Tak ocet jabłkowy robi siostra Anastazja. Jest sto razy lepszy od sklepowego i prawie nic nie kosztuje

Ocet octowi nierówny. Już lata temu została zauważona przewaga octu jabłkowego nad spirytusowym. Ten produkt ma niezwykłe właściwości, o których każdy powinien wiedzieć. Tymczasem pewna znana w kulinarnym świecie osoba postanowiła pokazać, jak go przygotowuje. Poznaj przepis na ocet jabłkowy siostry Anastazji.

ObrazekOcet jabłkowy siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Siostra Anastazja

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy użyć octu spirytusowego, czy jabłkowego, mamy wielką nadzieję, że ostatecznie postawiłaś jednak na ten drugi. Podczas gdy ocet spirytusowy niszczy czerwone krwinki i działa drażniąco na błonę śluzową żołądka, ocet jabłkowy - oczywiście odpowiednio dawkowany - można traktować niemal jak lekarstwo.

Obrazek
Ocet jabłkowy siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy działa wspomagająco na procesy trawienne. Istnieje nawet metoda kuracji refluksu przy jego użyciu, a polega na wypiciu przed śniadaniem łyżki octu jabłkowego zmieszanego ze szklanką wodą.

Wzmacnia też nasz układ immunologiczny, ze względu na swoje odkażające właściwości. Łyżka octu jabłkowego wypita każdego dnia działa profilaktycznie na rozwój chorób wywołanych przez wirusy i bakterie.

Wspomaga odchudzanie. W tym miejscu wyraźnie zaznaczamy, że żaden - czy to naturalny, czy farmaceutyczny - środek, nie zastąpi w procesie odchudzania diety i treningów. Jest jednak udowodnione, że ocet jabłkowy zwiększa uczucie sytości i wyrównuje poziom glukozy we krwi.

Przeciwdziała chorobom serca. Dzieje się tak ze względu na to, że ocet jabłkowy zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Obrazek
Ocet jabłkowy siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Komu natomiast można zaufać bardziej w sprawie przygotowania tego zdrowego octu, niż siostrze Anastazji? Oto jej przepis na ten wspaniały produkt.

Ocet jabłkowy siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jabłek
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Przegotowaną i wystudzoną wodę przelej do dużego słoika. Rozpuść w niej miód i cukier.

Z jabłek usuń tylko ogonki i pokrój w ćwiartki. Wrzuć je do słoika. Nie powinny wystawać ponad poziom cieczy, która może sięgać maksymalnie do 3/4 wysokości słoika.

Przykryj słoik lnianą ściereczką, owiń gumką i odstaw w ciepłe miejsce. Przez pierwsze 7 dni powinnaś 2 razy dziennie wstrząsnąć słoikiem. Kolejne 4 tygodnie słoik może leżeć kompletnie nieruszany. Po tym czasie usuń jabłka, przelej ocet w butelki pozostaw jeszcze na tydzień.

Pamiętaj, by ocet trzymać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej