Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent

Na mielone chętnych nie brakuje, w szczególności, gdy towarzyszą im buraczki i ziemniaki. Ten przepis skrywa jednak w sobie małą tajemnicę, która wynosi zwykłe kotlety na nowy poziom smaku. To prosty patent, który sprawia, że kotlety są bardziej soczyste i mają intensywny aromat.

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarekKotlety mielone z dodatkiem pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Idealne mielone powinny być soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Wilgotne wnętrze to najczęściej zasługa namoczonej w mleku kajzerki, ale w moim przepisie sięgam po podsmażone na maśle pieczarki. Ich dodatek, w przeciwieństwie do bułki, wzbogaca masę mięsną o głęboki, grzybowy aromat, który idealnie komponuje się z wieprzowiną i wołowiną. Prosta zmiana a efekt tak smaczny, że nawet teściowa nie będzie szczędziła pochwał.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Kotlety mielone z pieczarkami

Sekretem jest odpowiednie przygotowanie grzybów. Pieczarki muszą być starte lub drobno posiekane, a następnie dokładnie odparowane na patelni, tak aby oddały całą wodę i wchłonęły tłuszcz oraz aromat cebuli. Ten trik sprawia, że ich smak się koncentruje. Dzięki temu kotlety nie tylko zyskują na smaku, ale też pozostają miękkie i delikatne nawet po ostygnięciu. Pieczarki, działają jak gąbki, zatrzymują wilgoć wewnątrz kotleta. Zwiększają też objętość mięsnej masy, dzięki czemu można wyczarować więcej mielonych.

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie),
  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta pietruszki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki i cebulę bardzo drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki z cebulą, aż całkowicie odparują wodę i zarumienią się. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do dużej miski przełóż mięso mielone. Dodaj jajko, majeranek, sól i pieprz. Wsyp bułkę tartą i wlej mleko.
  4. Dodaj podsmażone wcześniej pieczarki z cebulą.
  5. Masę mięsną wyrabiaj ręką przez kilka minut.
  6. Uformuj kotlety o preferowanym kształcie i obtocz w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej.
  8. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane i dobrze ścięte w środku. Zajmie to około 5–7 minut z każdej strony, zależnie od grubości.

Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Idealnie smakują z mizerią lub buraczkami z chrzanem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇