Najgorsze możliwe miejsce na przechowywanie czosnku. Zacznie kiełkować i stanie się gorzki

Jak przechowywać czosnek, żeby jak najdłużej pozostał świeży? Wiele osób popełnia jeden błąd. Zobacz, jak zrobić to poprawnie.

jak przechowywać czosnekjak przechowywać czosnek
Ewa

Czosnek to podstawa w kuchni. Nadaje wielu potrawom wyjątkowy aromat i smak. Bardzo ważne jest jego odpowiednie przechowywanie, aby nie tracił swoich właściwości i nie psuł się zbyt szybko. Mamy dla Ciebie praktyczne wskazówki, dzięki którym czosnek dłużej będzie Ci służył.

Czy czosnek jest zdrowy?

Czosnek to nie tylko bomba zapachowa, ale również zdrowotna. Zawiera on związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Ma również olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę. Dzięki temu jest świetnym, naturalnym antybiotykiem.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Jak przechowywać czosnek?

Nigdy nie wsadzaj świeżego czosnku do lodówki na dłuższy czas - zacznie kiełkować. Dalej można będzie go zjeść, jednak stanie się on gorzki i mniej smaczny. Czosnek w główce wytrzyma dłużej niż pojedyncze ząbki. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Nie zamykaj czosnku w szufladzie - postaw na przewiewne miejsce. Koniecznie wyjmij go z foliowego opakowania, znacznie lepiej sprawdzą się papierowe torby.

Jak poznać czy czosnek jest świeży? Ściśnij nieobraną główkę czosnku. Jeśli jest miękka, to czosnek nie jest już świeży. Obrane ząbki powinny być bardziej białe niż żółte.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Obrany czosnek

Jeśli jesteś zwolennikiem obierania czosnku i przechowywania go właśnie w takiej formie, to pamiętaj o jednej zasadzie: hermetyczne opakowanie to podstawa. Przechowuj obrane ząbki w lodówce przez maksymalnie tydzień.

Dobrym rozwiązaniem jest marynowanie czosnku w oliwie. Dzięki temu uzyskamy dodatkowo aromatyzowany tłuszcz, który możemy później wykorzystać również do smażenia.

Mrożenie czosnku

Nadmiar czosnku dobrze jest również zamrozić. Obierz i oddziel wszystkie ząbki czosnku, a następnie rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj blachę do pieczenia folią, a następnie zamroź na noc. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą.

Obrazek
Jak przechowywać czosnek- Pyszności

Mrozić możesz również już posiekane ząbki czosnku. Aby łatwiej było później go wykorzystać- zrób to w woreczkach strunowych (cienka warstwa) lub w foremkach na kostki lodu.

Masz ochotę na bagietkę czosnkową? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni