Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru

Chyba ciężko o posiłek, który tak dobrze sprawdza się na śniadanie jak owsianka. Sycąca, łatwa do zbilansowania i oczywiście smaczna. Zazwyczaj dorzucamy do niej słodkie dodatki, takie jak owoce czy różne kremy, ale mało kto wie, że równie dobrze smakuje z wytrawnymi składnikami.

Miska owsiankiMiska owsianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Porządne i zdrowe śniadanie zdecydowanie jest tym, od czego warto rozpocząć dzień. Dostarcza energii i witamin, a doskonałym przykładem udanego śniadania jest odpowiednio zbilansowana owsianka. W wersji wytrawnej zyskuje coraz większą popularność jako pyszna alternatywa dla klasycznej, słodkiej wersji, a dodatkowo, dzięki dobrze dobranym składnikom, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i cukru w naszym organizmie.

Ciasto Biały Snickers. Zniknie aż do ostatniego okruszka

Cholesterol i poziom cukru

Płatki owsiane, będące bazą dania, doskonale wpływają na pracę organizmu, między innymi dlatego, że są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Dodatkowo zawarte w nich beta-glukany spowalniają wchłanianie cukrów, dzięki czemu stabilizują poziom glukozy we krwi i zapobiegają gwałtownym wahaniom energii. Sprawia to, że owsianka świetnie sprawdza się u osób z cukrzycą oraz tych, które chcą kontrolować masę ciała. Należy wspomnieć również o tym, że płatki owsiane dostarczają witamin z grupy B, niezbędnych dla układu nerwowego, oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk, wspierających odporność i prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Zdrowe dodatki

Mimo tego, że płatki owsiane są bazą owsianki i dostarczają szeregu odpowiednich witamin, warto pamiętać, że równie ważne są dodatki. W wersji wytrawnej najlepiej postawić na zdrowe, porządne warzywa, a doskonałym przykładem jest pomidor. Jest źródłem witaminy C, potasu i likopenu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Warto również dorzucić awokado, które wnosi zdrowe tłuszcze jednonienasycone, sprzyjające pracy serca i pomagające utrzymać stabilny poziom cholesterolu. Świetnie sprawdzi się również ugotowane jajko, dostarczające pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i B12, wspierających odporność i regenerację.

Przepis na wytrawną owsiankę

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych górskich,
  • 1 jajko,
  • 1 pomidor,
  • pół awokado,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidora.
  2. Obierz awokado ze skórki i usuń pestkę.
  3. Pokrój pomidora oraz awokado w równą kostkę.
  4. Wsyp płatki owsiane do rondelka i zalej je taką ilością wody, aby całkowicie je zakrywała.
  5. Postaw rondel na średnim ogniu i gotuj płatki, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i wchłoną większość wody.
  6. Pod koniec dopraw je solą i kurkumą.
  7. Do drugiego garnka włóż jajko, zalej je zimną wodą, zagotuj i gotuj około 9-10 minut.
  8. Następnie przelej je zimną wodą.
  9. Jajka bierz i przekrój na poł.
  10. Przełóż gorącą owsiankę do miski, dodaj pokrojone warzywa, ułóż połówkę jajka, oprósz pieprzem i opcjonalnie posyp płatkami chili. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇