W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem

Ryba na świątecznym stole jest absolutnym klasykiem i wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez niej. Z drugiej strony niektórzy kręcą nosem na samą myśl o karpiu i szukają jego zamienników, tak aby nie rezygnować z ryby, a równocześnie spróbować czegoś innego niż zwykle.

Te rybki nie są znane w PolsceTe rybki nie są znane w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | k_samurkas

Z wyglądu przypominają znacznie popularniejsze szprotki. Aterynki to drobniutkie rybki, które można spotkać w ciepłych wodach Morza Czerwonego, Czarnego oraz Śródziemnego. Mają bardzo drobne ości, które są praktycznie niewyczuwalne podczas jedzenia, dlatego można je podać w całości bez filetowania. Ich przygotowanie jest bardzo proste, co jest cenne szczególnie w okresie świątecznym, gdy pozostałe potrawy zajmują ogrom czasu, a proste i tanie przepisy są na wagę złota.

Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu

Nietypowa świąteczna ryba

Chociaż na wigilijnym stole króluje karp, to nie brakuje osób, które zdecydowanie nie są jego fanami. Wówczas często pojawia się filet z innej ryby, przykładowo z dorsza. Aterynki nie należą do najpopularniejszych wyborów w okresie świątecznym – są malutkie, zdecydowanie mniejsze od sporego karpia, więc podczas świąt zdecydowanie przyciągają wzrok zgromadzonych.

Najlepiej smakują usmażone na głębokim tłuszczu, skropione sokiem z cytryny i w towarzystwie ulubionych sosów, na przykład tatarskiego. Aterynki to doskonały wybór dla każdego, kto chce zaskoczyć najbliższych czymś odbiegającym od świątecznej tradycji, a równocześnie prostym i smacznym.

Gdzie je kupić?

W Polsce aterynki nie należą do najpopularniejszych ryb, dlatego ich kupienie może być lekkim wyzwaniem, szczególnie dla osób mieszkających w niewielkich miejscowościach. O wiele prościej je znaleźć w dużych marketach. Najczęściej są mrożone i pakowane w spore opakowania, zazwyczaj od 0,5 do 1 kilograma.

Przepis na aterynki

Składniki:

  • 700 g aterynek,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • pół cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź rybki całkowicie i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Do szerokiego talerza wsyp syp mąkę pszenną i kukurydzianą.
  3. Dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  4. Obtocz każdą rybkę w mieszance mąk.
  5. Wlej olej do szerokiej patelni lub głębokiego rondla i mocno go rozgrzej.
  6. Ryby wkładaj partiami, nie więcej niż kilka naraz.
  7. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż staną się złote i chrupiące.
  8. Wyjmij i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  9. Gotowe rybki ułóż na talerzu i skrop sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀