W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Ryba na świątecznym stole jest absolutnym klasykiem i wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez niej. Z drugiej strony niektórzy kręcą nosem na samą myśl o karpiu i szukają jego zamienników, tak aby nie rezygnować z ryby, a równocześnie spróbować czegoś innego niż zwykle.
Z wyglądu przypominają znacznie popularniejsze szprotki. Aterynki to drobniutkie rybki, które można spotkać w ciepłych wodach Morza Czerwonego, Czarnego oraz Śródziemnego. Mają bardzo drobne ości, które są praktycznie niewyczuwalne podczas jedzenia, dlatego można je podać w całości bez filetowania. Ich przygotowanie jest bardzo proste, co jest cenne szczególnie w okresie świątecznym, gdy pozostałe potrawy zajmują ogrom czasu, a proste i tanie przepisy są na wagę złota.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Nietypowa świąteczna ryba
Chociaż na wigilijnym stole króluje karp, to nie brakuje osób, które zdecydowanie nie są jego fanami. Wówczas często pojawia się filet z innej ryby, przykładowo z dorsza. Aterynki nie należą do najpopularniejszych wyborów w okresie świątecznym – są malutkie, zdecydowanie mniejsze od sporego karpia, więc podczas świąt zdecydowanie przyciągają wzrok zgromadzonych.
Najlepiej smakują usmażone na głębokim tłuszczu, skropione sokiem z cytryny i w towarzystwie ulubionych sosów, na przykład tatarskiego. Aterynki to doskonały wybór dla każdego, kto chce zaskoczyć najbliższych czymś odbiegającym od świątecznej tradycji, a równocześnie prostym i smacznym.
Gdzie je kupić?
W Polsce aterynki nie należą do najpopularniejszych ryb, dlatego ich kupienie może być lekkim wyzwaniem, szczególnie dla osób mieszkających w niewielkich miejscowościach. O wiele prościej je znaleźć w dużych marketach. Najczęściej są mrożone i pakowane w spore opakowania, zazwyczaj od 0,5 do 1 kilograma.
Przepis na aterynki
Składniki:
- 700 g aterynek,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- pół cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rozmroź rybki całkowicie i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Do szerokiego talerza wsyp syp mąkę pszenną i kukurydzianą.
- Dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Obtocz każdą rybkę w mieszance mąk.
- Wlej olej do szerokiej patelni lub głębokiego rondla i mocno go rozgrzej.
- Ryby wkładaj partiami, nie więcej niż kilka naraz.
- Smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż staną się złote i chrupiące.
- Wyjmij i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Gotowe rybki ułóż na talerzu i skrop sokiem z cytryny.