Schabowe z worka robię co tydzień. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Klasyczne schabowe wymagają trochę przygotowań, a potem stania nad patelnią. Dlatego przyzwyczaiłam rodzinę do lżejszej wersji wieprzowiny, którą przygotowuje się w piekarniku. Takie kotlety piekę często i wszyscy są zachwyceni. W dodatku mam od razu gotowe ziemniaki. To świetny pomysł na szybki obiad.

Schabowe z worka są soczyste i bardzo smaczneSchabowe z worka są soczyste i bardzo smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
Dorota Gepert

Poszukujesz pomysłu na miękki, soczysty i aromatyczny schab? Trudno taki przygotować na patelni. Smażenie zawsze trochę wysusza mięso. Znacznie lepiej je upiec właśnie w worku.

Na korzyść dla zdrowia

Smażenie nie tylko wysusza mięso, ale też nie należy do zdrowych i polecanych przez dietetyków sposobów na przygotowywanie posiłków. Oczywiście trudno go całkowicie wyeliminować, ale ograniczyć już łatwiej. Dobrze to zrobić właśnie na korzyść pieczenia. Tak przygotowane potrawy są nie tylko mniej kaloryczne, ale również łatwiejsze do strawienia. Jest to proces dłuższy niż smażenie, ale pozwala na zrobienie obiadu w jednym naczyniu bez potrzeby stania przy kuchni. I dokładnie tak jest w przypadku schabu, który piecze się w worku czyli popularnym rękawie do pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Prosto do worka

Przygotowanie kotletów schabowych według tego przepisu nie sprawi nikomu kłopotu. Plastry mięsa nacieram olejem wymieszanym z miodem i sosem sojowym. Ziemniaki mieszam z posiekaną cebulą, a potem przekładam do rękawa do pieczenia, czyli worka. Do warzyw dodaje się plastry schabu i doprawiam przyprawami oraz świeżymi ziołami. Według mnie idealnie sprawdza się majeranek, słodka papryka, czarny pieprz. Dorzucam też ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Bardzo oszczędnie stosuję sól, lub wręcz pomijam ją, bo w przepisie jest słony sos sojowy. Potem wystarczy rękaw mocno zawiązać na końcach, potrząsnąć, by wszystkie składniki pokryły się przyprawami. I już można wkładać do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowany schab świetnie smakuje z klasyczną mizerią lub surówką z młodej kapusty.

Przepis na schab pieczony

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 10 małych ziemniaków,
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka miodu,
  • majeranek, papryka, pieprz do smaku,
  • gałązka rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Olej wymieszaj z sosem sojowym i miodem. Dokładnie natrzyj mieszanką kotlety schabowe.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, wymieszaj.
  3. Do rękawa przełóż kotlety oraz ziemniaki z cebulą. Dodaj przyprawy oraz gałązkę rozmarynu, mocno wstrząśnij.
  4. Schab w worku ułóż w formie do zapiekania lub na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około godziny.
  5. Po wyjęciu z piekarnika rozetnij rękaw do pieczenia, odstaw potrawę na kilka minut.
  6. Schab z ziemniakami przekładaj na talerze, polewaj całość powstałym sosem. Podawaj z mizerią lub surówką.
Wybrane dla Ciebie
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀