Nie wyrzucaj kiełkującego czosnku. Jego właściwości są nieocenione

Czosnek nie tylko podkreśla smak ulubionych potraw, ale wykazuje też szereg właściwości prozdrowotnych. Jego spożywanie jest zdecydowanie zalecane. Ale czy kiełkujący czosnek jest równie bezpieczny dla naszego zdrowia jak ten świeży?

Czy można jeść kiełkujący czosnek?Czy można jeść kiełkujący czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czasami zdarza się, że zapominamy o czosnku przechowywanym w szafce, a on zaczyna kiełkować. W takich sytuacjach często pojawia się pytanie - czy kiełkujący czosnek jest bezpieczny do spożycia? Czy powinniśmy go wyrzucić, czy może jest jakiś sposób, aby go jeszcze wykorzystać? Czy istnieje ryzyko, że ten powszechnie stosowany składnik kulinarny może stać się toksyczny?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Jak wskazuje dr Marek Skoczylas w materiale opublikowanym na YouTube, kiełkujący czosnek jest kilka razy bardziej bogaty w prozdrowotne substancje w porównaniu z tym bez kiełków. Przede wszystkim ma kilka razy więcej substancji antyoksydacyjnych. Co więcej, z każdym kolejnym dniem wzrostu pędu zwiększa się także stężenie antyoksydantów. Te natomiast skutecznie chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki odpowiedzialne są za uszkadzanie komórek i przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz sprzyjają rozwojowi wielu poważnych schorzeń, w tym nowotworów czy chorób układu krążenia.

Co jednak podkreśla dr Skoczylas, te prozdrowotne właściwości wykazują kiełkujące ząbki czosnku, ale nie same kiełki. Surowych kiełków nie powinno się spożywać, ponieważ mogą być zanieczyszczone bakteriami.

Czy kiełkujący czosnek jest zdrowy?
Czy kiełkujący czosnek jest zdrowy? © Pixabay

Dlaczego czosnek kiełkuje?

Należy zaznaczyć, że proces kiełkowania czosnku jest zjawiskiem w pełni naturalnym. Zwykle dzieje się tak, kiedy czosnek jest przechowywany zbyt długo w warunkach o podwyższonej temperaturze. O ile samo kiełkowanie czosnku nadaje mu walorów, o tyle przechowywanie go w nieodpowiednich warunkach może z czasem powodować gnicie warzywa.

Najlepszym miejscem do przechowywania główek czosnku będzie miejsce suche i chłodne. W takim środowisku czosnek będzie mógł być przechowywany przez dłuższy czas, nie tracąc przy tym swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Idealnie sprawdzi się tu koszyk wykonany z wikliny lub pudełko, które zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej