Katarzyna Cichopek zaskoczyła przepisem na kiszone kwiaty. Gwiazda zwraca uwagę na jedną rzecz
Do poziomu koreańskiej fantazji jeszcze nam daleko, ale przyznać trzeba, że coraz odważniej eksperymentujemy z kiszonkami. Nie tylko ogórki i kapusta lądują w słojach, ale też dynia, marchew czy kalafior. Znana aktorka zaskoczyła jeszcze bardziej i zaproponowała przepis na kiszone kwiaty.
10.10.2024 08:44
Katarzyna Cichopek podzieliła się nietypowym przepisem na kiszone kwiaty w programie Pytanie na śniadanie. Chryzantemy kojarzą się głównie z początkiem listopada i wizytami na cmentarzach, jednak okazuje się, że można je również spożywać. Chociaż zazwyczaj kiszonki kojarzymy z ogórkami, buraczkami lub kapustą, to kiszenie kwiatów może być ciekawą nowością w twojej spiżarni. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zanim jednak zanurzysz kwiaty w solance, musisz zwrócić uwagę na jedną rzecz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiszone chryzantemy. Jakie chryzantemy można kisić?
Jadalną chryzantemą jest złocień wieńcowy, szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. W Japonii spożywa się również liście tej rośliny, które mają silny, wyrazisty smak i są wykorzystywane do przyrządzania niektórych potraw, sałatek czy marynat. Z kolei płatki kwiatów chryzantemy gotuje się i marynuje w occie.
Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie chryzantemy są bezpieczne do jedzenia. Katarzyna Cichopek podkreśla, że nie należy spożywać kwiatów z doniczek, ponieważ są one często traktowane chemikaliami. Jeśli masz działkę lub ogród działkowy, to możesz użyć własnych chryzantem. Można je również kupić w formie suszonej.
Czy kiszone chryzantemy są zdrowe?
Chryzantemy są bogatym źródłem witaminy A i C, a także niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witamin z grupy B. Ponadto zawierają cenne pierwiastki, takie jak cynk, magnez, potas oraz rzadko spotykany selen. Z kolei fermentowane chryzantemy to znakomite źródło bakterii probiotycznych, wspierających nasz układ trawienny.
Chryzantemy, dzięki obecności potasu i magnezu, mogą wspierać pracę serca oraz obniżać poziom cholesterolu. Dodatkowo wspomagają leczenie osteoporozy oraz działają przeciwzapalnie. Regularne ich spożywanie wzmacnia odporność dzięki witaminie C i cynkowi, a także korzystnie wpływa na wzrok, skórę i włosy. Napar z chryzantem działa lekko uspokajająco i wspomaga metabolizm.
Kiszone chryzantemy. Przepis Katarzyny Cichopek
Składniki:
- 600 g marchewki pokrojonej w paseczki,
- mały kawałek chrzanu,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka soli,
- garść płatków jaglanych,
- garść płatków chryzantem,
- gałązka melisy.
Przygotowanie:
- Chcąc przygotować kiszone chryzantemy, należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać w jednej misce, następnie przełożyć do słoika o pojemności 900 ml.
- Połącz litr wody z jedną łyżeczką soli i zalej umieszczone w słoiku składniki.
- Całość zakręć szczelnie i odstaw na dwa tygodnie.