PrzepisDostałam od znajomej przepis na mizerię po warszawsku. Teraz jem ją na okrągło

Dostałam od znajomej przepis na mizerię po warszawsku. Teraz jem ją na okrągło

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. I nic w tym dziwnego, bo przygotowuje się ją błyskawicznie. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie smaku, ale wciąż chcesz pozostać wierny tradycyjnemu przepisowi, to mizeria po warszawsku sprawdzi się znakomicie.

mizeria
mizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

16.04.2024 13:09

Z przygotowaniem mizerii poradzi sobie każdy, nawet dziecko. Na dodatek robi się ją w mgnieniu oka, dzięki czemu uzupełni obiad w zabiegany dzień. Świeże ogórki, koperek i śmietana tworzą harmonijną całość, którą uwielbiają całe pokolenia Polaków.

Mizeria po warszawsku

Jedni dodają trochę cukru, podając mizerię na słodko. Inni okraszają całość solidną dawką soli i pieprzu oraz świeżych ziół. W mizerii po warszawsku ląduje jednak zupełnie inny składnik. To on podkręca smak całego dania.

Mizeria
Mizeria© Adobe Stock | MYCHKO

Mowa tutaj o occie winnym, który niekoniecznie kojarzy się na pierwszy rzut oka z mizerią. Jest łagodniejszy w smaku niż spirytusowy, ale wciąż bardziej wyrazisty niż jabłkowy. Jego kwaśno-ostry smak świetnie komponuje się z ogórkami i śmietaną. Mizeria po warszawsku najlepiej smakuje schłodzona, więc dobrze jest przygotować ją nieco wcześniej.

Składniki:

  • 3-4 ogórki,
  • koperek,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki i pokrój je w jak najcieńsze plasterki. Możesz użyć do tego ostrego noża, mandoliny lub specjalnej tarki do ogórków.
  2. Umieść pokrojone ogórki w misce i posyp solą. Odstaw na 10-15 minut, aby puściły wodę.
  3. Odciśnij ogórki z nadmiaru soku.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, ocet winny, pieprz czarny i koperek.
  5. Do ogórków dodaj sos śmietanowy i delikatnie wymieszaj.
  6. Schłodź mizerię w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem.

Mizeria po warszawsku to idealny dodatek do obiadu, kolacji lub letniej przekąski. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis - ocet winny robi tu naprawdę świetną robotę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
popularne potrawymizeriamizeria po warszawsku
Wybrane dla Ciebie