PoradyZauważyłeś biały nalot na kiszonej kapuście? Mało kto wie, co to oznacza

Zauważyłeś biały nalot na kiszonej kapuście? Mało kto wie, co to oznacza

Jesienią i zimą znacznie częściej jemy kiszoną kapustę. I bardzo dobrze, bo ma świetny wpływ na odporność i poprawia trawienie. Lepiej jednak nie kupować jej na zapas i wiedzieć, jak rozpoznać, że jest zepsuta. Sygnały nie zawsze są oczywiste.

Zaczyna się sezon na kiszoną kapustę.
Zaczyna się sezon na kiszoną kapustę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.11.2024 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszona kapusta to jedno z najstarszych i najzdrowszych przetworów. W ostatnich latach jej popularność wzrosła dzięki modzie na fermentowane produkty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz, nie będziesz chorować

Kiszona kapusta wzmacnia odporność, bo dostarcza organizmowi niezbędne bakterie probiotyczne. Regularne spożywanie kiszonej kapusty może uchronić przed infekcjami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jednym z głównych atutów kapusty kiszonej jest jej wpływ na trawienie. Zawarte w niej bakterie mlekowe wspierają naturalną mikroflorę jelit, pomagając w przyswajaniu składników odżywczych i łagodzeniu problemów trawiennych. Kapusta kiszona jest też bogata w witaminę C, zawiera żelazo, potas oraz magnez, które wspierają pracę serca i mięśni.

Czy kożuch jest groźny

Jest bardzo zdrowa, ale wiadomo, musi być dobrej jakości. Sam proces fermentacji kapusty jest jakąś formą psucia. Często niepokój wywołuje biały nalot na kapuście. Może mieć różne pochodzenie, ale najczęściej jest to tzw. kożuch fermentacyjny. Jest to naturalny efekt procesu fermentacji mlekowej. Kożuch fermentacyjny jest całkowicie bezpieczny do spożycia, wystarczy go zdjąć przed jedzeniem, aby nie wpłynął na smak kiszonki. Natomiast jeśli biały nalot jest kępkowaty i ma różne barwy – od szarej, przez niebieską, do pomarańczowej – może to wskazywać na obecność pleśni, która jest szkodliwa i kiszonki powinny być wyrzucone.

Groźna pleśń

Rozróżnienie pleśni od kożucha fermentacyjnego nie jest trudne. Kożuch fermentacyjny jest jednorodny, ma mlecznobiały kolor i charakterystyczny zapach. Pleśń natomiast ma kępkowatą strukturę i może przybierać wiele różnych kolorów. Jeśli kiszonka ma przyjemny, kwaśny zapach, a na powierzchni jest jednorodny biały nalot, można ją bezpiecznie spożyć.

 Kiszona kapusta może się też zepsuć, na co wpływu nie ma pleśń. Wtedy jej zapach jest bardzo nieprzyjemny. Innym sygnałem, że kapusta nie nadaje się do jedzenia, jest to, że kapusta się pieni, a w wodzie pojawiają się bąbelki. Poza tym zepsuta kiszonka zmieni kolor z żółtego na szary. 

kapustakapusta kiszonakiszonki