InspiracjeKatarzyna Cichopek zaskoczyła przepisem na kiszone kwiaty. Gwiazda zwraca uwagę na jedną rzecz

Katarzyna Cichopek zaskoczyła przepisem na kiszone kwiaty. Gwiazda zwraca uwagę na jedną rzecz

Katarzyna Cichopek pokazała, jak kisić chryzantemy
Katarzyna Cichopek pokazała, jak kisić chryzantemy
Źródło zdjęć: © Canva: daizuoxin, Instagram: katarzynacichopek | Pyszności

10.10.2024 08:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do poziomu koreańskiej fantazji jeszcze nam daleko, ale przyznać trzeba, że coraz odważniej eksperymentujemy z kiszonkami. Nie tylko ogórki i kapusta lądują w słojach, ale też dynia, marchew czy kalafior. Znana aktorka zaskoczyła jeszcze bardziej i zaproponowała przepis na kiszone kwiaty.

Katarzyna Cichopek podzieliła się nietypowym przepisem na kiszone kwiaty w programie Pytanie na śniadanie. Chryzantemy kojarzą się głównie z początkiem listopada i wizytami na cmentarzach, jednak okazuje się, że można je również spożywać. Chociaż zazwyczaj kiszonki kojarzymy z ogórkami, buraczkami lub kapustą, to kiszenie kwiatów może być ciekawą nowością w twojej spiżarni. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zanim jednak zanurzysz kwiaty w solance, musisz zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszone chryzantemy. Jakie chryzantemy można kisić?

Jadalną chryzantemą jest złocień wieńcowy, szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. W Japonii spożywa się również liście tej rośliny, które mają silny, wyrazisty smak i są wykorzystywane do przyrządzania niektórych potraw, sałatek czy marynat. Z kolei płatki kwiatów chryzantemy gotuje się i marynuje w occie.

Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie chryzantemy są bezpieczne do jedzenia. Katarzyna Cichopek podkreśla, że nie należy spożywać kwiatów z doniczek, ponieważ są one często traktowane chemikaliami. Jeśli masz działkę lub ogród działkowy, to możesz użyć własnych chryzantem. Można je również kupić w formie suszonej.

Czy kiszone chryzantemy są zdrowe?

Chryzantemy są bogatym źródłem witaminy A i C, a także niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witamin z grupy B. Ponadto zawierają cenne pierwiastki, takie jak cynk, magnez, potas oraz rzadko spotykany selen. Z kolei fermentowane chryzantemy to znakomite źródło bakterii probiotycznych, wspierających nasz układ trawienny.

Chryzantemy, dzięki obecności potasu i magnezu, mogą wspierać pracę serca oraz obniżać poziom cholesterolu. Dodatkowo wspomagają leczenie osteoporozy oraz działają przeciwzapalnie. Regularne ich spożywanie wzmacnia odporność dzięki witaminie C i cynkowi, a także korzystnie wpływa na wzrok, skórę i włosy. Napar z chryzantem działa lekko uspokajająco i wspomaga metabolizm.

Złocień wieńcowy
Złocień wieńcowy © Adobe Stock | Pyszności

Kiszone chryzantemy. Przepis Katarzyny Cichopek

Składniki:

  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki,
  • mały kawałek chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka soli,
  • garść płatków jaglanych,
  • garść płatków chryzantem,
  • gałązka melisy.

Przygotowanie:

  1. Chcąc przygotować kiszone chryzantemy, należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać w jednej misce, następnie przełożyć do słoika o pojemności 900 ml.
  2. Połącz litr wody z jedną łyżeczką soli i zalej umieszczone w słoiku składniki.
  3. Całość zakręć szczelnie i odstaw na dwa tygodnie.