Bez śmietany i jogurtu. Ta mizeria bije tradycyjną na głowę

Sezon ogórkowy trwa, a w kuchni króluje przede wszystkim mizeria z solidną ilością śmietany. W tym przepisie nabiału nie ma, jest za to cała paleta innych smaków.

Mizerię możesz zrobić bez dodatku nabiałuMizerię możesz zrobić bez dodatku nabiału
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mizeria to dodatek naprawdę uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako towarzystwo dla schabowego w panierce czy mielonego, doda rześkości przy potrawach z grilla, a i przy zwykłym jajku sadzonym i gotowanych ziemniakach bywa nieoceniona. Najczęstsze sporty dotyczą tęgo, jak ją serwować. Jedni nie wyobrażają sobie mizerii z cukrem, inni jadają ją tylko na słodko. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego. Nie ma tu żadnej śmietany, nie zastąpił jej nawet lżejszy jogurt. Jest za to światowo, chrupiąco i tak smacznie, że nawet tradycjonaliści przymkną oko na mizerię bez nabiału.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Mizeria po azjatycku

Ta wersja tradycyjnej mizerii to zaskakujące połączenie polskich smaków z akcentem kuchni azjatyckiej. Jest wyjątkowo orzeźwiająca, ale jednocześnie pełna głębi smaku. Zapomnij o klasycznym, śmietanowym sosie - ta mizeria jest lekka, orzeźwiająca i pełna głębi, która podbije serca nawet tych, którzy nie są fanami tradycyjnej wersji.

Słodycz i świeżość ogórków idealnie przełamują się ze słonym sosem sojowym, a charakterystyczny aromat oleju sezamowego nadaje sałatce orientalnego charakteru. Jest lekko, chrupiąco i tak smacznie, że nikogo nie trzeba będzie zachęcać do nałożenia sobie warzyw.

Składniki

  • 2-3 świeże ogórki szklarniowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypta płatków chilli dla ostrości.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój je w cienkie plasterki. Możesz użyć mandoliny, aby były idealnie równe.
  2. Przełóż ogórki do miski, posyp je solą i odstaw na około 15 minut. To pomoże im puścić nadmiar wody, dzięki czemu mizeria będzie bardziej chrupiąca. Po tym czasie odciśnij ogórki z nadmiaru płynu.
  3. W małej miseczce przygotuj sos: przeciśnij czosnek przez praskę i połącz go z sosem sojowym, olejem sezamowym oraz olejem rzepakowym. Dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowym sosem polej ogórki i posyp całość świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj delikatnie i od razu podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀