Najgorsze możliwe miejsce na przechowywanie czosnku. Zacznie kiełkować i stanie się gorzki

Jak przechowywać czosnek, żeby jak najdłużej pozostał świeży? Wiele osób popełnia jeden błąd. Zobacz, jak zrobić to poprawnie.

jak przechowywać czosnekjak przechowywać czosnek
Ewa

Czosnek to podstawa w kuchni. Nadaje wielu potrawom wyjątkowy aromat i smak. Bardzo ważne jest jego odpowiednie przechowywanie, aby nie tracił swoich właściwości i nie psuł się zbyt szybko. Mamy dla Ciebie praktyczne wskazówki, dzięki którym czosnek dłużej będzie Ci służył.

Czy czosnek jest zdrowy?

Czosnek to nie tylko bomba zapachowa, ale również zdrowotna. Zawiera on związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Ma również olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę. Dzięki temu jest świetnym, naturalnym antybiotykiem.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Jak przechowywać czosnek?

Nigdy nie wsadzaj świeżego czosnku do lodówki na dłuższy czas - zacznie kiełkować. Dalej można będzie go zjeść, jednak stanie się on gorzki i mniej smaczny. Czosnek w główce wytrzyma dłużej niż pojedyncze ząbki. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Nie zamykaj czosnku w szufladzie - postaw na przewiewne miejsce. Koniecznie wyjmij go z foliowego opakowania, znacznie lepiej sprawdzą się papierowe torby.

Jak poznać czy czosnek jest świeży? Ściśnij nieobraną główkę czosnku. Jeśli jest miękka, to czosnek nie jest już świeży. Obrane ząbki powinny być bardziej białe niż żółte.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Obrany czosnek

Jeśli jesteś zwolennikiem obierania czosnku i przechowywania go właśnie w takiej formie, to pamiętaj o jednej zasadzie: hermetyczne opakowanie to podstawa. Przechowuj obrane ząbki w lodówce przez maksymalnie tydzień.

Dobrym rozwiązaniem jest marynowanie czosnku w oliwie. Dzięki temu uzyskamy dodatkowo aromatyzowany tłuszcz, który możemy później wykorzystać również do smażenia.

Mrożenie czosnku

Nadmiar czosnku dobrze jest również zamrozić. Obierz i oddziel wszystkie ząbki czosnku, a następnie rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj blachę do pieczenia folią, a następnie zamroź na noc. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą.

Obrazek
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Mrozić możesz również już posiekane ząbki czosnku. Aby łatwiej było później go wykorzystać- zrób to w woreczkach strunowych (cienka warstwa) lub w foremkach na kostki lodu.

Masz ochotę na bagietkę czosnkową? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇