Schabowe z worka robię co tydzień. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Klasyczne schabowe wymagają trochę przygotowań, a potem stania nad patelnią. Dlatego przyzwyczaiłam rodzinę do lżejszej wersji wieprzowiny, którą przygotowuje się w piekarniku. Takie kotlety piekę często i wszyscy są zachwyceni. W dodatku mam od razu gotowe ziemniaki. To świetny pomysł na szybki obiad.

Schabowe z worka są soczyste i bardzo smaczneSchabowe z worka są soczyste i bardzo smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
Dorota Gepert

Poszukujesz pomysłu na miękki, soczysty i aromatyczny schab? Trudno taki przygotować na patelni. Smażenie zawsze trochę wysusza mięso. Znacznie lepiej je upiec właśnie w worku.

Na korzyść dla zdrowia

Smażenie nie tylko wysusza mięso, ale też nie należy do zdrowych i polecanych przez dietetyków sposobów na przygotowywanie posiłków. Oczywiście trudno go całkowicie wyeliminować, ale ograniczyć już łatwiej. Dobrze to zrobić właśnie na korzyść pieczenia. Tak przygotowane potrawy są nie tylko mniej kaloryczne, ale również łatwiejsze do strawienia. Jest to proces dłuższy niż smażenie, ale pozwala na zrobienie obiadu w jednym naczyniu bez potrzeby stania przy kuchni. I dokładnie tak jest w przypadku schabu, który piecze się w worku czyli popularnym rękawie do pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Prosto do worka

Przygotowanie kotletów schabowych według tego przepisu nie sprawi nikomu kłopotu. Plastry mięsa nacieram olejem wymieszanym z miodem i sosem sojowym. Ziemniaki mieszam z posiekaną cebulą, a potem przekładam do rękawa do pieczenia, czyli worka. Do warzyw dodaje się plastry schabu i doprawiam przyprawami oraz świeżymi ziołami. Według mnie idealnie sprawdza się majeranek, słodka papryka, czarny pieprz. Dorzucam też ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Bardzo oszczędnie stosuję sól, lub wręcz pomijam ją, bo w przepisie jest słony sos sojowy. Potem wystarczy rękaw mocno zawiązać na końcach, potrząsnąć, by wszystkie składniki pokryły się przyprawami. I już można wkładać do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowany schab świetnie smakuje z klasyczną mizerią lub surówką z młodej kapusty.

Przepis na schab pieczony

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 10 małych ziemniaków,
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka miodu,
  • majeranek, papryka, pieprz do smaku,
  • gałązka rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Olej wymieszaj z sosem sojowym i miodem. Dokładnie natrzyj mieszanką kotlety schabowe.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, wymieszaj.
  3. Do rękawa przełóż kotlety oraz ziemniaki z cebulą. Dodaj przyprawy oraz gałązkę rozmarynu, mocno wstrząśnij.
  4. Schab w worku ułóż w formie do zapiekania lub na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około godziny.
  5. Po wyjęciu z piekarnika rozetnij rękaw do pieczenia, odstaw potrawę na kilka minut.
  6. Schab z ziemniakami przekładaj na talerze, polewaj całość powstałym sosem. Podawaj z mizerią lub surówką.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska