innym sygnałem, że kapusta nie nadaje się do jedzenia, jest to, że kapusta się pieni, a w wodzie pojawiają się bąbelki. Poza tym zepsuta kiszonka zmieni kolor z żółtego na szary. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej