Mizerię robię inaczej niż wszyscy. Jest przyjemnie chrupiąca i bardziej aromatyczna
Kiedy sezon ogórkowy trwa, na stołach króluje mizeria. Chrupiąca, rześka i lekka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. W moim domu króluje z nieco innymi dodatkami niż zazwyczaj można się spotkać.
Mizeria to niekwestionowana królowa letnich obiadów. Chociaż tradycyjna wersja z cienko pokrojonych ogórków, śmietany i koperku ma swoich wiernych fanów, warto spróbować czegoś nowego. Ta intensywnie chrupiąca i aromatyczna mizeria zaskoczy swoją prostotą i świeżym smakiem, który idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków, grilla czy tradycyjnego schabowego. Pozostawiona na blacie znika ekspresowo z miseczki, zanim jeszcze pojawi się główne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku
Mizeria z pietruszką
Sekretem tego przepisu jest krojenie ogórków w większe kawałki oraz dodatek świeżej natki pietruszki, która wnosi orzeźwiającą, ziołową nutę. Zapomnij o cieniutkich plasterkach, tutaj liczy się tekstura i intensywność smaku. Dzięki temu sałatka jest idealnie chrupiąca, zyskuje też jeszcze więcej rześkości. Przyjemnie łączy się z lekko pikantną cebulą i odrobiną soku z cytryny. Nie ma tutaj też dużej ilości jogurtu, warzywa mają być jedynie muśnięte, a nie zanurzone w nabiale.
Składniki:
- 2-3 świeże ogórki gruntowe,
- 1 szalotka,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj. Jeśli mają twardą skórkę, obierz je.
- Pokrój w duże kawałki, mogą być nieregularnej wielkości.
- Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i dorzuć do ogórków.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Dodaj do miski z ogórkami i cebulą.
- W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli lubisz słodko-kwaśne smaki, dodaj szczyptę cukru.
- Przygotowany sos wlej do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie kawałki ogórków były pokryte.
- Mizerię najlepiej podawać od razu, kiedy ogórki są jeszcze przyjemnie chrupiące. Odstawienie jej na dłużej sprawi, że ogórki puszczą sok i stracą swoją jędrność.
Ta mizeria to idealny sposób na urozmaicenie letniego menu. Większe kawałki ogórka sprawiają, że czujesz ich świeżość i chrupkość w każdym kęsie, a połączenie cebuli z natką pietruszki nadaje całości niebanalny i wyrazisty charakter. Smacznego!