Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku

Jeśli rybę po grecku traktujesz wyłącznie jako zimną przekąskę, nie ma potrzeby smażyć filetów. Wigilijny klasyk zrobisz również w wersji ze śledziem. To niesamowite, jak zwykłe warzywa w słodko-kwaśnym sosie doskonale równoważą słony smak ryby.

Śledzie wypadają świetnie jako ryba po greckuŚledzie są doskonałe jako ryba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obecne przepisy na rybę po grecku przewidują w środku smażone lub pieczone filety z białej ryby morskiej. W PRL-u różnie bywało, a gdy dostępne były jedynie śledzie lub karp, korzystano z tego, co było. Pod pierzynką z warzyw korzeniowych lądowały zarówno dzwonka, jak i filety z solanki. Co ciekawe, wersja ze śledziem okazała się wyjątkowo udana.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Tego etapu nie warto pomijać

Moczenie śledzi to nie tylko tradycja – w ten sposób usuniesz nie tylko nadmiar soli, która jest potrzebna podczas konserwacji śledzi, ale także złagodzisz intensywny smak ryby. Śledzie z beczki potrzebują długiego moczenia, nawet do 24 godzin, podczas którego kilka razy warto wymienić wodę. Alternatywnie możesz moczyć śledzie w mleku, wodzie gazowanej lub wodzie po ogórkach kiszonych. Pomaga dodatek przypraw, które łagodzą ostry zapach ryby. Bez moczenia filetów wigilijna sałatka śledziowa będzie nie do przełknięcia.

Przepis na śledzie po grecku

W przypadku śledzi możesz zrezygnować z selera czy pietruszki, które dodają delikatnej goryczki. Już same filety są dość intensywne w smaku, więc na korzyść będzie zostawienie jedynie słodkiej marchewki i cebuli, która po przesmażeniu również podbija słodycz dania.

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych à la matias,
  • 3 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia cebuli.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie lub mleku. Wyjmij z zalewy, przepłucz i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w salaterce.
  2. Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklij cebulę pokrojoną w pióra.
  3. Dodaj marchewkę startą na grubych oczkach, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, przykryj pokrywką i duś do miękkości.
  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Śledzie przykryj warzywami i odstaw na noc do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇