Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Jeśli rybę po grecku traktujesz wyłącznie jako zimną przekąskę, nie ma potrzeby smażyć filetów. Wigilijny klasyk zrobisz również w wersji ze śledziem. To niesamowite, jak zwykłe warzywa w słodko-kwaśnym sosie doskonale równoważą słony smak ryby.
Obecne przepisy na rybę po grecku przewidują w środku smażone lub pieczone filety z białej ryby morskiej. W PRL-u różnie bywało, a gdy dostępne były jedynie śledzie lub karp, korzystano z tego, co było. Pod pierzynką z warzyw korzeniowych lądowały zarówno dzwonka, jak i filety z solanki. Co ciekawe, wersja ze śledziem okazała się wyjątkowo udana.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Tego etapu nie warto pomijać
Moczenie śledzi to nie tylko tradycja – w ten sposób usuniesz nie tylko nadmiar soli, która jest potrzebna podczas konserwacji śledzi, ale także złagodzisz intensywny smak ryby. Śledzie z beczki potrzebują długiego moczenia, nawet do 24 godzin, podczas którego kilka razy warto wymienić wodę. Alternatywnie możesz moczyć śledzie w mleku, wodzie gazowanej lub wodzie po ogórkach kiszonych. Pomaga dodatek przypraw, które łagodzą ostry zapach ryby. Bez moczenia filetów wigilijna sałatka śledziowa będzie nie do przełknięcia.
Przepis na śledzie po grecku
W przypadku śledzi możesz zrezygnować z selera czy pietruszki, które dodają delikatnej goryczki. Już same filety są dość intensywne w smaku, więc na korzyść będzie zostawienie jedynie słodkiej marchewki i cebuli, która po przesmażeniu również podbija słodycz dania.
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych à la matias,
- 3 cebule,
- 3 marchewki,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki octu,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia cebuli.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie lub mleku. Wyjmij z zalewy, przepłucz i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w salaterce.
- Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklij cebulę pokrojoną w pióra.
- Dodaj marchewkę startą na grubych oczkach, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, przykryj pokrywką i duś do miękkości.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Śledzie przykryj warzywami i odstaw na noc do lodówki.