Najgorsze możliwe miejsce na przechowywanie czosnku. Zacznie kiełkować i stanie się gorzki

Jak przechowywać czosnek, żeby jak najdłużej pozostał świeży? Wiele osób popełnia jeden błąd. Zobacz, jak zrobić to poprawnie.

jak przechowywać czosnekjak przechowywać czosnek
Ewa

Czosnek to podstawa w kuchni. Nadaje wielu potrawom wyjątkowy aromat i smak. Bardzo ważne jest jego odpowiednie przechowywanie, aby nie tracił swoich właściwości i nie psuł się zbyt szybko. Mamy dla Ciebie praktyczne wskazówki, dzięki którym czosnek dłużej będzie Ci służył.

Czy czosnek jest zdrowy?

Czosnek to nie tylko bomba zapachowa, ale również zdrowotna. Zawiera on związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Ma również olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę. Dzięki temu jest świetnym, naturalnym antybiotykiem.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Jak przechowywać czosnek?

Nigdy nie wsadzaj świeżego czosnku do lodówki na dłuższy czas - zacznie kiełkować. Dalej można będzie go zjeść, jednak stanie się on gorzki i mniej smaczny. Czosnek w główce wytrzyma dłużej niż pojedyncze ząbki. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Nie zamykaj czosnku w szufladzie - postaw na przewiewne miejsce. Koniecznie wyjmij go z foliowego opakowania, znacznie lepiej sprawdzą się papierowe torby.

Jak poznać czy czosnek jest świeży? Ściśnij nieobraną główkę czosnku. Jeśli jest miękka, to czosnek nie jest już świeży. Obrane ząbki powinny być bardziej białe niż żółte.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Obrany czosnek

Jeśli jesteś zwolennikiem obierania czosnku i przechowywania go właśnie w takiej formie, to pamiętaj o jednej zasadzie: hermetyczne opakowanie to podstawa. Przechowuj obrane ząbki w lodówce przez maksymalnie tydzień.

Dobrym rozwiązaniem jest marynowanie czosnku w oliwie. Dzięki temu uzyskamy dodatkowo aromatyzowany tłuszcz, który możemy później wykorzystać również do smażenia.

Mrożenie czosnku

Nadmiar czosnku dobrze jest również zamrozić. Obierz i oddziel wszystkie ząbki czosnku, a następnie rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj blachę do pieczenia folią, a następnie zamroź na noc. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą.

Obrazek
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Mrozić możesz również już posiekane ząbki czosnku. Aby łatwiej było później go wykorzystać- zrób to w woreczkach strunowych (cienka warstwa) lub w foremkach na kostki lodu.

Masz ochotę na bagietkę czosnkową? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀