Takie kluchy jadłam na Kaszubach. Pyzy i inne mogą się schować
Przepisów na najróżniejsze kluski jest co nie miara i każdy znajdzie coś dla siebie, ale te, które jadłam na Kaszubach, zdeklasowały wszystkie inne. Podane z aromatycznymi dodatkami, zachwycą absolutnie każdego i zapadną w pamięć na długo.
Fani klusek na pewno nie mają na co narzekać, szczególnie podczas wycieczki na Kaszubach. Tamtejsze golce to danie o długiej tradycji, które od pokoleń gości na stołach lokalnych mieszkańców, a podczas wizyty w tym rejonie Polski warto o nich pamiętać. Tradycyjnie podawane ze śmietaną lub wędzonym boczkiem, zachwycają swoim wyjątkowym smakiem.
Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji
Pękate kluski
Golce to tradycyjne, pękate kluski ziemniaczane, charakterystyczne dla Kaszub. Ich pulchna, okrągła lub lekko podłużna forma sprawia, że są sycące i idealnie chłoną dodatki, takie jak skwarki, cebulka, śmietana czy wędzone mięso. Sprawia to, że golce są niepowtarzalne, a sama potrawa to prawdziwy symbol kuchni Kaszub.
Zabierając się do gotowania pamiętaj, że należy zaopatrzyć się w dwa rodzaje ziemniaków, ponieważ część gotujemy, a drugą część ścieramy na surowo. W tym celu warto jest zakupić zarówno te mączyste, jak i półmączyste, aby mieć pewność, że kluski wyjdą idealne.
Przepis na pękate kluski
Składniki:
- 500 g ziemniaków mączystych (do gotowania),
- 500 g ziemniaków półmączystych (do starcia),
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 średnie jajko,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula, szczypta majeranku,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki przeznaczone do gotowania. Włóż do garnka z lekko osoloną wodą i gotuj na średnim ogniu aż będą miękkie. Odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- W tym czasie obierz i zetrzyj drugą połowę ziemniaków na drobnej tarce.
- Przełóż starte ziemniaki do miski i dokładnie odciśnij nadmiar wody. Pozostaw wodę na kilka minut aż osadzi się skrobia.
- Ostrożnie odlej klarowną część wody i połącz osad ze skrobią oraz starte ziemniaki z ugotowanymi, wbij jajko, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dopraw pieprzem. Powstałą masę delikatnie zagniataj rękami, w razie potrzeby stopniowo dosypuj pozostałą mąkę.
- Przygotuj duży garnek z wodą, dodaj odrobinę soli i kroplę oleju, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Formuj kluski ręką lub łyżką i wrzucaj pojedynczo do gotującej się wody.
- Gotuj 3-5 minut w zależności od wielkości.
- W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę, cebulę w cienkie piórka.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokrojony boczek, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj również cebulę. Dopraw szczyptą majeranku.
- Odcedzone kluski przełóż na talerz, wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!