To najlepsza panierka do schabowego. Kotlet wychodzi delikatny, ale bardziej chrupiący

Klasyczny kotlet schabowy to prawdziwy król polskiego obiadu, ale sekret jego smaku tkwi nie tylko w mięsie, lecz przede wszystkim w panierce. W tej wersji udoskonaliłam tradycyjny przepis i znalazłam sposób, by panierka była jednocześnie delikatna i wyjątkowo chrupiąca. To naprawdę najlepsza panierka do schabowego, jaką dotąd zrobiłam – a efekt docenią nawet ci, którzy jedli już setki kotletów.

Panierka do schabowegoPanierka do schabowego inna niż wszystkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Carmen Steiner

To, co moją propozycję panierki do schabowego czyni wyjątkową, to połączenie mąki kukurydzianej i bułki tartej. Mąka kukurydziana nadaje panierce lekkości i chrupkości, jaką trudno uzyskać przy klasycznej mące pszennej. Z kolei bułka tarta zapewnia złocistą, dobrze znaną strukturę i apetyczny kolor.

Warty uwagi jest także dodatek oleju do jajka - sprawia, że panierka lepiej przylega do mięsa i nie odchodzi podczas smażenia. Dzięki temu uzyskujemy kotlet, który nie chłonie tłuszczu, jest równomiernie usmażony i przyjemnie chrupie przy każdym kęsie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Przepis na schabowego w chrupiącej panierce

Jeśli marzysz o kotlecie schabowym, który będzie jednocześnie delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz, wypróbuj przepis z mąką kukurydzianą i bułką tartą – to naprawdę najlepsza panierka do schabowego, jaką do tej pory testowałam. Prosty trik z dodatkiem oleju do jajka oraz smażenie na smalcu sprawiają, że panierka jest lekka, równomierna i złocista, a mięso zachowuje soczystość.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • sól (do smaku),
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do panierowania (w razie potrzeby więcej),
  • 4-5 łyżek bułki tartej (do panierowania),
  • ok. 1/3 kostki smalcu (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od rozbicia plastrów schabu – robię to przez folię spożywczą, żeby mięso się nie rwało.
  2. Każdy kawałek solę i solidnie oprószam pieprzem z obu stron.
  3. W osobnej miseczce roztrzepuję jajko z łyżeczką oleju.
  4. Na jednym talerzu przygotowuję mąkę kukurydzianą, na drugim bułkę tartą.
  5. Każdy kotlet panieruję najpierw w mące kukurydzianej, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  6. Staram się nie dociskać zbyt mocno – chodzi o to, żeby panierka była lekka, ale dobrze przyklejona.
  7. Na patelni rozgrzewam smalec. Powinno być go tyle, żeby kotlety swobodnie pływały, ale się nie topiły.
  8. Smażę kotlety na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  9. Po usmażeniu odkładam je na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Inne pomysły na panierki do schabowego

Choć ta z mąką kukurydzianą i bułką tartą to moim zdaniem najlepsza panierka do schabowego, nic nie stoi na przeszkodzie, by czasem poeksperymentować. Panierka potrafi całkowicie zmienić charakter kotleta – od delikatnego po ultra chrupiący, od klasycznego po nowoczesny.

Oto kilka sprawdzonych wariantów:

  1. Panierka z parmezanem i bułką tartą - do bułki tartej dodaj starty parmezan (ok. 2-3 łyżki na 1 kotlet), a kotlet zyska wyraźny, serowy aromat i piękną, złocistą skorupkę.
  2. Kokosowa panierka - zamiast bułki tartej użyj wiórków kokosowych zmieszanych pół na pół z panko lub bułką tartą. Świetna do cienkich kotletów i podawania z salsą lub dipem czosnkowym.
  3. Panko (japońska bułka tarta) - panierowanie w panko daje wyjątkowo chrupiący efekt, lekki i "powietrzny".
  4. Orzechowa panierka - drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały (najlepiej w połączeniu z bułką tartą) tworzą elegancką, aromatyczną wersję kotleta.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇