Katarzyna Cichopek zaskoczyła przepisem na kiszone kwiaty. Gwiazda zwraca uwagę na jedną rzecz

Do poziomu koreańskiej fantazji jeszcze nam daleko, ale przyznać trzeba, że coraz odważniej eksperymentujemy z kiszonkami. Nie tylko ogórki i kapusta lądują w słojach, ale też dynia, marchew czy kalafior. Znana aktorka zaskoczyła jeszcze bardziej i zaproponowała przepis na kiszone kwiaty.

Katarzyna Cichopek pokazała, jak kisić chryzantemyKatarzyna Cichopek pokazała, jak kisić chryzantemy
Źródło zdjęć: © Canva: daizuoxin, Instagram: katarzynacichopek | Pyszności

Katarzyna Cichopek podzieliła się nietypowym przepisem na kiszone kwiaty w programie Pytanie na śniadanie. Chryzantemy kojarzą się głównie z początkiem listopada i wizytami na cmentarzach, jednak okazuje się, że można je również spożywać. Chociaż zazwyczaj kiszonki kojarzymy z ogórkami, buraczkami lub kapustą, to kiszenie kwiatów może być ciekawą nowością w twojej spiżarni. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zanim jednak zanurzysz kwiaty w solance, musisz zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą trzy składniki i odrobina kreatywności. Ta przekąska zniknie szybciej niż czekolada

Kiszone chryzantemy. Jakie chryzantemy można kisić?

Jadalną chryzantemą jest złocień wieńcowy, szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. W Japonii spożywa się również liście tej rośliny, które mają silny, wyrazisty smak i są wykorzystywane do przyrządzania niektórych potraw, sałatek czy marynat. Z kolei płatki kwiatów chryzantemy gotuje się i marynuje w occie.

Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie chryzantemy są bezpieczne do jedzenia. Katarzyna Cichopek podkreśla, że nie należy spożywać kwiatów z doniczek, ponieważ są one często traktowane chemikaliami. Jeśli masz działkę lub ogród działkowy, to możesz użyć własnych chryzantem. Można je również kupić w formie suszonej.

Czy kiszone chryzantemy są zdrowe?

Chryzantemy są bogatym źródłem witaminy A i C, a także niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witamin z grupy B. Ponadto zawierają cenne pierwiastki, takie jak cynk, magnez, potas oraz rzadko spotykany selen. Z kolei fermentowane chryzantemy to znakomite źródło bakterii probiotycznych, wspierających nasz układ trawienny.

Chryzantemy, dzięki obecności potasu i magnezu, mogą wspierać pracę serca oraz obniżać poziom cholesterolu. Dodatkowo wspomagają leczenie osteoporozy oraz działają przeciwzapalnie. Regularne ich spożywanie wzmacnia odporność dzięki witaminie C i cynkowi, a także korzystnie wpływa na wzrok, skórę i włosy. Napar z chryzantem działa lekko uspokajająco i wspomaga metabolizm.

Złocień wieńcowy
Złocień wieńcowy © Adobe Stock | Pyszności

Kiszone chryzantemy. Przepis Katarzyny Cichopek

Składniki:

  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki,
  • mały kawałek chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka soli,
  • garść płatków jaglanych,
  • garść płatków chryzantem,
  • gałązka melisy.

Przygotowanie:

  1. Chcąc przygotować kiszone chryzantemy, należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać w jednej misce, następnie przełożyć do słoika o pojemności 900 ml.
  2. Połącz litr wody z jedną łyżeczką soli i zalej umieszczone w słoiku składniki.
  3. Całość zakręć szczelnie i odstaw na dwa tygodnie.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇