W PRL-u były świątecznym luksusem. Wielu nie wie, jak wpływają na organizm
W Chinach są uprawiane od tysięcy lat, ale do Europy dotarły dopiero w XIX wieku. Sto gram tego owocu zapewnia aż 30 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Redukuje do tego zły cholesterol oraz opóźnia proces starzenia. W Polsce najbardziej znana odmiana to klementynka. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o mandarynkach?
Ponad połowa upraw tych owoców pochodzi z Chin, gdzie są traktowane jako symbol dobrobytu i szczęścia. Mandarynki są doskonałym źródłem witamin A, E i z grupy B, a także witaminy C i kwasu foliowego. Są niskokaloryczne: jeden średni owoc to raptem 35 kcal. Zawierają też brom, który pomaga w zasypianiu oraz relaksacji. Wzmacniają włosy oraz mają zbawienny wpływ na nasze oczy. Olejek mandarynkowy stosowany jest jako środek antycellulitowy.
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Jak rosną mandarynki?
Rosną na krzewach lub drzewach (są wiecznie zielone), które mogą osiągać nawet osiem metrów wysokości. Z jednego drzewa można rocznie zebrać nawet kilkaset mandarynek. Przy tej uprawie trzeba być cierpliwym. Młode drzewka mogą owocować dopiero po kilkunastu latach. Co ciekawe, mandarynka jest najbardziej odporna na zimno ze wszystkich owoców cytrusowych.
Są słodkie, łatwo je obierać i są idealną przekąską. Zajmują niewiele miejsca. W czasach PRL-u pojawiały się w sklepach najczęściej tuż przed świętami – tak jak pomarańcze. A jak smakowały...
Najczęściej te owoce są spożywane na surowo – bez żadnych dodatków. Możemy je jednak wykorzystać do wzbogacenia sałatek, do sosu winegret, do naleśników lub innych wypieków. Świeże mandarynki dodaje się do jogurtu, ciast, deserów, a nawet do wielu dań głównych. Można z nich także robić domowe przetwory - galaretki, dżemy i marmolady.
Sałatka śledziowa z mandarynką
Ciekawym połączeniem smakowym może być sałatka śledziowa z mandarynką – na słodko. Wielu może skrzywić się na samą myśl, ale z pewnością warto dać jej szansę i chociaż spróbować. By wydobyć z niej pełnię smaku warto przygotować ją dzień wcześniej.
Składniki:
- 5-6 słonych filetów śledziowych,
- 3-4 mandarynki bez pestek,
- 2 łyżki miodu,
- mała cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- jabłko,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wcześniej moczymy w wodzie i kroimy na niewielkie kawałki.
- Dodajemy do nich kawałki mandarynek, posiekaną w kostkę cebulę oraz jabłko.
- Całość polewamy sosem: połączenie majonezu, jogurtu, miodu i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Na wierzch sałatki można dodać suszoną żurawinę.
Proste placki z mandarynką
Mandarynki można również wykorzystać do sporządzenia prostego i pysznego deseru. Będziemy potrzebować:
Składniki:
- 750 ml mleka,
- 600 g mąki pszennej,
- jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 5-6 mandarynek
Sposób przygotowania:
- Z mąki, mleka, proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto; dodajemy jajko, cukier puder dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej (z obu stron) płaskie placuszki.
- Zdejmujemy z patelni i na wierzch kładziemy podzielone na małe kawałki mandarynki.
Na chłodne, jesienne dni warto też mieć pod ręką domowe konfitury z mandarynek, które możemy dodać do herbaty lub np. naleśników. Ich przygotowanie jest banalnie proste: do dużego garnka wrzucamy 1,5 kg podzielonych na małe kawałki mandarynek i zasypujemy je 0,5 kg cukru. Podgrzewamy aż owoce się całkowicie rozpadną. Studzimy, przecedzamy przez gazę lub sitko i ponownie podgrzewamy aż do wyparowania wody. Konfitury muszą mieć gęstą konsystencję.