Dostałam od znajomej przepis na mizerię po warszawsku. Teraz jem ją na okrągło

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. I nic w tym dziwnego, bo przygotowuje się ją błyskawicznie. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie smaku, ale wciąż chcesz pozostać wierny tradycyjnemu przepisowi, to mizeria po warszawsku sprawdzi się znakomicie.

mizeriamizeria
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Ewa Malinowska

Z przygotowaniem mizerii poradzi sobie każdy, nawet dziecko. Na dodatek robi się ją w mgnieniu oka, dzięki czemu uzupełni obiad w zabiegany dzień. Świeże ogórki, koperek i śmietana tworzą harmonijną całość, którą uwielbiają całe pokolenia Polaków.

Mizeria po warszawsku

Jedni dodają trochę cukru, podając mizerię na słodko. Inni okraszają całość solidną dawką soli i pieprzu oraz świeżych ziół. W mizerii po warszawsku ląduje jednak zupełnie inny składnik. To on podkręca smak całego dania.

Mizeria
Mizeria © Adobe Stock | MYCHKO

Mowa tutaj o occie winnym, który niekoniecznie kojarzy się na pierwszy rzut oka z mizerią. Jest łagodniejszy w smaku niż spirytusowy, ale wciąż bardziej wyrazisty niż jabłkowy. Jego kwaśno-ostry smak świetnie komponuje się z ogórkami i śmietaną. Mizeria po warszawsku najlepiej smakuje schłodzona, więc dobrze jest przygotować ją nieco wcześniej.

Składniki:

  • 3-4 ogórki,
  • koperek,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki i pokrój je w jak najcieńsze plasterki. Możesz użyć do tego ostrego noża, mandoliny lub specjalnej tarki do ogórków.
  2. Umieść pokrojone ogórki w misce i posyp solą. Odstaw na 10-15 minut, aby puściły wodę.
  3. Odciśnij ogórki z nadmiaru soku.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, ocet winny, pieprz czarny i koperek.
  5. Do ogórków dodaj sos śmietanowy i delikatnie wymieszaj.
  6. Schłodź mizerię w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem.

Mizeria po warszawsku to idealny dodatek do obiadu, kolacji lub letniej przekąski. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis - ocet winny robi tu naprawdę świetną robotę.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯