Nie wyrzucaj kiełkującego czosnku. Jego właściwości są nieocenione

Czosnek nie tylko podkreśla smak ulubionych potraw, ale wykazuje też szereg właściwości prozdrowotnych. Jego spożywanie jest zdecydowanie zalecane. Ale czy kiełkujący czosnek jest równie bezpieczny dla naszego zdrowia jak ten świeży?

Czy można jeść kiełkujący czosnek?Czy można jeść kiełkujący czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czasami zdarza się, że zapominamy o czosnku przechowywanym w szafce, a on zaczyna kiełkować. W takich sytuacjach często pojawia się pytanie - czy kiełkujący czosnek jest bezpieczny do spożycia? Czy powinniśmy go wyrzucić, czy może jest jakiś sposób, aby go jeszcze wykorzystać? Czy istnieje ryzyko, że ten powszechnie stosowany składnik kulinarny może stać się toksyczny?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Jak wskazuje dr Marek Skoczylas w materiale opublikowanym na YouTube, kiełkujący czosnek jest kilka razy bardziej bogaty w prozdrowotne substancje w porównaniu z tym bez kiełków. Przede wszystkim ma kilka razy więcej substancji antyoksydacyjnych. Co więcej, z każdym kolejnym dniem wzrostu pędu zwiększa się także stężenie antyoksydantów. Te natomiast skutecznie chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki odpowiedzialne są za uszkadzanie komórek i przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz sprzyjają rozwojowi wielu poważnych schorzeń, w tym nowotworów czy chorób układu krążenia.

Co jednak podkreśla dr Skoczylas, te prozdrowotne właściwości wykazują kiełkujące ząbki czosnku, ale nie same kiełki. Surowych kiełków nie powinno się spożywać, ponieważ mogą być zanieczyszczone bakteriami.

Czy kiełkujący czosnek jest zdrowy?
Czy kiełkujący czosnek jest zdrowy? © Pixabay

Dlaczego czosnek kiełkuje?

Należy zaznaczyć, że proces kiełkowania czosnku jest zjawiskiem w pełni naturalnym. Zwykle dzieje się tak, kiedy czosnek jest przechowywany zbyt długo w warunkach o podwyższonej temperaturze. O ile samo kiełkowanie czosnku nadaje mu walorów, o tyle przechowywanie go w nieodpowiednich warunkach może z czasem powodować gnicie warzywa.

Najlepszym miejscem do przechowywania główek czosnku będzie miejsce suche i chłodne. W takim środowisku czosnek będzie mógł być przechowywany przez dłuższy czas, nie tracąc przy tym swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Idealnie sprawdzi się tu koszyk wykonany z wikliny lub pudełko, które zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯