Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód

Sezon na mandarynki w pełni, sklepy kuszą atrakcyjnymi cenami, a dietetycy zachwalają korzyści płynące z ich jedzenia. Na nic jednak te zachęty, gdy pod skórką skrywa się kwaśny i niesmaczny miąższ.

Jak uratować kwaśne mandarynkiJak uratować kwaśne mandarynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapach mandarynek to jeden z najpiękniejszych zwiastunów zimy i nieodłączny element atmosfery Bożego Narodzenia. Niestety, niemal każdy z nas przeżył to rozczarowanie: kupujemy owoce, które wydają się idealne, ciężkie, jędrne i pięknie pachnące, by po obraniu rozczarować się nieprzyjemnym smakiem. Kwaśne mandarynki to zmora, która potrafi zepsuć całą radość z zimowej przekąski, ale jest prosty sposób, by uratować sytuację.

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło

Sposób na kwaśne mandarynki

Japończycy chętnie sięgają po cytrusy, więc mają ich obsługę w małym paluszku. To właśnie stamtąd pochodzi trik, który pozwoli uratować za kwaśny owoc. Różnica w smaku będzie natychmiastowa i wyraźna, bo mandarynki staną się soczyste, słodkie i aromatyczne.

Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej ciepłą wodę o temperaturze około 40 stopni Celsjusza (powinna być wyraźnie ciepła, ale nie wrząca). Do drugiej miski wlej wodę zimną, opcjonalnie dorzucając też kilka kostek lodu. Włóż kwaśne, nieobrane mandarynki do miski z ciepłą wodą na dokładnie 10 minut.

Mandarynki - Pyszności
Mandarynki - Pyszności © Licencjodawca

Ciepło spowoduje, że pory w skórce delikatnie się otworzą, a kwas cytrynowy odpowiedzialny za cierpkość zostanie częściowo uwolniony na zewnątrz owocu. Po upływie 10 minut natychmiast wyjmij mandarynki z ciepłej wody i przenieś je do miski z zimną wodą. Ten gwałtowny szok termiczny ma kluczowe znaczenie: powoduje on szybkie zamknięcie porów w skórce, zatrzymując tym samym słodki sok wewnątrz owocu i blokując dalsze uwalnianie kwasów. Po kilku minutach wyjmij owoce z zimnej wody, osusz i obierz.

Jak kupić smaczne mandarynki?

Kwaśny smak mandarynki jest spowodowany zbyt dużą zawartością kwasu cytrynowego. Nawet jeśli owoc wygląda na dojrzały, niedostateczna ilość słońca lub przedwczesny zbiór sprawiają, że cukry nie zdążyły zneutralizować kwasów. Aby uniknąć rozczarowania już na etapie zakupów, warto kierować się kilkoma zasadami.

Idealna mandarynka powinna być ciężka w stosunku do swoich rozmiarów, co jest wskaźnikiem dużej zawartości soku. Szukaj owoców o cienkiej i lekko odstającej skórce; łatwo odchodząca skórka często idzie w parze ze słodszym miąższem. Zazwyczaj mandarynki o bardziej okrągłym kształcie są słodsze niż te spłaszczone.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀